Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НЕК ощетена с 90 млн. лв. от износ на ток чрез посредници

27 коментара
НЕК ощетена с 90 млн. лв. от износ на ток чрез посредници

НЕК е загубила 90 милиона лева заради неизгодните договори за износ на ток, сключени с компанията "EFT AG", научи Mediapool от Софийската градска прокуратура. Щетата е изчислена в прокурорската експертиза по едно от делата за източването на Националната електрическа компания.

Договорите с частната фирма са подписвани от изпълнителните директори на НЕК в периода 2004-2007 година Васил Анастасов и Любомир Велков. Очаква се и те да бъдат първите с повдигнати обвинения за сключените договори. Все още досъдебното производство се води срещу неизвестно длъжностно лице от ръководството на компанията, тъй като предстоят около 30 разпита.

Прокуратурата проверява и енергийните министри от този период, които са били принципали на НЕК. Това са Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП).

През 2004 година "EFT AG" сключва договор с НЕК да продава ток в чужбина вместо държавната компания. До края на периода частната компания продава електричество на обща стойност около 350 млн. евро.

Експертизата е доказала първоначалните подозрения на прокуратурата, че НЕК продава ток на това дружество на цени по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Разследването се води за проявена престъпна безстопанственост и търговия с влияние. Намерена е и кореспонденция между НЕК и енергийното министерство, която информира принципла за случващото се.

НЕК избира "EFT AG" за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании.

Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура.

Последващата проверка обаче е показала, че има голяма вероятност тази кореспонденция да е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.

Към първоначалния договор с тази фирма са сключвани множество анекси за удължаване на договора и продажба на допълнителни количества. Договорът с посредника е подписан, въпреки че НЕК също има лиценз за търговия с електроенергия.

Анализът констатира и факта, че анекси за промяна на цените за продажба на ток от НЕК на частната компания са сключвани само в периоди, в които цената на електричеството на международните пазари е сравнително ниска. В периоди, в които има скок на цените, допълнителни споразумения липсват.

От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 г., посредническата фирма реализира на чуждия пазар общо най-малко 9 млрд киловатчаса електроенергия.

Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото след прекратяването на договора за износ на ток за Турция е останал свободен производствен капацитет, и ако "EFT AG" не са били реализирали въпросните обеми, е щяло да има пропуснати ползи.

В процеса на проверките е установено, че фирмата е изнасяла електроенергия и за Гърция. НЕК обаче има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.

Досега публично "EFT" са заявявали, че са основна компания за търговия с енергийни запаси в региона и сделката с НЕК по никакъв начин не е ощетила държавната компания. От частната компания смятат, че благодарение на тeзи договори, излишната енергия е била пласирана. На това мнение са и от НЕК.

Сигналът за съмнителния договор бе подаден до прокуратурата от зам.-председателя на "Екогласност" Петър Троянски през 2007 г.. Разследването се води вече над 3 години. Досъдебното производство бе образувано през май 2009 година. Дълго време разследването бе блокирано заради липса на 15 000 лева за изготвяне на експертизите, която показа щетата от 90 млн. лева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Енергетик
    #28

    Съпругата на др.Кадиев от БСП същонамаза от сделката.

  2. retlk
    #27

    също е износител на електроенергия чрез фирмата на съпругата си.

  3. BG
    #26

    Nai-kradlivite ministri biaha ottam-znaeha kakvo triabva da vzemat i deistavaha barzo i bezpo6tadno, sled koeto se iznizvaha.

  4. Шумкаров
    #25

    Държавата печелила от износа на тока, а наивниците си въобразяват, че животът им от това ставал по-красив!

  5. 07
    #24

    ..Е затова бера гъби и ходя за шарани на изборите..

  6. Гицка
    #23

    Средниците същите ли са дето закачали свои жициза да вампирясват от нашата Интернационална енергия?"НЕК ощетена с 90 млн. лв. от износ на ток чрез посредници"

  7. -
    #22

    jalko 4e samo se vadqt novi i novi dokazatelstva za tova kolko primitivno i kradlivo pleme sme, i se spira dotam. totalno mi se sma4ka nacionalnoto samo4uvstvie ve4e.

  8. ВИИ Крал Мас
    #20

    да се наречеш българин?Корупцията е транснационална.Парите не миришат,а и напоследък са кът.Пиши се българин.Поеми вината.Ще бъдеш възнаграден богато ;)Относно: pylna ciganiq, pri tovaАвтор: -Получено на: 5 Юли 2010 19:24jalko 4e samo se vadqt novi i novi dokazatelstva za tova kolko primitivno i kradlivo pleme sme, i se spira dotam. totalno mi se sma4ka nacionalnoto samo4uvstvie ve4e.

  9. Дългия инкасатор
    #19

    Защо не се проведе спецоперация на МВР измежду т.нар.лицензирани фирми за доставка на ел.енергия? Нима службите не знаят, че това са строго подбрани фирми на хранилка при бившите управляващи."Купуват" ток от АЕЦ Козлодуй и "продават" на НЕК с огромни маржове.Егати "свободния" пазар!!! Има 4-5 такива фирми,нека МВР влезе на акция при тях и ще открие чудеса, повярвайте!!!

  10. 112
    #18

    сякаш те лично ще печелят от него. От Белене за малоумния народ ще останат само заемите, а печалбата виждате кой ще я взема. Това е все едно да бачкаш такси, но народа да ти го купи и подари.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.