Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Не мога да ви кажа. Не знам. Ако е надполитическо, е опасно за демокрацията...

МВР шефът деликатно игнорира Сидеров, той предупреждава, че назрявала "гражданска война"

29 коментара
Снимка: БГНЕС

Изключително показателна размяна на кратки въпроси и отговори беляза интервюто на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев пред бТВ в петък.

 

По повод скандалното назначение на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предизвикало двуседмични масови протести в София, водещият Виктор Николаев опита да провокира госта си да коментира съмненията, че номинацията на Пеевски е плод на задкулисни зависимости на управляващите от олигархични кръгове.

Въпреки явното нежелание да говори подробно по тази тема, от думите на Йовчев стана ясно, че той изобщо не може да отрече подобна възможност.

Mediapool публикува точната стенограма от тази част на разговора:

"Виктор Николаев: Делян Пеевски кой го предложи? Въпрос, чийто отговор затрудни премиера Орешарски.

Цветлин Йовчев: Мисля, че съвсем ясно става, че е политическо решението.

ВН: А над него?

ЦЙ: В смисъл?

ВН: Над политическото.

ЦЙ: Надполитическо има ли?

ВН: Има ли?

ЦЙ: Ако има надполитическо, то тогава е опасно.

ВН: Затова питам дали има?

ЦЙ: Точно не трябва да има. Не мога да ви кажа, не знам, но не бива да има надполитическо решение. Ако има надполитическо решение, е опасно за демокрацията.

ВН: Затова е важен отговорът на този въпрос - има или няма?


ЦЙ: Нищо повече не мога да Ви отговоря, защото не знам. Това, което знам, Ви казах."

Както и след срещата си с главния прокурор Сотир Цацаров в началото на миналата седмица, в петък Йовчев отново даде да се разбере, че един от най-обсъжданите кандидати за шеф на ДАНС след махането на Пеевски е настоящият временен председател на агенцията Владимир Писанчев.

Вътрешният министър, с когото Писанчев е близък и са работили години наред в контраразузнаването, не спести суперлативи за професионалния опит на колегата си. Освен това се постара да реабилитира напълно името на Писанчев, оказало се сериозно замесено в скандала с разработката срещу депутати и журналисти "Галерия", разразил се в края на мандата на кабинета "Станишев".

"Г-н Писанчев няма абсолютно никакво участие във вземането на решението за откриването на дело като "Галерия"... Той е изпълнявал разпореждания, които държа да кажа в момента, че той не е извършил абсолютно никакво закононарушение", заяви Йовчев.

Разработката "Галерия" – "дълбоко неправилна"

Запитан дали въпреки това му се струват нормални действията на ДАНС по онова време от гледна точка на морала, министърът добави:

"За мен е дълбоко неправилно. Дълбоко неправилно. По отношение на моралната страна на въпроса също считам, че има нещо, което е неправилно... Ами, от гледна точка на това. Не бива нещата да вървят в посока на налагане на някаква форма на контрол над медиите, защото това може да доведе до изкривяване и наистина нарушаване свободата на словото, и затова съм абсолютно категоричен, че такива неща повече не трябва да се случват. И пак искам да го кажа тук и пред вас, ако считаме обаче, че по някакъв начин спазването на закона поражда в определени случаи съмнение дали действията са морални или не, то трябва да променим правилата."

МВР шефът коментира и другото доста нелепо назначение, което допълнително допринесе за вълната от недоволство – изборът на свързания с бившата силова групировка СИК депутат от БСП Иван Иванов за зам.-вътрешен министър. Йовчев, по чиято инициатива Иванов бе освободен само след два часа на поста, за пореден път определи това кадрово решение като грешка. Отхвърли обаче критиките, че в МВР са могли по-добре да проучат депутата.

"Значи, има много спекулации защо в МВР или в ДАНС няма информация. Ами, първото, което е, информационни масиви, които да съдържат информация от 1995 г. няма. Второто, което е, този човек не е извършвал престъпления, няма такива данни да е извършил престъпление, да е участвал в рекети, в изнудване, не. Той е бил един служител. Но тук казвам, категорично неприемливи са такива факти в биографията на участник в ръководството на МВР. Не заради друго, той може да е прекрасен млад човек, аз не го познавам, но това нещо, наличието на такива факти в биографията подриват доверието в ръководството на МВР", обясни силовият министър.

"Не бих си позволил да коментирам депутатите..."

 

Докато министърът говореше, интервюто му бе прекъснато от директно включване от зоната за сигурност около парламента, където лидерът на "Атака" Волен Сидеров спретна поредната си провокация, сбутвайки се заедно с антуража си в голяма група полицаи, опитващи да го отделят от няколко протестиращи граждани.

През последните две седмици националистът редовно "излива" словесната си агресия върху униформени за това, че не арестували "наркоманите, пияниците, помиярите, терористите и платените агитки", които обиждат "Атака" и "поддържат анархия в страната". Йовчев обаче деликатно продължава да се въздържа от директен коментар на скандалните действия на политика. Подобно отношение демонстрират и от ръководството на прокуратурата.

"Никога не бих си позволил да коментирам депутатите. В края на краищата парламентът е... Ние сме парламентарна република, в парламента са народните избраници и това, което са избрали хората, това имаме в парламента - и като поведение, и като реакции. По отношение на втората част от въпроса ви, аз вече няколко пъти споделих и казах, че е необходимо много отговорно да се държим всички в тази ситуация, защото наистина нараства напрежението и особено политиците, и институциите трябва да дават много ясни сигнали", лаконично каза вътрешният министър.

Йовчев предпочете да се придържа към декларативни уверения, че полицията ще направи всичко възможно, за да не се допусне ескалация на напрежение и сблъсък между протестиращи и привърженици на "Атака".

"Не подкрепям всички действия, които провокират каквато и да е форма на агресия. Не подкрепям никакви действия, които провокират каквато и да е форма на насилие или на нарушение на обществения ред. Това е категорично... Всяко нарушение на закона ще бъде санкционирано и ще действаме само и единствено спрямо закона, съобразно закона", обяви уверено министърът.

Запитан дали обаче МВР ще може да си позволи евентуално да санкционира някой от националистите, след като с присъствието си в пленарната зала именно те осигуряват кворум за взимането на решения, предлагани от правителството, Йовчев отново опита да демонстрира непоколебимост: "Нищо няма да ме спре, г-н Николаев".

Подобно на Орешарски Йовчев също не се чувствал заложник

 

Водещият все пак припомни на вътрешният министър ситуацията от сряда, когато заради обсадата на парламента от протестиращи групата на "Атака" не дойде в сградата и заседанието, на което трябваше да бъдат гласувани вицепремиерските постове на Йовчев и Даниела Бобева, се провали.

 

Тогава премиерът Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев за пръв път допуснаха възможността за предсрочни избори, но въпреки това министър-председателят заяви, че не се чувствал заложник на настроенията на "Атака", защото кворумът в парламента не бил негов проблем.

 

"Ами като не отидат на работа и като спре да работи парламентът, ще си тръгне правителството. Като си тръгне правителството в момента, наистина имаме много сериозни рискове и това ще бъде...", заяви вицепремиерът в петък, като бе прекъснат от въпроса на Николаев: "Фактът, че ще си тръгне правителството, ако те не отидат на работа, не Ви ли поставя в ситуацията на заложник? Вътрешният министър и силовият вицепремиер да бъде заложник?"

"Не, аз не се чувствам заложник и никога няма да се чувствам като заложник, и ще ви кажа защо. Защото в личен аспект и в личен план оставката не е никакъв проблем за мен. Така че аз не се притеснявам от това нещо. Вижте, когато го поставим на друга плоскост, има големи рискове за държавата, ако в момента се направи една непремерена оставка. И аз още веднъж искам да използвам и да се обърна, че трябва да имаме в момента изключително отговорно поведение всички", отговори Йовчев.

Той разви познатата си теза, че в момента кабинетът "Орешарски" не може да подаде оставка, тъй като "рискуваме сериозната икономическа криза да се задълбочи".

"Бизнесът не работи, безработицата в момента е висока, потреблението е ниско. Трябват мерки и тези мерки трябва да бъдат приети в парламента. Енергетиката рискуваме да изпадне в колапс, същевременно имаме изключително сериозни социални проблеми. На прага сме и на договаряне в момента на следващия период за еврофинансирането. Ако всичко това го провалим, ако в момента по пътя на една реформа я прекъснем безотговорно и по този начин рискуваме борбата с престъпността, и то с тежката организирана престъпност и с битовата престъпност, то това ще бъде безотговорно към гражданите", добави МВР шефът.

МВР шефът защити медиите, но не смята, че атаките срещу тях са опит за цензура

"Свободата на словото е основна ценност и тя трябва да се защитава. И медиите са четвъртата власт, която трябва да остане независима, и аз никога няма да си позволя да се бъркам в работата на медиите", коментира Йовчев по повод нахклуването на депутати на "Атака", предвождани от Сидеров, в БНТ преди ден.

Силовият вицепремиер обаче не смята, че подобни прояви, както и критиките, отправени към медиите от председателя на парламента Михаил Миков, са станали причина за ескалиране на напрежение сред протестиращите.

"Не бих казал, че причините, за да се стигне до това напрежение в обществото, са опит за цензура, в никакъв случай. И напротив, причините за напрежение на обществото са много и сега в момента едва ли ще имаме възможност да направим един такъв анализ. Но искам да Ви кажа, че ако наистина ние не намерим начин да се осъществи диалог между хората, които протестират на улицата и институциите, да се намери платформата, която може да започне този диалог, и да се направят едни разумни стъпки и крачки, и то насочени в тая посока, така че хората, които са на улицата и не са получили представителство, не виждат своето представителство в парламента, да намерят начин да го получат, то тогава ще имаме проблем, определено ще имаме проблем. И това е нещото, което в момента може би най-бързо трябва да решим", обобщи Йовчев.

Той определи като "възможна" версията, че чрез платени групи от провокатори, които засега полицията успява да изолира, се цели компрометирането на демонстрациите и създаването на алиби за използване на сила от униформените. Не пожела обаче да се ангажира с конкретна позиция.

"Възможно е, но ние няма да се поддадем на това нещо. Докато нямам категорични доказателства не бих си позволил да лансирам каквито и да било тези, защото не е сериозно. И лансиране на една такава теза, без да има доказателства и непремерено в публичното пространство ще ескалира още повече напрежението. В момента нямаме нужда от ескалация, в момента имаме нужда да се успокоят страстите, да се намери нормалният диалог. И пак се обръщам към вас, истински, в момента непростимо и грешка непростима ще бъде, ако в момента под емоцията ние хвърлим държавата в криза, а има такъв риск в момента", каза още вътрешният министър.

Той дори допусна, че ако продължи да се руши доверието в институциите и "оставим нещата да се движат единствено от хората, които нямат никакъв начин, никакво друго представителство, освен протеста навън", може да се стигне до това "да излезе някой и да започне да призовава за диктатура, която да може да овладее хаоса на улицата".

Волен Сидеров прогнозира "гражданска война", за която МВР щяло да е отговорно

Малко по-късно от парламентарната трибуна Волен Сидеров изнесе няколкоминутна нервна реч, в която за пореден път обвини МВР, че толерира хулигански прояви и призова за масови арести на протестиращи. Лидерът на националистите попита Цветлин Йовчев дали "правителството поддържа анархията", "за да знаем ние какво да правим".

"Ще се стигне до гражданска война, за която вие - вътрешният министър и правителството, ще сте виновни, защото не вземате никакви мерки. Аз ви го казвам и това е реална опасност, няма как един човек, който има чест и достойнство и гражданско мислене, да бъде обект на гавра от хора, които не зачитат закона и това да продължава с дни и седмици", оплака се националистът.

Той обясни, че за разлика от повечето депутати, които са "кабинетни хора", той бил "и писател, и журналист, интелектуалец, но съм бил и на улицата и мога да различа лицата на агресията от лицата на хората, които искат някаква промяна, тези хора отвън не искат промяна към по-добро, те искат мафията да се върне на власт".

"Аз съм в пълното си право да охранявам своя живот и здраве, както пише в Наказателния кодекс - при неизбежна самоотрабана. Докъде ще стигне обаче това не мога да предположа и да прогнозирам, но с бездействията на МВР правите така, че да се стигне до нежелано развитие на сблъсъците. Те са провокирани, но на наглостта трябва да се отговори с твърдост на закона", добави лаконично Сидеров.

Вътрешният министър не му отговори веднага, тъй като изявлението на лидера на "Атака" не бе в рамките на парламентарния контрол, а под формата на изявление от името на групата му. Вече в отсъствието на Сидеров Йовчев заяви, че МВР има диференциран подход към протестиращите и, че полицаите ще продължават с всички усилия и законови средства да пазят живота и здравето на мирно протестиращите и същевременно да прилагат всички мерки спрямо тези, които се опитват да предизвикват насилие.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #29

    Отдавна ни липсва Ванга,а в момента най-много. Та тя щеше да ни каже кой е предложил Пеевски. Тези които мънкат като двойкаджии пред дъската - Орешарски, Станишев, Йовчев ако не ги е срам от хората, не ги ли е срам от деца и внуци. Позор.Сигурно властта е доходна много, за да се подлагат на унижения.Защо не постъпиха като ББ,който спечели изборите,но видя че не може да управлява.Така и така си имахме временно правителство.Но така е по-добре.Комунягите повече няма да видят власт.

  2. Анонимен
    #28

    Интересно, ами когато лицето Сидеров извади патлака започне да пушка из парламента? Пал ли ще мине с извинението/изявлението: "Никога не бих си позволил да коментирам депутатите. В края на краищата парламентът е... Ние сме парламентарна република, в парламента са народните избраници и това, което са избрали хората, това имаме в парламента - и като поведение, и като реакции." Това министър на вътрешните работи ли се?!!

  3. Анонимен
    #27

    Господин Цацаров, какви са тия "граждански арести"? Няма ли да искате имунитета на "началника на гражданския арест"? Знам че няма! Ама утре, кой знае, този "началник" може да иска и вас да арестуват ей така по граждански. Тогава обаче не се опитвайте да се криете зад НК и НПК защото ще сте заслужили сътбата си. Не се подигравайте със закона защото и той ще се подиграе с вас

  4. Анонимен
    #26

    Ето какъв въпрос трябва някой да зададе. Мая Манолова в петък на 10 май каза, че в печатницата имало 350,000 хиляди бюлетини. След дълго броене и повече от месец време, прокурорите казаха. Годните бюлетини са 350,000 хиляди. Как така тя, т.е. нейният информатор, знае колко са бюлетините в печатницата? Това са участници в отпечаттването! Разпитани ли са?

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #25
  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #24
  7. Анонимен
    #23

    Да бъдем съпричастни и съберем глобата/незаконно наложена на Александър Александров,осъден за лош поглед към свещенната крава Сидеров.Така ще покажем всеобщата непоносимост към човека под масата и стотината платени мутри около него! Тук вижте действията на полицията ,която ни пази по Веско Маринов-краля на пот музиката : http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5889231 http://www.ombudsman.bg/faq/231#middleWrapper

  8. Анонимен
    #22

    Какво още се чудите. Кандидатурите на Делян Пеевски и останалите ДПСари са били предварително наложени от т.н. съюзници. Те не са българска работа. Затова всичко стана светкавично, нашите политици от досегашния тип са свикнали само да слушат и да изпълняват. А сега и едните, и другите се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

  9. Анонимен
    #21

    Тоя с пищова ще гръмне някой в парламента! Депутати не ходете на работе. Когато в първо действие се появи пищоф в последното гръмва. Няма начин да не гръмне.. Дано не е по някоя бременна жена...Щото тоя с малки пищоф все на бременни и жени налита.

  10. Анонимен
    #20

    Това умно ченге , цица при герб , сега цица при бсп , утре при кой /вся власт путина/

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.