Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Не се знае как атентаторът е влязъл у нас, според премиера няма пробив в сигурността

Сегашният инцидент нямал нищо общо със заплахите от зимата

247 коментара
Не се знае как атентаторът е влязъл у нас, според премиера няма пробив в сигурността

Няма пробив в системата за сигурност, никой не е могъл да предотврати кървавия взрив срещу израелски туристи на летище Бургас, заяви премиерът Бойко Борисов в четвъртък сутринта, когато България осъмна като част от терористичната карта на света. Седем са жертвите на нападението, петима израелци, един българин и атентаторът самоубиец, снабден с фалшиви американски документи, чиято самоличност постепенно започна да се изяснява. Израел незабавно обвини за трагедията Иран и терористичния ѝ агент Хизбула, което, в съчетание с ескалацията на напрежението в Сирия, засили усещането за военно напрежение, както отбеляза сп. "Икономист".

Тялото на атентатора е било зверски разкъсано, но са взети пръстови отпечатъци и е направен ДНК-профил, които са качени в международната база данни, която се обновяване на всеки два часа, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

Кадрите на предполагаемия атентатор -самоубиец, разпространени от МВР, са от охранителните камери на летището. Полицията призовава гражданите да съобщят в най-близкото поделение на министерството или на тел.056/844242 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката и видеоматериала. Анонимността им е гарантирана, съобщи МВР.

Министърът отбеляза, че не може да даде пълната информация, с която разполагат, но става въпрос за мъж на около 36 години. Той стоял в България не по - малко от 4 и не повече от 7 дни. Не можем да изключим възможността за логистична подкрепа оказана от българска територия, коментира Цветанов.

Все още не е ясно как атентаторът, у когото е открита фалшива американска шофьорска книжка от щата Мичиган, е влязъл в България и съответно в Европейския съюз. Има версии за държави, които може да се съпричастни за това от къде е влязъл той, но Цветанов не пожела да каже кои са.

Събраните доказателства ще бъдат изпратени за изследване в лаборатория в София, каза той и допълни, все още не е ясен видът на взривното вещество и не може да се каже дали той е от България или не.

Бургаската окръжна прокуратура е започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Появи се фалшивата шофьорска книжка на терориста

Междувременно ABC съобщи, че шофьорската книжка е на името на Жак Филип Мартен, роден през 1987 г., висок 5 стъпки и 9 инча (179 см) и кафяви очи. За постоянен адрес е даден 103 France str в Батън Руж, Луизиана, 70802 , където всъщност се намира казино Belle of Baton Rouge.

По-рано МВР разпространи кадри на предполагаемия атентатор в опит да открие самоличността му.

Пристигналите в Бургас израелски екипи установиха самоличността на петте израелски жертви. Загиналият български гражданин е 36-годишният Мустафа Кьосов, шофьор на автобуса, който е починал в бургаската болница, съобщи МВР. Той е от село Юруково, община Якоруда, служител на фирма "Старбус".

Ранените израелски туристи са над 30, всички те бяха прибрани в четвъртък обратно в Тел Авив със специално пристигнал самолет.

Анкара: Атентаторът не е влязъл през турската граница

Анкара няма информация заподозреният да е влязъл в България през турската граница, заяви външният министър професор Ахмет Давутоглу по време на конференция в истанбулски университет.

Според Ницан Нуриел, бивш ръководител на израелското бюро за борба с тероризма, атентаторът вероятно е бил избран от мюсюлманската общност в България или пък е влязъл в родината ни през Турция. "Може би са разчитали на местната мюсюлманска общност или да е влязъл в България през Турция. Много е лесно", отбеляза Нуриел, цитиран от "Джерусалем Пост".

Цветанов: Разследването се ръководи от българските служби

Министър Цветан Цветанов отрече, че ръководството на разследването е иззето от израелските тайни служби. Ръководството изцяло е поето от българските служби и следствия, каза той.

Рано сутринта бе съобщено, че израелският министър на отбраната Ехуд Барак е обсъдил по телефона с американския си колега Лион Панета атентата в Бургас. Двамата са говорили за възможността за съвместно разследване на американското ЦРУ и израелските служби Мосад.

Още не е установена самоличността на атентатора самоубиец

Терорист камикадзе най-вероятно е взривил бомбата, съобщи рано сутринта в четвъртък премиерът Бойко Борисов и допълни, че се проверява под каква самоличност той е влязъл у нас.

Данните на атентатора не фигурират в базата данни на ФБР. Според Борисов той не присъства и в регистрите на "Гранична полиция", тъй като е влязъл с фалшиви документи.

Извършителят не е бил част от групата на израелските туристи. Той се е присъединил по-късно към тях, в момента, когато туристите се качват на автобуса, казва премиерът. На кадрите, заснети от камерите на летището се вижда, че атентаторът е мъж с дълга коса.

Премиерът обясни, че тялото на атентатора е било най-обезобразено от всичките жертви. "Със сигурност можем да кажем, че една от жертвите е с фалшиви документи и че тя е най-разкъсана от взрива. Той е там – главата му е на 100 метра. На камерите на аерогарата - с много добра резолюция, и снимката му от фалшивите документи са абсолютно идентични", посочи премиерът.

Потребители на Фейсбук пуснаха снимки на бивш затворник в Гуантанамо, който физически прилича на атентатора самоубиец, взривил автобуса в Бургас. Затворникът от Гуантанамо е роден през 1979 г. в Стокхолм, Швеция. Баща му е алжирец, а майка му финландка. Той е израснал в шведския град Йоребру.

Мехди Гезли е посетил Пакистан, за да учи ислямско право преди 11 септември 2001 година. Бил е арестуван на 1 декември 2001 г. в Пакистан. На 8 юли 2004 г. Гезли е бил освободен под попечителство на правителството на Швеция, тъй като се счита, че той вече не е заплаха за САЩ.

МВР не е потвърдило, че има връзка между атентатора в Бургас и затворника от Гуантанамо


"Пръстите му ги няма на ръката, което от опит знам - професионален, че би могло да е от удара. Самият взрив, по начина по който е пострадал автобусът, е внасян в багажното отделение – твърдят специалистите от ДОТИ. Ако се окаже тази версия, не виждам начин това да може да бъде предотвратено, ако няма информация от някъде, че се подготвял атентат”, заяви Бойко Борисов.

Според министър Цветанов мъжът, предизвикал взрива, по нищо не се е отличавал от туристите на летището. "Бил е с бермуди и раница на гърба", уточни Цветанов. По първоначални данни взривът е избухнал в багажното отделение на автобуса, най-вероятно когато атентаторът е свалил раницата от гърба си. Впоследствие Цветанов уточни, че взривът е избухнал докато атентаторът е бил с раница на гърба.

Взривната вълна първо се е насочила към асфалта, след това към багажното отделение и е помела първия и втория автобус от всичките три, които е трябвало да откарат 155-имата израелски туристи до Слънчев бряг. От взрива на място са загинали петима души, а 33-ма са били ранени. Впоследствие от раните си са починали още двама души.

От пресцентъра на МВР обясниха пред Mediapool, че извършителят вероятно е носил фалшивата шофьорска книжка за “заблуда”, тъй като в България няма как да влезеш с документ различен от паспорт.

Борисов: Няма пробив в системата за сигурност

Нямо пробив в системата за сигурност, увери премиерът Борисов. "Никой не може да предотврати, ако е това в момента – няма кой да го спре. Всеки може да си влезе в аерогарата, да си се шляе вътре, да си търси, да си пазарува или каквото иска да прави. И в момента, в който излиза... групата, той се присъединява към нея. Вече оттам нататък няма кой да му потърси сметка, защото той може и да отива на ресторант с тях”, обясни Борисов в четвъртък рано сутринта.

По думите му атентатът не е насочен към България, тъй като израелските туристи са мишена навсякъде. Развитието на българския туризъм в последите няколко години и интересът към него обаче насочили фокуса към страната.

"Държа да кажа, че досега сме имали поне 15-ина сигнали, различни, през годините, които сме проверявали, установявали, едни задържали, други предотвратявали. Това, което се тиражира – имаше декември-януари, но за зимните ни курорти. Тогава поработихме с колегите доста и не се случи. За този атентат имаше повече съмнения да бъде в други държави, но се случи тук”, разясни Борисов.

Сегашният инцидент нямал нищо общо със заплахите от зимата

Нямаме никаква засечена информация за предполагаема подготовка на терористичен акт, заяви и Цветанов. Оперативно интересни лица не са установени. Информацията от януари за терористичен акт няма нищо общо с това, което се случи, допълни той. Партньорството е на високо ниво, няма подобна информация, която да е постъпила за подготовка за извършване на такъв атентат, нито от партньорските служби, нито от нашите, повтори Цветанов.

Както е известно, израелски медии съобщиха през януари, че може да се очакват терористични актове в София срещу израелски туристи от страна на радикалната групировка Хизбула и настояха за по-засилена охрана точно на автобусите.

Иран, Хизбула или Ал Каида...

Израелското правителство е категорично, че зад безпрецедентния терористичен акт в България стои Иран и ислямистката групировка Хизбула. До момента никой не е поел отговорност за атентата, за който и българските, и израелските власти твърдят, че нямали предварителна информация.

Взривът, избухнал на 18 юли в 17.25 на бургаското летище, стана на 18-тата годишнина от смъртоносната атака срещу еврейски център в Аржентина.

Според анализатори освен Иран, за атаката може да е отговорна Хизбула, защото търси мъст за убийството през 2008 г. на военния си лидер Имад Мугние, смятан за архитект на войната от 2006 г. срещу Израел. Хизбула обвинява Израел за бомбения атентат в Сирия, в който загина Мугние.

Междувременно бившият съветник по националната сигурност на Израел Юзи Арад потвърди за пръв път в четвъртък, че Израел е извършил покушение срещу Имад Мугние през 2008 г. Коментирайки взрива в Бургас, той заяви пред израелското военно радио "Сега Иран си отмъщава".

Според израелски анализатори обаче напълно възможно е зад атентата да стои и Ал Каида.

Американският президент Барак Обама определи взрива в Бургас като "варварска терористична атака". Атентатът бе осъден от почти всички европейски и световни лидери. Иран отхвърли обвиненията за терористичния акт, същото направи и Хизбула.

Два израелски самолета C-130 Херкулес пристигнаха тази сутрин на летището в Бургас, за да върнат ранените при атентата израелци в родината им. Израел е изпратил доброволци от неправителствена религиозна организация, която се занимава със събиране на човешки части след терористични атентати, защото според еврейските религиозни закони цялото тяло на покойника трябва да бъде погребано. В България пристигнаха и експертни екипи, които започнаха работа по разследване на атаката.

През нощта трима от ранените израелски туристи бяха транспортирани със самолет в София, но в четвъртък вечерта и те бяха транспортирани в Израел.

Израелският посланик Шаул Камиса Раз сложи край на спекулацията, че измежду ранените при атентата е неговата дъщеря. Дъщеря му е жива и здрава и се намира в Израел. Посланикът е в България само със своята съпруга. Той заяви, че този атентат няма никакъв шанс да развали прекрасните взаимоотношения между Израел и България. Той благодари на българските хора и служители, които са помагали на неговите сънародници. По думите му това е неоценима помощ.

Късно снощи министър-председателят Бойко Борисов е провел телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, а президентът Росен Плевнелиев е разговарял по телефона с президента на Израел Шимон Перес.

Чартърният полет с туристи, предимно израелски граждани, е излетял от Тел Авив на 18 юли в 14.41 ч. българско време и кацнал в Бургас в 16.43 ч.. На борда на самолета са пътували 155 души. Почивката им е организирана от варненския туроператор "Ортана". В 17.24 ч., при качването на част от туристите в автобус за трансфер до курортен комплекс "Слънчев бряг”, е произведен взрив. Според предварителните списъци на автобуса е трябвало да се качат 47 пътници. В момента на взрива малка част от тях са били в близост. Вследствие на взрива са нанесени поражения и на паркираните в съседство три автобуса, посочват от МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

247 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #247

    Руската следа е най-вероятната, не само поради безконтролието от страна на българските власти на Росенец, но и поради идентифицирането на терориста като грузинец. Няма мърдане - в разследването вече участва Интерпол.

  2. Анонимен
    #246

    След като само рушняци са избивали евреи у нас, а след това комунетата са им издигнали паметник, защо никой не говори за възможна руска следа? А тя, поради безконтролния кей на Лукойл, е възможна!

  3. Анонимен
    #245

    Атентатор с взрив не може да мине през граница, но може да влезе от там, където няма граница - пристанище Росенец.

  4. Анонимен
    #244

    муспи - Цялата група на мосад е влязла с израелски безвизови паспорти. На този на снимката единствената му работа е била да се мерне непринудено точно пред камерата, с което си е изчерпил задълженията. Кой е гръмнал знае само мосад, затова е оставил пародийното "българско правителство" да си говори каквото си ще.

  5. Анонимен
    #243

    ЩО ЗА ПОЛИЦИЯ,МВР,ДОТИ И ТН. КАК СЕ ДОПУСКА ИЗРАЕЛСКИ ТУРИСТИ ДА СЕ ПРЕВОЗВАТ И НАСТАНЯВАТ БЕЗ ПРОВЕРКА?! ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ИМА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ЕВЕНТУАЛНА ОПАСНОСТ ОТ АТЕНТАТ. И ДА НЕ СТАВА СМЕШЕН - ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ОНЗИ ПОЖАРНИКАР - Т Н ПРЕМИЕР, ЧЕ НЯМАЛО КАК ДА СЕ ЗНАЕЛО. ПРОСТО НЯМА ПОЛИЦИЯ - САМО ПРИКАЗКИ.ЖАЛКО ЗА ЖЕРТВИТЕ.

  6. Анонимен
    #242

    Пробива стана, когато директора на ОД на МВР Бургас-Милен Димитров омаловажи сигналите за възможна терористична атака и вместо това се концентрира да рекетира бизнеса в Бургас за пари.

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #241
  8. Анонимен
    #240

    Израел си признава официално, че "е извършил покушение над Имад Мугние през 2008", коеот си е открито признание за държавен тероризъм на чужда територия. Какво очакват в отговор?

  9. Анонимен
    #239

    " ... според премиера няма пробив в сигурността" на руското пристанище на Лукойл!

  10. Анонимен
    #238

    България е разграден двор.Никой не знае,кой влиза и кой излиза.Граничната ни полиция хич я няма. Навремето граничарите пазиха границите ни много по-добре. Кой знае,колко чужденци се мотаят из страната, без никой да подозира това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.