Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Не трябва да плашим МВР с темата за полицейското насилие

18 коментара
Не трябва да плашим МВР с темата за полицейското насилие
Темата за полицейското насилие трябва да бъде поставена в "умерени рамки", за да не се всява чувство за страх в служителите на МВР, "които защитават нас". Така главният прокурор Борис Велчев коментира краят на делото "Чората" по време на заседание на правната комисия в парламента. Той бе поканен да представи отчета на държавното обвинение за 2010 г., публикуван преди два дни.

Според Велчев има реална опасност догодина прокуратурата да не е в състояние да изпълнява задълженията си, ако парламентът не вземе реални мерки, за да разтовари прокурорите от прекомерната им работа. Той за пореден път се оплака, че подчинените му се занимават с всякакви казуси, които биха могли да бъдат поети от контролните органи в държавата. Главният прокурор защитава тази теза още от началото на мандата си през 2006 г. и при всяко посещение в Народното събрание не пропуска да я припомни.

В отчета на прокуратурата освен идеи за декриминализация на редица деяния обаче, се прокарват и скандални предложения, като например постоянният арест да не може да се обжалва, разпитите в досъдебната фаза да не се извършват пред съдия, както и всеки обвинителен акт да не може да бъде връщан заради нарушения на НПК, ако съдът вече е насрочил заседание по делото.

"Аз съм обезпокоен от известни тенденции - не само, че няма тенденция към декриминализация и няма тенденция да се решават проблемите на обществото със средствата на контролните механизми, ами наскоро криминализирахме жестокостта към гръбначните животни", възмути се главният прокурор.

По думите му е невъзможно да се бранят правата на животните по наказателно-правен път, защото това създава тенденция за постепенното криминализиране на нови и нови обществени области. Според разчетите на Велчев средно един прокурор наблюдава годишно по 180 дела, 282 преписки и участва в 140 съдебни заседания. В коментара му традиционно не намериха място проблемите, с които често се сблъскват подчинените му в усилията да осигурят годни доказателства по все по-увеличаващите се показни акции на МВР.

"Досега работата на прокуратурата успява да се удържи на огромната дисциплина в системата. Не могат да се готвят колегите, съвършено са претоварени", добави емоционално главният прокурор.

Подобно на вътрешния министър Цветан Цветанов, който преди два дни оптимистично обяви, че повечето престъпления у нас бележат спад през последните месеци, Велчев се придържаше основно към положителните резултати на обвинението в изказването си пред депутатите. По думите му през 2010 г. се увеличавал броят на осъдителните присъди, за сметка на оправдателните. Намалявали отхвърлените искове, а чувствителен ръст имали делата за престъпления, извършени от организирани престъпни групи, както и за престъпления с европейските фондове.

От отчета на прокуратурата обаче ставаше ясна и далеч по-обезпокоителната подробност, че на фона на растящата "камара" от процеси срещу организираната престъпност (през 2010 били разкрити и документирани 250 банди – бел. ред.), все повече се утвърждава тенденцията прокуратурата да стига най-често до пробация или условно лишаване от свобода в успешните си дела. Ефективни присъди са били постановени в едва 16.3% от случаите, а глобите и другите по-леки санкции са над 30% от всички постановени от съда наказания.

Вместо на тези данни, Велчев предпочете да наблегне на информацията, че "лицата, осъдени на лишаване от свобода" се увеличили с 11%. Устойчиво нараствала и цифрата на осъдените за пране на пари – общо 29 души. Главният прокурор пропусна да отбележи и статистиката, че през миналата година заради откровени закононарушения на прокуратурата, държавата е била осъдена 90 пъти от граждани и е платила общо 1 102 244 лева обезщетения на обвиняеми по провалени дела.

Велчев се спря и на темата за специалните разузнавателни средства (СРС), като за пореден път коментира, че те са се превърнали "в един удобен способ за разследване, малко мързелив, но затова пък сигурен". След което защити и колегите от МВР като поясни, че дирекцията "Оперативно-технически операции", която реализира технически подслушванията, също била прекомерно претоварена и затова разследващите били "обречени резултатите да идват с по-голямо закъснение".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Европол
    #18
  2. безпартиен
    #17
  3. XXL
    #16
  4. juli
    #15
  5. Знаещ
    #14
  6. kralicata
    #13
  7. Стефанов
    #12
  8. N
    #11
  9. десен
    #10
  10. Омерт
    #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.