Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Николай Младенов решен да отреже кадрите на ДС

0 коментара
Николай Младенов решен да отреже кадрите на ДС
Дипломати с обвързаност със службите на НРБ няма повече да представляват съвременна България. Това се посочва в изявление на външния министър Николай Младенов, разпространено от МВнР в сряда.По-рано същия ден и той, и премиерът Бойко Борисов обявиха намерението си за отзоваване на 33-ма посланици, за които Комисията по досиетата обяви, че са работили за бившата ДС. Президентът Георги Първанов обаче, от чийто подпис зависи назначаването и освобождаването на посланици, заяви, че няма да ги махне. Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА установи принадлежността на около 45 процента от проверените ръководители на български мисии в чужбина към ДС и РУ на ГЩ, се посочва Николай Младенов.

По този повод министърът заявява:

"Доверието е разменната монета на дипломацията. Ако икономическият растеж на една страна се измерва с БВП, а инфраструктурата ѝ се оценява по строежа на магистралите, то дипломацията на държавата се оценява по възможностите на нашите служители да поддържат открит контакт с международните си партньори.

В този смисъл миналото на тези дипломати хвърля сянка върху българската държава, върху цялата дипломатическа служба и ограничава нейните възможности. Смятам, че това е недопустимо и не можем да оставим дипломацията в парализа. Днес България има нужда от доверието на нейните партньори и съюзници.

В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност със службите на НРБ да представляват съвременна България”, съобщи Николай Младенов.

Първата стъпка на МВнР ще бъде отзоваването на висши дипломати, които са изпратени на задгранична командировка с акт на външния министър. Освен това правителството ще се обърне с искане към Президента на Републиката за предсрочно отзоваване на посланици и постоянни представители, които са в списъка на Комисията.

Младенов посочи, че се провеждат консултации с всички парламентарно представени партии, които да подкрепят съответните поправки в Закона за дипломатическата служба.

"Този проблем не е бил решен 20 години. Не искам да съдя за качествата на отделни служители, които вероятно съвестно са си вършили работата през годините. Но 20 години по-късно трябва да дадем възможност на едно ново поколение да участва във външната политика на България. Затова ще внесем предложения за поправки в закона, които да не позволяват изпращането на служители или агенти на ДС на най-високите дипломатически постове”, посочи външният министър.

От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, към момента 88 са служители на МВнР. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.