Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нито една партия в парламента не номинира главен съдебен инспектор

21 коментара
Искра Фидосова сн. БГНЕС

Нито една партия в Народното събрание (НС) не номинира свой кандидат за главен съдебен инспектор до 18 часа в сряда, когато бе крайният срок за внасяне на кандидатури. Това съобщиха пред Mediapool от пресцентъра на парламента.

Според източници на Mediapool от правната комисия в НС, в момента на изтичането на крайния срок, председателката ѝ Искра Фидосова (ГЕРБ) заявила пред колегите си: "Този път няма да предлагаме никого, за да не се оплюва човекът".

Парламентаристи коментираха, че думите на Фидосова могат да се тълкуват като индиректно потвърждение на информацията от вторник, че фаворитът на ГЕРБ за поста бе бившият шеф на атестационната комисията към бившия Висш съдебен съвет Георги Шопов.

Преди ден народни представители твърдяха, че той е "консенсусна" фигура и освен ГЕРБ, за него биха гласували и депутатите от ДПС, които подкрепиха управляващите при два предишни знакови избора – за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и за Конституционния съд (КС).

Главен съдебен инспектор се избира за срок от пет години от квалифицирано мнозинство на парламента – 160 от депутатските гласове. Поради тази причина мнозинството се нуждае от подкрепата на още поне 43 народни представители. За целта ГЕРБ очакваха подкрепа от независимите, декларирали принадлежност към управляващите и Движението за права и свободи, тъй като предварително Синята коалиция и БСП се дистанцираха от избора.

Именно поради тази причина и лявата, и дясната опозиция не внесоха свои предложения за шеф на инспектората към ВСС. "Защо да си хабим хората и само да ги унижаваме като се вижда, че няма никакъв смисъл да номинираме който и да е било", коментираха от Коалиция за България. Сходна позиция са обсъдили и депутатите от Синята коалиция на заседанието на парламентарната си група във вторник. Очаквано от ДПС не издигнаха собствена кандидатура.

Предварителните нагласи преди ден бяха изборът на главен съдебен инспектор да се изиграе по отрепетирания вече начин - чрез внасяне на кандидатура от ГЕРБ, подкрепена от предварително договорено шарено мнозинство или внасяне на кандидатура от независими депутати, декларирали подкрепа за ГЕРБ, зад която застават управляващите.

По неофициална информация, след оповестяването на името на Шопов като най-вероятен техен избраник, ГЕРБ са провели сондажи, не са получили достатъчна подкрепа и са преценили, че кандидатурата може да предизвика поредния конфуз на фона на шумния скандал "Марковска" и са предпочели да се въздържат от номинация.

Единственото, което е налице официално към сегашния момент е, че Народното събрание за пореден път не спазва собствените си правила и бави попълването на вакантни места в съдебната власт от парламентарната квота.

През 2010 г. мнозинството на ГЕРБ не спази съдебния закон и в продължение на над половин година не попълни парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Това бе изтълкувано и като опит за натиск върху ВСС.

Сегашният случай с неиздигането на кандидат за главен инспектор е прецедент, от който прозира пълно объркване на управляващите заради скандала "Марковска". На 11 октомври правната комисия прие правила за избор на човек за ключовия пост. Депутатите имаха над един месец да мислят кого да издигнат, но това така и не се случи.

Първоначалните планове бяха на 28 ноември кандидатите да бъдат изслушани, а на 5 декември да се проведе гласуването, което да излъчи новия шеф на инспектората.

При липсата на кандидати правната комисия ще трябва да приеме нови правила с нови срокове, които да бъдат утвърдени отново с решение на Народното събрание.

Това означава, че наследникът на Ана Караиванова трябва да бъде избран точно преди коледните празници, когато по правило обществото не е толкова съсредоточено върху сериозни теми. Ако и тогава няма избор, институцията ще остане без ръководител, защото мандатът на Ана Караиванова изтича в началото на януари.

Първоначалните планове на ГЕРБ показваха, че идеята беше изборът на главен съдебен инспектор да се претупа, което личеше от процедурните правила. Предвидена беше едва една седмица за обществено обсъждане на кандидатите, след като те подадат своите концепции. Крайният срок за представянето на имотните декларации на кандидатите на свой ред изтичаше в деня, който трябваше да се проведе изслушването им от правната комисия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #21

    Абе кой да номенират? Има ли стигнал до ВСС магистрат с безупречно минало.То там не се стига ако си честен и действително независим. Всичките са мърди и тези мърди ще дават оценка на по-младите магистрати, които ще тръгнат по техния корумпиран път. Да се разпусне веднага ВСС и да се правят нови избори, а не хората на Гоце Първанов да се вкарват тук и там.

  2. Анонимен
    #20

    Абе не показвайте снимки на тази жена,че не мога да спя през ноща!Дори се напикавам от страх!Ще ходя да ми леят куршум!

  3. Анонимен
    #19

    Това животно от снимката какво е - свиня или монтафонска свиня?!

  4. Анонимен
    #18

    Премиерът за астрономията: http://e-vestnik.bg/16139/premierat-za-astronomiyata/.

  5. Анонимен
    #17

    Само не Георги Шопов хора! Та той е откровен бандит пазарджишки и делаверджия!! БАНДИТА ШОПОВ!!!

  6. Анонимен
    #16

    Отглас от скандала "Марковска" Нито една партия в парламента не номинира главен съдебен инспектор Не знаех,че има и такова чудо!?Някой да каже,това личице,с какво се е занимавало?Защо ние гражданите,не сме чували за него.Ей,какви ли не скрити от народа личица и службици,много добре платени,висят като хомот на вратовете ни.Продажна сган.А народът умира...

  7. Анонимен
    #15

    Точно затова не трябва да се правят политически избори оза тези постове от партиите. Ако искаме, действително качествени хора по върховете, трябва да се правят обективни и честни конкурси.

  8. Анонимен
    #14

    № 9 , съгласен съм, но за кого да гласувам?

  9. Анонимен
    #13

    Каква беше дейността на досегашната шефка на съдебния инспекторат. Този пост, ако е действен следва да има роля във всички случаи на безобразия в съдебната система, които никак не са малко. Но когато се избира послушко, той само ще си взема заплатата

  10. Анонимен
    #12

    Когато тая се появи на телевизора, включете го на широк екран. За да изпитате още по-пълно удоволствие.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.