Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нови правила за сключване на договори защитават подизпълнителите от големите фирми

2 коментара
Нови правила за сключване на договори защитават подизпълнителите от големите фирми

Бързо разплащане с бизнеса, евтини кредити и нови правила при сключването на договори. Този ангажимент пое министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Мерките се предприемат за да не се стигне до повторение на случая от магистрала “Тракия”, при който десетки малки фирми фалираха заради забавени плащания от главния изпълнител.

Новите договори с главните изпълнители ще бъдат сключвани при условие, че преведат аванс от 30% на подизпълнителите, както и да се издължават към тях в срок от 30 дни след приключването на работата, каза министър Василев на пресконференция в петък. Освен това към Министерството на икономиката ще бъде открита гореща линия, на която подизпълнителите ще могат да подават сигнали в случай на забавени плащания от страна на главния изпълнител, допълни министър Василев.

За първи път тази мярка ще се приложи при подписването на договорите с шестимата избрани изпълнители за санирането на 168 общински и държавни сгради за общо 35 млн. евро. Финансирането е по фонд “Козлодуй”. Очаква се договорите да бъдат разписани до две седмици.

Поръчката беше разделена на шест лота – за всеки от шестте региона на страната. За всеки един е избран по един главен изпълнител, който е посочил подизпълнители.

Договорът с избраните изпълнители е на бюрото ми и предстои да го разпиша, каза Асен Василев и обеща да съобщи техните имена по-късно. Пресаташето му Бетина Жотева обаче съобщи, че това няма да се случи, защото от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която администрира проекта, били забранили.

Новите правила за разплащане на държавата с бизнеса, както и между фирмите, станаха задължителни за всички страни от Европейския съюз от 16 март. България уведоми Брюксел, че ще ги спазва. Новите мерки бяха наложени от Европейската комисия с цел предотвратяване на фалити и като стъпка за растеж на европейската икономика.

По линия на инициативата “Джереми”, която се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, има 380 млн. евро за кредити, които чакат малките и средни предприятия да ги вземат, каза министър Василев. Той допълни, че по информация от обслужващите банки те отпускат заемите при лихви от 3 - 4%. “Силно се надявам бизнесът по най-бърз начин да започне да усвоява тези кредити”, каза министър Василев.

Министерството на икономиката е изпратило списък към Министерството на финансите всички точки, в които министерството и агенциите към него работят с клиенти, така че по линия на подписаното споразумение с банките да бъдат инсталирани ПОС терминали в тези точки.

Виолета Лорер е специалният зам.-министър на икономиката, отговарящ за малките и средните предприятия. Тя е от Варна, идва от консултантския бизнес и не е известна в публичното пространство.

Ирена Младенова е зам.-министърът, който ще отговаря за европейските програми и оперативна програма “Конкурентоспособност”, която изостава с договарянето на бюджета за този програмен период, който приключва в края на годината. По думите ѝ програмата ще бъде под “непрекъснат фокус”, като целта е ускоряване на разплащанията по нея. Успоредно с това ще се подготвя и новата програма за следващия програмен период 2014-2020 г. с фокус иновациите. Младенова беше съветник в екипа на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Безпомощни министри - бебета и пресаташета - стари мурви.

  2. Анонимен
    #1

    борисов се хвана с дреболиите-пушенето,телевизията,както имаше мнозинство а остави основните друг да ги решава.Те това е грешката му. аз геръ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.