Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов паваж сменя здрави плочки на софийската улица ”Раковски”

Столична община дава 2 млн. лева за ремонт на тротоари по централните улици

50 коментара
Нов паваж сменя здрави плочки на софийската улица ”Раковски”

Четири години след като тогавашният кмет и настоящ премиер Бойко Борисов предсрочно преряза лентата на основно ремонтираната улица “Раковски”, сега Столичната община кърти здравите плочки, за да сложи нов паваж.

 

Ремонтните дейности вървят от около месец в участъка от градинката “Кристал” до площад “Славейков” и събират негативните коментари на столичани заради затрудненото придвижване по тротоара и поредното трошене на пари. От Столичната община не отговориха колко ще струва повторният ремонт, защото стойността му ще бъде ясна след като приключи работата.

 

Въпреки че в интернет има снимки от рязането на лентата от Бойко Борисов през август 2008 г., от Столична община обаче твърдят, че тротоарите по ул.”Раковски” не са ремонтирани от десет години. В отговора до Mediapool е посочено, че “тротоарите по ул.”Раковски” са избрани за ремонт, защото са разположени в зона с интензивно пешеходно движение с много търговски обекти , театри, спирки на масовия градски транспорт и административни сгради”. Освен подмяната на тротоарната настилка допълнително ще бъдат засадени и декоративни дръвчета, посочват от Столична община.

 

Обхватът на ремонтираният участък по ул.”Раковски” е 800 метра по западния тротоар от ул.”Оборище” до ул.”Рачо Димчев” и 750 м по източен тротоар от бул.”Цар Освободител” до ул.”Неофит Рилски”.

 

И докато общината подменя здравите плочки с т.нар. унипаваж, в същото време стотици столичани, особено живеещите в новите квартали като “Манастирски ливади” и “Кръстова вада”, мечтаят за улици, а за тротоари дори и не помислят. Те от години настояват Столичната община да направи улиците, но това не се случва с обяснението липса на пари.

 

Програма за ремонт на тротоарите за 2 млн. лв.

 

За първи път от тази година стартира дългосрочно програма за ремонт на тротоарите, които безспорно се нуждаят от обновление. В общинския бюджет са заложени 2 млн. лева за подмяна на 25 километра тротоарни настилки. Няма официални данни колко километра са тротоарите в столицата, но според публикации в пресата те са около 2000 км.

 

Тротоарите се нуждаят от ремонт, защото в последните 30 години почти не са правени, бяха аргументите на столичния кмет Йорданка Фандъкова за разработването на новата програма. При приемането на бюджета на Столичната община в началото на годината беше обяснено, че ремонт ще се прави само на тротоарите, които са в най-тежко състояние, без значение дали са в центъра или в кварталите.

 

В същото време и до днес програмата не е официално публикувана на страницата на общината в интернет. Така за столичани остава загадка кои точно тротоари планира да оправи общината.

 

Единствената публична информация по въпроса е, че тази година ще бъдат ремонтирани още тротоарите по ул. „Шипка”, ул. „Неофит Рилски”, бул.”Васил Левски” – от ул.”Ген.Гурко” до ул.”Ген.Паренсов”, ул. „Шейново”, ул.”Кракра”, ул.”Сан Стефано”. Това обеща столичният кмет Йорданка Фандъкова по ТВ7 през юни.

 

В момента ремонти само по главни булеварди

 

Ремонтите, които се правят в момента в София, обаче показват, че се подменя тротоарна настилка по маршрута, по който се очаква да мине председателят на Европейската комисия Жозу Мануел Барозу. Той ще пристигне в края на август за откриването на втория лъч на метрото като в негова чест вече беше кръстена една метростанция “Европейски съюз”.

 

Точно около тази станция, където се очаква Барозу да слезе се прави основен ремонт на булеварда и тротоарите. Това е отсечката по бул.”Черни връх” от НДК до бул.”Вапцаров”. Там плочките бяха в лошо състояние и сега са направени добре, твърдят живеещи в района. Те са доволни от ремонта, но допълват, че тротоарите в страничните улички на бул.”Черни връх” и по самото локално платно между "Хемус" и Кръста са в още по-плачевно състояние. А там върви пешеходният поток, не по самия булевард с новите тротоари. Интересно ще бъде, ако Барозу случайно се отклони от маршрута си и види окаяното им състояние.

 

Основен ремонт тече и на бул.”Мария Луиза” в участъка от Лъвов мост до Централната автогара, където тротоарните настилки бяха в добро състояние. Те обаче също се подменят, защото са част от цялостно обновяване на булеварда за над 2 млн. лв. Най-абсурдното е, че част от новия унипаваж на Лъвов мост ще бъде разрушена при строителството на кръстовището на две нива, което се очаква да започне през 2013 г.

 

За последно бул.”Мария Луиза” беше ремонтиран основно през 2006 г. и открит от Бойко Борисов като кмет на столицата.

 

На други места в кварталите не са забелязани ремонти на тротоари от журналисти на Mediapool.

 

За ремонта на тротоарите отговаря дирекция “Транспортна инфраструктура” в Столичната община с директор Георги Тодоров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #50

    Чисти измамници! Всички знаят за тези плочки, че са здрави, но общината хрантути свои строители, вместо да ги насочи към места като Драгалевци , Симеоново, Железница и дори Бусманци и Абдовица. Общинският съвет е сбирщина от хоботи.

  2. Анонимен
    #49

    Az znam edni nоmera za otkradwane na ulica. Вместо пясък-кал от съседната кооперация; Вместо асфалт пясък мешан със сажди. Вместо неизтриваема боя-тебешир на прах и малко много разреденоЦ-200 Така си гушкаш до 95% от улицата. Някои могат и до 100% да го докарат, но тук вече трябват по-яки връзки.

  3. Анонимен
    #48

    До 42. Между Границка и Гранитска има малка разлика, нали? Или викаш, все тая, да си говориме колкото да не заспиме.

  4. Анонимен
    #47

    Траурът е характерно облекло за жителите на София. Но не защото жалееме, а защото мръсотията в този град е задминала и бомбайската. А и черното носи, само дето малко намирисва. По-голяма разруха никога не е имало в моя роден град. Не е нужно да се пишат статии, достатъчно е да погледнеш с непредубедено око на реалността.

  5. Анонимен
    #46

    Най- после да прочета една обективна статия от български журналист. В София дяволът може да си счупи и двата крака.Добре си живеят богатите хора, които не ползват градски транспорт, не ходят пеша. Прованса също се кефи, защото е акостирал на Обетованата земя . Всеки, който прояви неблагоразумието да погледне към небето над София рискува да си причини многобройни травми зза единица време. Вгледайте се "софиянци" в краката си, в настилките на улиците в центъра, в крайните квартали, където си щете и ако намерите поне 20 метра общинска "грижа" ще бъдете по-щастливи от парижани.

  6. Анонимен
    #45

    УВАЖАЕМИ БЪЛГАРИ, ВСЕКИ ДОСТОЕН ГРАЖДАНИН НА СОФИЯ МОЖЕ САМ ДА ПРЕЦЕНИ КОЕ Е ДОБРО И ЗЛО ЗА СОФИЯ И ОТ ТАМ ЗА СОФИЯНЦИ ! НИКАК АМА НИКАК НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ВНУШЕНИЯ НЕДОПРАВЕНИ РЕДАКТОРИ КОЕ МОЖЕ И КОЕ НЕ ! ГРОЗОТАТА В ДУШИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ПОВЕЧЕ НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ И ТЕЗИ ГРОЗНИ ВНУШЕНИЯ ИЗВАДЕНИ НА ПОКАЗ НИ НИ ТРЯБВАТ !!!

  7. Анонимен
    #44

    Не се безпокойте, тези павета, които сега ги редят, след 2-3 години ще заприличат на пясък и пак ще ги сменят! Един - два студа да ги хванат - и са се разложили. До ново рязане на ленти!

  8. Анонимен
    #43

    42- продължавам. Сега като се вгледах във фотото виждам че се подменя тротоара само пред бившата сладкарница "Прага" - познават я само старите софиянци. Възможно е най-после да е дадена под наем, да е сменила собствениците си и те да ремонтират тротоара, но за едни 15-20 м. да се правят глобални изводи е тъпо.

  9. Анонимен
    #42

    Статията е написана на 3. Днес 4 минах по Раковска и не видях ремонтни работи. Не обърнах внимание на състоянието на тротоара, защото той по нищо не се отличаваше от останалите. Но като погледнах авторката с името Гарнитска ми стана ясно, че имаше един комунист - журналист ли, телевизионер ли, социолог ли Гранитски и всичко ми стана ясно. Къде дават възнаграждения на червените драскачи, които пълнят форумите. Мога да изкарам за един курурт на морето.

  10. Анонимен
    #41

    Не знам кой се визира, че давал голяма гаранция за тротоарите на Солунска. Но тя и Раковски са главни улици в София и трябв да са в добро състояние. Аз самията живея на Солунска и мога да ви кажа, че за лошото състояние на тротоарите главна вина има паркирането на коли, камиони,бусчета и всичко което се паркира по тротоарите. Те не са пригодени за превозни срества, а за пешеходци и майки с деца в бебешки колички.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.