Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НПО на бъдещия правосъден министър разработва експортни стратегии

"Прозрачност без граници" с обществена поръчка за половин милион лева

28 коментара
НПО на бъдещия правосъден министър разработва експортни стратегии

Номинирането на изпълнителния директор на неправителствената организация ″Прозрачност без граници″ Диана Ковачева за министър на правосъдието събуди обществения интерес с принципните противоречия между функциите и задачите на неправителствените организации и практиките в работата на изпълнителната власт. НПО по определение трябва да са коректив именно в работата на правителствените звена в полза на обществото.

Затова изборът на г-жа Ковачева за правосъден министър постави въпроса доколко е полезно минаването от едната страна на ″бариерата″ на другата и дали наистина бариерата е била толкова непреодолима и преди явното ѝ преминаване.

Колегите от сайта ″Биволъ″ се разтърсиха по публично достъпни източници и откриха как ″Прозрачност без граници″ е спечелила проект за няколкостотин хиляди лева, платими от държавна институция. С предмета си проектът навява опасенията, че става дума за формален начин на правителствено финансиране на НПО и за преплитане на частни с държавни интереси. А номинирането на г-жа Ковачева за правителствен пост засилва съмненията за нездравословна връзка между голяма неправителствена организация и държавната власт.

Mediapool потърси безуспешно няколко пъти г-жа Ковачева да коментира фактите, изнесени от ″Биволъ″.

Неправителствената организация (НПО) "Прозрачност без граници", чийто изпълнителен директор Диана Ковачева ще бъде следващият правосъден министър разработва експортни стратегии за много сектори в промишлеността по възложена ѝ от правителствена институция обществена поръчка за стотици хиляди левове, пише сайтът "Биволъ".

Проверка на изданието в регистъра за обществени поръчки показва, че през октомври заедно с още една НПО организацията е спечелила проект за близо половин милион лева. Партньор на "Прозрачност през граници" е "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление".

От описанието на поръчката излиза, че двете организации за четири месеца трябва да изработят стратегии за експорта в следните области: "Произвoдство на машини, оборудване и домакински уреди", "Произвoдство на медицински, прецизни и оптични апарати и инструменти", "Произвoдство на канцеларска и електронно-изчислителна техника и продукти и услуги в областта на компютърните технологии", "Произвoдство на електрически машини и апарати", "Произвoдство на дървен материал и изделия от него, без мебели", "Произвoдство на дървесна маса, хартия, картон и изделия", "Производство на мебели" и "Издателска и полиграфическа дейност, възпроизвеждане", "Произвoдство на превозни средства, без автомобили", "Произвoдство на метални изделия, без машини и оборудване", "Произвoдство на радио-телевизионна и далекосъобщителна техника".

Изготвянето на тези стратегии е част от проекта "Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия" финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и се възлага от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на икономиката и енергетиката (ИАНСМП). Цялата сума за усвояване по проекта е 27 396 493 лв, от които до момента са изплатени близо 6 млн лева.

Конкретно по проекта за експортните стратегии агенцията е сключила договор за шест позиции. Три от тях на обща сума 478 800 лева са отишли при ОБЕДИНЕНИЕ ТРАНСПЕРЪНСИ И ПАРТНЬОРИ, в което "Прозрачност без граници" и "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление" делят по 50% собственост. Други три позиции за общо 314 400 лева са спечелени от "Обединение Експортни стратегии на Република България", чието име съвпада с наименованието и спецификата на поръчката.

Обществената поръчка е проведена по "бързата" процедура на договаряне - без предварително публикуване на обявление в официален вестник на Европейския съюз, като обяснение за това липсва.

Проверка на "Биволъ" във фирмените регистри показала, че всички сдружения, които заедно с "Прозрачност без граници" ще разработват специализираните експортни стратегии, водят към един и същ кръг от лица, свързани с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и определени от изданието като "Клуб Дондуков 53". Името на клуба идва от апартамент на същия адрес в София, в който съсобственици са Нона Караджова, бившият шеф на НОИ Йордан Христосков, Ева Радева, Борислав Тафраджийски, Стефан Иванов, Спартак Керемидчиев и още няколко лица.

Управител на Обединение "Трансперънси и партньори" е Надежда Йорданова от адвокатско дружество "Йорданова и Радева". Ева Радева е председател на сдружението "Национална асоциация правна инициатива за местно самоуправление", което е другият партньор в обединението.

"Обединение Експортни стратегии на Република България", което е спечелило останалите позиции по същата поръчка е с управител Борислав Тафраджийски, а в обединението участва кооперацията София Консултинг Груп, която в миналото също е била регистрирана на "Дондуков 53" и е представлявана от Стефан Иванов и Спартак Керемидчиев.

Разследване на Биволъ показва, че от 2005 г. до днес близо 4 700 000 лв по обществени поръчки са усвоени от организации с различни имена, но с едни и същи собственици и управители: Борислав Тафраджийски, Спартак Керемидчиев, Стефан Иванов, Ева Радева и съпругът ѝ адв. Андрей Горанов.

Възложители на поръчките са МОСВ, МОНМ, МРРБ, Програма ФАР, Басейнова дирекция и няколко общини, сред които най-щедра е Столичната община. Тя е дала близо 1 200 000 лв. през 2008 за "Координация и управление на договорите на Столична Община за подготовка и изпълнение на инвестиционен проект за "Управление на битовите отпадъци на Столична община". Изпълнител на поръчката, подписана от Бойко Борисов и финансирана по програма на ЕС, е КОНСОРЦИУМ "СКГ - КЛУБ 2000 - ЕПК", в който членуват "Екопро Консулт", "Клуб Икономика" и "София Консултинг Груп", а управляващ е Борислав Тафраджийски.

Анализът на сумите получени от различните сдружения потвърждава, че обемът и източниците на финансиране растат се местят паралелно с властовия ресурс на ГЕРБ.

Сега в този кръг от организации влиза и "Прозрачност без граници", на чийто изпълнителен директор Диана Ковачева предстои да получи министерски пост.

"Биволъ" припомня още, че на изборите за евродепутати през 2007 г. Ковачева е на трето място в кандидатската листа на Граждански съюз за нова България – след лидера на Обединения блок на труда Кръстьо Петков, обявен от Камисията по досиетата като бивш сътрудник на Разузнавателно управление към Генералния щаб, и председателката на Съюза на българските учители Янка Такева.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #28

    Kato chovek koito e rabotil v tazi orgnizaciq moga da vi kaza 4e ne trqbva a vqrwate na vsqka glupost koqto postnat jurnalisti..

    Poneze pove4eto ot vas ne sa si napravili truda da proverqt s kakvo se zanimava Prozracnost bez Granici.. Da vi napomnq 4e v godinata koqto Gerb doide na vlast te razkriha 4e magistrala Trakia e bila dogovarqna ot praviltelstvoto na Stanishev za okulo 10 puti pove4e ot kolkoto istinskatai cena... Taka 4e blagorenie na tova NPO koeto vie sega pluete, durzavata e spestila

  2. Анонимен
    #27

    Да... Изненада след изненада! Това нещо... На снимката... Има типичния вид на неспирно печелещия днес проект след проект човек! Нефела! Проекти, след които остават фризирани градинки и много снимки и публикации. За спомен. И едни добре "усвоени" пари. Да сте живи и здрави!

  3. Анонимен
    #26

    НПО получавало пари от правителството, а шефката му става министър - факт пред който остава само да помълчим и дажем заупокойна. Прозрачно Уотсън! Долу Костов!

  4. Анонимен
    #25

    Ковачева е за съд,а той я прави правосъден министър.

  5. Анонимен
    #24

    Мафия! Мафия! Мафия! Убийци, крадци, мошеници - Кръстьо Петков приз чийто фонд мина онази ку.ва - Румяна Желева! Боклуци, сган и изроди!

  6. Анонимен
    #23

    каква наивност! сега ли разбрахте за какво се създават неправителствени организации?

  7. Анонимен
    #22

    Корупцията е: ...делавера, в която не участвам. Ако участвам, значи си е почтен бизнес, а всички други приказки са обикновени клевети.

  8. Анонимен
    #21

    Zdravniia ministar doide ot Prfofsaauzite.Sega Pravosadniia ministar ot nepravitelstvena organizaciia koiato defakto triabva da koregira pravitelstvoto.BRAVOOOO !!!!!

  9. Анонимен
    #20

    До № 18 Нещо бъркаш - мафията НЕ превзема и това правителство. Не е необходимо да превземаш нещо, което си е твое от самото му начало.

  10. emma
    #19

    Тази бъдеща министърка добре се е налапала.Вижте в Биволъ.Генезисът на клуб Дондуков,е Нона Караджова

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.