Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Обсъжда се въвеждането на две цени за водата в бита

Всички хидроактиви влизат в регистър, за да не "изчезват" пак язовири

6 коментара
Обсъжда се въвеждането на две цени за водата в бита

Обсъжда се въвеждането на две цени за водата в бита, според потреблението, съобщи екоминистърът Нона Караджова пред журналисти в петък. По думите ѝ в дискусиите по бъдещата национална водна стратегия Министерството на околната среда и водите (МОСВ) подкрепя виждането, че трябва да има по-висока цена за потребление, което прехвърля определени количества.

Асен Личев, шеф на дирекция "Управление на водите“ в МОСВ, посочи, че такава практика е въведена в бедния на водни ресурси Израел, където по-евтина е тарифата е за потребление до 3.5 куб.м. месечно.

Подобна идея за пестене на вода у нас е дискутирана многократно, но досега така и не е била въвеждана.

По думите на Караджова на този етап надали ще е възможно да се реализира обявеното от правителството намерение за създаване на национална водна компания, която да продава вода на едни цени от две скали за всички битови потребители.

"Обсъжда се дали е подходящо да има солидарност между различните общини и региони на България, тъй като в момента те са в различно положение, както по отношение на наличието на вода -дали е гравитачна, или подземна, така и по отношение на изграденост на системата, за да се реши дали да има обща цена на водата“, коментира екоминистърът.

Тя обаче е категорична, че се налага да има една национална компания, която да взема решенията за инвестиране във водната инфраструктура - "да са прозрачни нещата, да е ясно къде са правени корекции на тръбопроводи и да се правят по 50 метра мрежа, която не стига до никъде“.

"Трябва да е ясно защо ще се повишава или намалява цената на водата“, допълни тя.

"Важно е да се обединим около това да е ясно каква е водната ни инфраструктура – да има публичен регистър, а не да изчезват язовири от архивите или търговските дружества, макар и държавни, сами да вземат разни решения“, допълни Караджова.

По думите ѝ в момента се правят точни финансови анализи за нуждите на водната инфраструктура от инвестиции за намаляване на загубите на вода, които средно за страната в момента са 60 процента. Досега коментираните суми са между 5-6 и 9 млрд. евро. Според Караджова при всички положения размерът на средствата ще е от няколко милиарда евро.

Планира се също така оптимизиране на работата на системите за водохващания, язовири, водопроводи, канализация, пречиствателни станции за питейни и отпадни води, отводнителни системи, допълни екоминистърът.

Каквото е да се направи обаче, няма да се засегнат сегашни и бъдещи финансирания от еврофондовете по отношение на водната структура, а ще има прозрачност за вземане на решения къде да се влагат европарите и бюджетните средства, допълни екоминистърът.

Проектът на национална водна стратегия се очаква да е готов до края на годината, когато ще бъде представена. Документът се работи съвместно с министерствата на регионалното развитие, на земеделието и на икономиката и затова Караджова не поиска да се ангажира с конкретна информация за това какво ще предвижда бъдещата водна реформа.

Надяваме се да не се стига дотам България да се използва повторно отпадни води както Израел, тъй като все още имаме достатъчно пресни ресурси, но и тях трябва да ползваме пестеливо, посочи министърът на околната среда и водите.

Затова правителството ще ползва израелския опит за въвеждане на специализирани системи за дистанционна диагностика за течове в домакинствата – от казанчета, вътрешни водопроводи и др, за налягането в тръбите, включително и от канализационната мрежа, които са намалили там загубите на вода до 3 процента при средноевропейски нива от 2 на сто. Въвеждането на капковото напояване в Израел е довело до намаляване на ползването на вода в страната с 14 процента за три години, допълни Личев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    Изходът в решаването на водните проблеми на България е във въвеждането на едно централно ведомство за всички водни ресурси на България - подземни и надземни.Това още кметът Янчулев го предложи преди 20 години,но комунистите и Мултигруп с техния довереник тогава Премиер Любен Беров спретнаха тежка водна криза з София,за която обвиниха кмета ЯНчулев.Така работят комунистите и техните лакей в СДС,които и сега са в акция.

  2. Анонимен
    #5

    Аз предлагам да се въведат две цени и за хляба и киселото мляко на месец: след десетия хляб, респективно, след десетата кофичка кисело мляко, цените на тези хранителни стоки да се удвоят. Това ще намали затлъстяването при 95% от населението и ще облекчи здравната каса.

  3. СС
    #4

    Самата министърка признава 60% загуби в мрежата, която плащат потребителите, а се е замислила за домашното ми казанче. Та нали ако то тече, аз си го плащам и това ме кара да го спирам. Тя трябва да се справи с тези 60%, които се губят в нейната мрежа и тогава цената ще падне на половина.

  4. Анонимен
    #3

    Ще кажете ли някога по каква цена Софийска вода купува водата от държавната фирма Язовири и каскади. И как цената на дребно достига 1,68 лв. Останалото са приказки за запълване на свободното време.

  5. Анонимен
    #2

    другара Тодар Живков
    Че Израел е беден на водни ресурси, е ясно, но в сравнение с Израел, по вода България си е направо Обетовата земя. Така че ако Нона е решила да дига цените, нема нужда да излява с пиниза за 2-те тарифи, защото тоя номер вече сме го играле за тока.
    От юли 2002 до септември 2006 г. населението плащаше 75 на кВтч по „социална” цена 9,8 ст. плюс 20% ДДС, а останалото по по-висока тарифа. Номерът беше, че тая втората, несоциалната, постоянно растеше от 12,7 до 17,4 ст. на кВтч. плюс

  6. Анонимен
    #1

    Тъщата повече няма да идва у дома.Половината от годината"ми е на гости".Не стига, че я храня, купувам и карта за пътуване,хаби ми мебелите,мирише на мърша, а сега трябва да плащам и по-скъпо за вода.Дъртата вещица да ходи на хотел.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.