Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Олигарсите, които клатят валутния борд, са спечелилите от кризата през 1996-97 г.

27 коментара
Симеон Дянков

Днес състоянието на държавата е в по-добро състояние, а ние управлявахме в четирите най-тежки години. Това смята вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков, който в понеделник участва в подписването на инструкция за взаимодействие между институциите във връзка с влезлия в сила нов закон за конфискацията.

Дянков припомни, че през юли 2009 година държавата е дължала 4.3 млрд. лева, а фискалният резерв е бил 7.7 млрд. лева.

"През ноември 2009 г. и февруари 2010 г. специализираните агенции оценяваха възможността за фалит на държавата до 40 процента, а сега тази възможност е под 5 процента. Вече идват нови времена и може да се мисли за нова политика, но 2009 и 2010 г. бяха много тежки и нямаше друг начин да спасим страната от фалит, освен стриктна финансова дисциплина", посочи той.

Отговорът на вицепремиера бе по повод на идеите на икономисти, изказвани в последните дни, че може да се "разхлаби" леко строгата фискална дисциплина и да се вземе заем от пазарите, с който да се повишат ниските доходи и да се раздвижи икономиката.

Дянков реагира преди ден остро на тези предложения, изказани и от еврокомисаря Кристалина Георгиева. Тогава той обяви, че подобно вземане на заеми ще вкара държавата в спирала от дългове и ще заплаши стабилността на валутния борд. А от това имат интерес определени кръгове, които биха се облагодетелствали от една висока инфлация и стопяване на задълженията.

В понеделник Дянков коментира отново, че олигарсите, които имат интерес от финансовия срив на държавата, са "тези хора, които са натрупали милиони задължения" и за тях било "много изгодно да падне валутният борд", за да не им се налага да ги връщат.

По думите му обаче вероятността това да се случи е малка. Помолен да уточни кои олигарси има предвид, финансовият министър в оставка лаконично добави, че че те "не са се променили оттогава (от 1996-97 г. - бел. ред.), те са същите и имат същите интереси".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #27

    до 25. Борда няма начин да не издържи, защото е борд, а не агенция за социални помощи. За тебе не съм сигурен и май че ще ти хвръкне апартамента. Га си взимал взимал кредити да си се сетил, че ще трябва сам да си ги връщаш, а не борда да ти ги връща.

  2. Анонимен
    #26

    Дянков е прав и в този случай. Все пак никой не дава заем за да не си го получи обратно с лихвите и майката. При гърците се получи: "Иху-иху, после тиху", а у нас е вечно "тиху!". Мълчи и не разсъждавай! Олигарсите така са свикнали, правят дългове защото много добре знаят, че винаги има начин за тях да се разминат с плащането им по различни начини, като например гръцки милионер да получи пряко пари за банката си от европомощите, като същият има многобройни имоти, кораби и др.. Тук, всеки десен икономист

  3. Анонимен
    #25

    Ясноооо - борда няма да издържи (поредна заслуга на ГЕРБ) и отсега ни подгряват с "виновни са олигарсите". Просто защото номера "виновна е тройната коалиция" вече няма как да мине.

  4. Анонимен
    #24

    21, ти описваш това коетпо беше до сега, по време на управлението на гроб, пардон, гербер, нали, на мама преп*иканото ге*йберастче...

  5. Анонимен
    #23

    другара Тодар Живков до 18
    Никaкви бopчoвe нe ca „oпpocтили” нa гpъцитe. Твa ca митoвe. Oтпиcaxa им нecъбиpaeми бopчoвe, нo ги нaтoвapиxa c нoви 130 млpд.eвpo, дeкa шa изплaщaт пoкoлeния нapeд и oщe шa зaбopчлявaт. Paзликaтa oт oтпиcaнитe cтapи нecъбиpaeми дългoвe e, чe пpи нoвитe дpъжaвaтa e гapaнт, чe шa ca изплaтaт. Дeмeк, cитe шa плaщaт coлидapнo cтapитe чacтни бopчoвe нa гoлeмитe мoшeници. Нaщe нe бexa oпpocтeни, зaщoтo cмe плaтeжocпocoбни. Caмo нa нecъcтoятeлнитe ca „oпpoщaвa” нa yжким. Нa

  6. Анонимен
    #22

    до 21 - това заради Янко Лудия, Флейтата и Пушача, идоотите

  7. Анонимен
    #21

    2013 година не стана Лукановата зима. Но 2014 със сигурност ще стане. Българите сами си го докараха. ГЕРБ няма да спечели мнозинство и няма да състави правителство. Ще има правителство от типа на Триглавата Ламя. Ще падне голямо крадене на еврофондове(от народа вече няма какво да се краде). Ще има пак спиране на еврофондовете. Ще падне Валутния Борд. Милиарди спестявания ще изгорят за една нощ. Единствените спечелили ще бъдат олигарсите. Честита Новата 2014 година на българското стадо. Да живеят българските олигарси.

  8. Анонимен
    #20

    истината е, че Прокопиев, Ковачки, Зкатев и сие си трият доволно ръцете сега

  9. Анонимен
    #19

    Дянков е много прав! Благодарение на него България запази финансова стабилност през времето на най-голямата финансова криза в Европа и света. Но българите ще го оценят по достойнство само ако БСП дойдат на власт и фалират държавата. Те щяха да я фалират и при по-изгодни икономически условия, както бяха тръгнали да харчат през последната година, но не им стигна времето!
    А че това са им намеренията личи отвсякъде. Достатъчно е, например, да реанимират АЕЦ-Белене, за да тръгнем по инфлационната спирала.

  10. Анонимен
    #18

    Дянков е единственият мислещ и консервативен член на този отиващ си кабинет. Ако следващите се поддадат на популистки натиск и разни кредитни милионери и олигарси, обикновеният българин ще плати много тежка цена, защото докато политици и олигарси ще се облажат яко от новите заеми, то обикновените спестители и съвестните хорица ще трябва да ги изплащат с лихвите поколения напред. На гърците може и да им опростиха много борчове, но на българите няма да опростят нищо и ще трябва да избират между "Лукановата зима", "Виденовото лято" и "Костовата приватизация" - все периоди, през които се нагушиха олигарси като Лукойл и Вальо Златев или международни спекуланти и мошеници като Гад Зееви.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.