Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Омбудсманът атакува пред КС глобите на КАТ до 50 лева

6 коментара
Омбудсманът атакува пред КС глобите на КАТ до 50 лева

Националният омбудсман Константин Пенчев внесе в сряда искане до Конституционния съд за отмяна на текста от Закона за движение по пътищата, който не дава право да се обжалват глобите на КАТ до 50 лева.

Според него тази норма нарушава основни човешки права. Константин Пенчев застъпва тезата, че засегнатите от закона нямат равно право на защита с тези, които имат наложени глоби над този праг.

Според омбудсмана законовата забрана противоречи освен на българската конституция, но и на Европейската конвенция за защита правата на човека. В международното законодателство, прието и от България, се казва, че всеки човек има равни права пред закона, както и право на публичен съдебен процес в разумен срок.

"Основна характеристика на правовата държава е върховенството на закона. Принципът за върховенство на закона в демократичното общество изисква мерките, засягащи основни права, да бъдат предмет на състезателно производство пред независим орган, компетентен да упражни контрол върху основанията за налагане на съответната санкция и относимите доказателства. Нормите, гарантиращи ефикасен достъп до правосъдие, не съдържат условия за неговата реализация", се казва в позицията на омбудсмана.

Константин Пенчев припомня, че Народното събрание има право със закон да забранява обжалването пред на определени категории административни актове, но само, когато "висши интереси" налагат това. Под "висши интереси" в случая се разбира защита на националната сигурност.

Омбудсманът напомня, че Конституционният съд има постоянна практика по делата срещу решенията на Народното събрание да налага необжалваемост на административните актове. КС вече се е произнасял, че забраната да се спори пред съд може да се налага в изключителни случаи и не може да обхваща законови норми, които засягат основни конституционни права.

В искането си до КС омбудсманът заявява, че забраната на хората да се съдят за глоби до 50 лева е въведена единствено заради размера на наказанието, а не заради защитата на националната сигурност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #6

    От доста време в Бургаски районен съд се разглеждат обжалвани постановления за глоби от по 50лв.
    Аргументите срещу забраната в чл. 189 от ЗДвП са с цитиране на европейски норми по които България е страна и са с предимство пред българското законодателство.

    Струва ми се, че до "инициативата" на омбудсмана се стига ,след като ИЗВЕСТЕН АДВОКАТ по дела срещу държавата пред ЕСъд е глобен след като колата му е вдиганата с паяк, за дето е паркирал пред знака/а не след него/ и то върху неограден имот,

  2. Анонимен
    #5

    Браво, въпросът не и до парите, а в същност с тези накзателни постановления се отнемат и точки , което сериозно засяга хората, а няма възможнст за никаква защита

  3. Анонимен
    #4

    Прав е, ма трябва и да измислят нещо всички глобени селяндури да не им се разминава или да мотат глобата до безкрай - например или приемаш вината и намалена глоба или ако изгубиш в съда - глоба с пълен размер съдебните разноски.

  4. ДИМИТЪР ШОПОВ
    #3

    ПРАВ Е !

  5. Анонимен
    #2

    И правилно.КАТ не могат да си правят каквото си искат.

  6. Хем
    #1

    Е точно сега,когато цяла България е настръхнала дали има закононарушения по време на изборите,този за КАТ се сеща!(Не,че това е маловажно,но сега ли му е времето).Пак театро разиграват.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.