Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Орешарски пожела да управлява поне още 6 месеца

ЕК обезпокоена от събитията в България и особено от избора на Пеевски

193 коментара
Орешарски и Ромпой в Брюксел, сн. БГНЕС

След като многократно отхвърли исканията на многохилядните протести за оставка, премиерът Пламен Орешарски призова в петък "всички да запазим спокойствие, да работим през следващите поне шест месеца до една година, за да свършим неща, които очевидно са необходими". Това е първото публично изразено намерение на министър-председателя за предсрочно оттегляне от властта, което обаче звучи неадекватно на фона не само на исканията на улицата за незабавна оставка, но и на рекордно ниското обществено доверие към формираното едва преди три седмици правителство.

Посланието дойде от Брюксел, където Орешарски е на първото си премиерско посещение и бе посрещнат с нескрити критики и недоверие, в рязък контраст с окуражителните жестове, демонстрирани към всеки нов министър-председател. Председателят на Еврокомисията Барозу заяви директно, че са притеснени от събитията в България, по-специално от избора на Пеевски за ДАНС и обяви, че мониторингът над страната продължава.

След среща с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой Орешарски коментира, че правителството му на първо място трябва да подобри Изборния кодекс, "за да има по-висока степен увереност, че следващите парламентарни избори, когато и да бъдат, ще са значително по-честни отколкото тези, провеждани в последните години".

За промени в кодекса настояват и протестиращите, но не приемат срока от поне три месеца, които си дадоха управляващите БСП, ДПС и "Атака".

Орешарски повтори тезата си, че провеждането на бързи избори не е изход от сегашната ситуация, защото крие риск от задълбочаване на проблемите.

Готов на диалог

Премиерът каза още, че остава отворен за диалог с всички. "Бих протегнал ръка към всички", посочи Орешарски в отговор на въпрос дали би сторил това и към ГЕРБ.

Добави, че е поканил на разговори протестиращите, но те били осъзнали, че исканията им са към Народното събрание.

"Не чух в обществото възражения срещу гласуваната програма, ще продължим да работим по нея", заяви Орешарски, който или не може да схване, или не желае да признае, че при толкова сериозно недоверие към управлението и нагласи за оставка, малцина се интересуват от програмата му.

"Публичните решения - независими от всякакви лобистки влияния"

След като председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу изрази на глас притесненията от назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС и настоя да бъдат правени разширени проверки при ключовите назначения, особено в сферата на борбата с корупцията и организираната престъпност, Орешарски се ангажира да прави такива проверки.

Той повтори, че вече би сменил всеки, за когото има съмнения, че не отговаря на изискванията за заемане на съответната длъжност - професионални качества и приемлива репутация в обществото.

Запитан от журналисти какво ще направи, за да прекъсне връзките между политика и олигархия, Орешарски отговори: "Самият термин олигархия има доста многопластови измерения и не съм убеден, че има еднозначно тълкуване на него, когато се вземат публични решения, те трябва да са независими от всякакви лобистки влияния и това в голяма степен гарантира и прекъсване на тези връзки".

ЕК обезпокоена от събитията в България, мониторингът продължава

Последните развития в България не са добри и повдигат притеснения не само сред българското общество, но и сред европейските партньори, по-специално противоречията около назначаването на председателя на Държавната агенция за национална сигурност, заяви председателят на ЕК Барозу.

Това показва нуждата от реформи в страната, а протестите според него демонстрират дълбочината на притесненията на гражданите, относно спазването на законите. Затова Европейската комисия трябва да продължи да прилага механизма за сътрудничество и проверка, за да подпомогне реформите в съдебната система и борбата с организираната престъпност, заяви Барозу след срещата си с Пламен Орешарски.

Мониторингът бе въведен безпрецедентно за България и Румъния при влизането им в ЕС през 2007 г. Той трябваше да отпадне през тази година. Последният доклад за България трябваше да бъде публикуван през есента на 2013 г.

Шефът на ЕК призова и за съгласие между всички партии по основните въпроси на държавата.

"Знаем, че демокрацията по определение е въпрос на съревнование, партиите се борят за власт. Важно е партиите, докато се борят за власт, до го правят в условията поне на минимално обществено съгласие по въпроси, свързани с държавата и нейните най-важни институции. Най-важните принципи не бива да бъдат подлагани на съмнение", коментира Барозу.

Другите послания бяха за върховенството на закона. Според него политическата ситуация е "напрегната заради желанието на българското общество да види трайни промени и най-високи принципи на почтеност в политическата система".

Той е заявил "много ясно притесненията" на ЕК и е получил уверения от Орешарски за "уважение към върховенството на закона". Премиерът каза, че дал уверения да "продължи усилията за нормализиране на политическата и обществена ситуация".

Няма да се бърза с нов шеф на ДАНС

Орешарски каза още, че към момента не е готов с нова кандидатура за председател на ДАНС и този път няма да бърза.

"Оглеждам потенциални кандидатури от състава на ДАНС", уточни Орешарски.

ЕК иска да е сигурна, че европейските пари отиват в правилната посока

Другото предупреждение на Барозу е било за това къде отиват европейските пари.

"Обсъдихме детайлно европейските фондове, които са критични за България. В момента фондовете от ЕС са основния източник на приходи в страната и ние искаме да сме сигурни, че тези пари отиват в правилната посока, а не се пропиляват", каза Барозу.

Той каза още, че има нужда да се запази възможността за ръст на българската икономика и е необходимо да се прилагат препоръките на ЕК."Ние директно заявяваме какво трябва да се направи на национално ниво. Напоследък публикувахме специфични препоръки към страните, които се надявам, че ще бъдат одобрени от Европейския съвет. Много от изискванията трябва да се свършат на национално ниво, но ЕС може и ще подкрепи тези усилия", каза Барозу.

Орешарски коментира още, че от присъединяването си към ЕС досега нашата държава никога не е имала особено добър образ, какъвто ни се иска да има и отговорността за подобряването му е на цялото общество и на управляващите.

"Възприемам това като обща задача - на президента, премиера, на съдебната система", каза Орешарски.

По повод назначенията досега и последвалите коментари на Европейската комисия Орешарски заяви, че би било добре България да не бе давала такъв повод.

"За съжаление седма година от членството в ЕС имаме още открити въпроси в политически и социално-икономически план, и е слаба утеха, че в последните години икономическата рецесия постави в сходна ситуация и други страни в Общността", коментира още премиерът.

В четвъртък вечерта Орешарски се срещна и с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и го уверил, че страната ще продължи да изпълнява поетите ангажименти.

При пристигането си в Брюксел премиерът бе посрещнат от протест на българи, солидарни с демонстрациите срещу правителството му в София. Те скандираха "В действията ви няма нищо европейско", "Писна ми". "No оligarhy, омръзна ни от мутри и комунисти". В петък сутринта десетина протестиращи българи посрещнаха кортежа на Орешарски с освирквания и викове "Оставка".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

193 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #193

    Щом всичката болшевишко-гьобелсова пропаганда бълва срещу ГЕРБ,това означава,че.........Е,познайте от първи път!

  2. Анонимен
    #192

    ИЗБОРИ

  3. Анонимен
    #191

    Ако е така, по-добре е да пукн след 6 часа!

  4. Анонимен
    #190

    Другарят Орешарски има план и е длъжен да усвои средствата по него. Оставете ме поне шест месеца да крада, казва той.

  5. Анонимен
    #189

    Е, поне си признавате, че искате върнете мутряка на власт, затова протестирате. Няма да мина номера обаче!

  6. Анонимен
    #188

    Откъде накъде бе лъжци?" ...защото ГЕРБ са основните виновници докарали страната до положението, в което се намираме...." Стига сте повтаряли вкиснали лъжи!
    Кажете един-два доказани примера, не лъжите по системата Станишев - Олигарски извинете, Орешарски! Един доказан пример, кажете! Няма такова нещо като икономика без пътища, оплюхте направеите магистрали! Белене е катастрофа за България, икономическа и политическа! БСП-ДПС-Атака(да не се крие срамежливо!) се опитаха да предадат държавните тайни

  7. Анонимен
    #187

    Избори без никакви мазни оговорки повече.

  8. Анонимен
    #186

    дo 185 Бopиcoв и Цвeтaнoв ги „кoмпpoмeтиpa” pycкo-бългapcкaтa мaфия и нeйнитe пoмaгaчи cиньo-чepвeнитe фocили. Щoм кayзaтa ти e дa нe дoпycнeш нa влacт нaй-гoлямaтa cилa, кoятo ceгa мoжe дa ce пpoтивoпocтaви нa pycкo-бългapcкaтa мaфия и нeйнитe пoмaгaчи cиньo-чepвeнитe фocили, знaчи cи oт pycкo-бългapcкaтa мaфия и нeйнитe пoмaгaчи cиньo-чepвeнитe фocили. Знaчи cъщo и чe нямa дa cи в пoзиция дa „дoпycкaш”, a caмo щe cи лaeш oт фpизepa.

  9. Анонимен
    #185

    За Олигарски няма никаква надежда. Каквото може да уреди сега ще го направи и като го свалим да замонава където иска. От такъв безхарактерен хамелеон няма нъжда. Герберите трябва да знаят, за да не си правят сметки без кръчмар, че вече няма да допуснем Борисов и Цветанов на власт. Нека редовите членове добре да помислят. Борисов и Цветанов са компроментирани и сзтова са аут.

  10. Анонимен
    #184

    183, дo кaквo пoлoжeниe e дoкapaл cтpaнaтa ГEБP, бe кpeтeн? Eвpocтaт пишe, чe пpи ГEPБ peaлнoтo индивидyaлнo пoтpeблeниe y нac ce e пoвишaвaлo вcякa гoдинa и c 4,5% пyнктa e дoгoнвaлo cpeднoeвpoпeйcкoтo. Caмo пpи Cимeoн дoгoнвaнeтo e билo пo-бъpзo – c 5,1% вcякa гoдинa, a пpи Кocтoв c 3,4%. Пpи мoшeникa CТAЛИНишeв e билo нaй-ниcкo - caмo c 2,5%. Кaк зa кoй щe глacyвaмe? Ecтecтвeнo чe зa дpyгитe, a нe зa pycкия мoшeник CТAЛИНишeв и мyтpaтa мy Пeeвcки.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.