Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Орлин Иванов и Радослав Тошев от ГЕРБ са рекетирали Плевнелиев

Курумбашев твърди, че Данаил Кирилов се опитвал да препъне сделката за Бизнес парка

68 коментара
Георги Кадиев

Орлин Иванов и Радослав Тошев са двамата настоящи общински съветници от ГЕРБ, изнудвали кандидата за президент на управляващите Росен Плевнелиев през 2007 г., когато той е бил управител на "Линднер" в България. Това съобщи кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев в петък, точно седмица след като вътрешният министър Цветан Цветанов разкри, че трима общинари са искали 500 000 евро от Плевнелиев, за да придвижат проекта му за Бизнес парка, но той нито платил, нито сигнализирал за корупционния натиск.

“Цялата драма продължава заради имената на трима общински съветници от ГЕРБ, които трябва да бъдат казани, защото са оказвали натиск. Имената, които Росен Плевнелиев е казал на Курумбашев, а после той – на мен, са ясни и те не са нови – Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов”, заяви в петък Кадиев. Няколко часа по-рано настоящият депутат и бивш общински съветник Петър Курумбашев заяви, че Данаил Кирилов, сегашен областен управител на София, се опитвал да възпрепятства исканата от Плевнелиев сделка.

Кадиев, който направи дългоочакваното съобщение пред медиите в отсъствието на Курумбашев, заяви, че е казал всичко, което знае по темата. "Ако някой има претенции към истинността, да ги отправи към Плевнелиев. Послушайте Вили Лилков и Иван Нейков за ситуацията - всички знаят, всички се досещат, а от ГЕРБ изведнъж казват, че не знаят за никакви брокери, за никакви суми", допълни Кадиев.

"Ако Росен Плевнелиев каже, че Кадиев не лъже, трябва да има най-малкото оставки", коментира кандидатът за кмет на БСП. Той смята, че е добро решение и всички замесени в скандала да се подложат на детектор на лъжата.

Участието на Данаил Кирилов

Курумбашев, който е запознат от лично Плевнелиев за проблемите му с общината и му е съдействал за придвижване на проекта, като запознал със случая шефа на общинския съвет Андрей Иванов, се ограничи с разкрития само за предполагаемото участие на Данаил Кирилов в схемата.

“Общинският съветник от ГЕРБ Данаил Кирилов през октомври 2008 г. е предложил да не се прави замяна на общинския терен с Бизнес парка, както е предлагала компанията, ръководена от Росен Плевнелиев, а парцелът да се обяви на търг”, заяви Курумбашев петък сутринта пред бТВ.

Кирилов, който по-рано беше общински съветник от БСП, но след това мина към ГЕРБ, през 2009 г. бе назначен от премиера Борисов за областен управител на София.

“През март 2008 тази сделка за замяна мина през Столичния общински съвет и шест месеца по-късно бях потърсен от Плевнелиев, с който се познавам отдавна. Той ми сподели, че има определен натиск от съветници от мнозинството. Не сме влизали в детайли дали директно са влезли в контакт с него или не“, допълни Курумбашев.
Тогава той е информирал шефа на групата на БСП в общината Жельо Бойчев и председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов. След това Иванов се намесил, в крайна сметка мнозинството на ГЕРБ е гласувало за замяната. До момента Андрей Иванов твърди, че не е бил запознат със случая.

ГЕРБ се бори с корупцията така, както педофил охранява детска градина

В заключение Петър Курумбашев заяви: “Корупционните практики, които са били през 2007 г., не са забравени от ГЕРБ през 2008 г.. Маските падат и се вижда, че ГЕРБ се бори с корупцията така както педофил охранява детска градина “.

И Цветанов, и Плевнелиев, и премиерът Борисов отказват да посочат кои са рекетьорите, за които социалистите твърдят, че са настоящи общинари от ГЕРБ, но преди това свързани с десни партии.

На това описание отговарят Радослав Тошев, влезнал в общинския съвет от партията на Софиянски ССД и минал към ГЕРБ, както и Андрей Иванов, станал общински съветник от "Гергьовден" на Любен Дилво-син, а след това от листата на ГЕРБ. Те, както и бившият съпартиец на Софиянски Пламен Илиев, са замесени в една схема за блокиране на сделката с Бизнес парка, а Данаил Кирилов – в друга, стана ясно от досегашните разкрития по случая.

Самият Плевнелиев твърди, че на него лично никой не му е искал пари, а и той не е плащал. С това обяснение ГЕРБ смятат да потушат скандала, но това вече би било трудно, при положение, че министър Цветанов описа доста точно как е бил рекетиран бившият регионален министър и настоящ кандидат-президент на ГЕРБ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

68 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #68

    Много бихме искали да знаем какжо може да предложи Кадиев за доброто на София ,отколкото да ни предлага компромати-това го могат много некандидати за благото ни.

  2. Анонимен
    #67

    Rado Toshev e edin ot nai korumpirtanite obshtinski savetnici I mnogo hora sa si izpatili ot nego. Istoriata s plevneliev e absolutno istinska, samo ne znam zashto se pokriva. Drebnata dusha Toshev triabva da si poluchi zaslujenoto!

  3. Анонимен
    #66

    И накрая да не се окаже, че Плевнелиев си е платил като поп и затова е взет за министър и сега го правят кандидат за президент?

  4. Анонимен
    #65

    МУУ-ХА-ХААА! ( нерегистриран ) 17.09.2011 12:11 Орлин Иванов и Радослав Тошев и областният управител на София Данаил Кирилов показаха документи, от които се вижда, че те са гласували "за" въпросната сделка ВЕДНАГА СЛЕД КАТО СА ПОЛУЧИЛИ ПОДКУПА!

  5. ГТ
    #64
  6. Анонимен
    #63

    Абе не мога да разбера какво са ви виновни в случая Костов , БСП и т.н. Кой забърка скандала, а? Цвъ Цвъ....еми яжте му на него попарата не ми говорете тука глупости,....Това мръсно копеле-ченге , омаскари сам Плевнелиев, заради лични амбиции. И понеже Боко му има страх (знайно защо) и те ви резултата...един свестен човек сега требе да доказва че нема сестра.

  7. Анонимен
    #62

    Съд за Кадиев ! Тояа заслужаваю наглият клеветник !

  8. Анонимен
    #61

    Никога не е късно да станеш за резил...Наш Костов не можа да го разбере........

  9. Анонимен
    #60

    Някои хора не разбират за какво става дума!В интерес на истината,Плевнелиев трябва да излезе и да каже,че подкуп му е искан.А съм сигурна,че не е дал.Но не може човек,който се кандидатира за президент,да мрънка,да върти,да суче.Просто не може да му се има доверие!Освен това,до последно твърдеше,че ще си бъде министър.Чудя се как е възможно да има хора,които му вярват.Аз лично на такива хора нямам никакво доверие.Решил си да се кандидатираш за президент-няма лошо,излез и кажи.Това е от мен.

  10. Анонимен
    #59

    Оня пък от Навсеки километър беше написалга беше министър ((( ЗБОГОМ МАРИЯ-аве циркаджий

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.