Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отбиването на офшорките от държавни поръчки отпадна от програмата на Орешарски

41 коментара

Планът "Орешарски" е претърпял ревизия и някои от мерките, представени само преди девет дни пред мандатоносителя БСП, отсъстват от програмните приоритети, представени в парламента преди избора на правителството на 29 май.

 

В окончателния вариант отсъства идеята офшорните компании да бъдат отрязани от държавни поръчки. Този ангажимент, който бе разписан на 20 май от левицата в проектодокумента, го няма в програмата, раздадена на депутатите ден преди да се гласува кабинетът "Орешарски".

 

Приетите от Националния съвет на БСП "Национални приоритети на програмното правителство“ предвиждаха да се преустанови практиката офшорни компании да сключват каквито и да е сделки с държавата, общините фирми и фирмите с държавно участие. Компаниите с неясен собственик, според БСП, не трябваше да получават финансиране и субсидии от бюджета и европейските фондове и програми, да не могат да участват като страна по договор за изпълнение на обществени поръчки, в това число и като подизпълнители. Същата бе позицията на ЕК, изказана на последния Европейски съвет на 15 май. Въпросът с офшорните компании бе поставен в дневния ред на Брюксел от френския президент Франсоа Оланд.

 

Подобен ангажимент в крайния вариант на приоритетите на Орешарски, подписани от Станишев, обаче изненадващо липсва.

 

Предвижда се обаче "нов закон за обществените поръчки, който да гарантира равни условия за участие и разширяване на кръга от бенефициенти на обществените поръчки“.

 

След като Националният съвет на БСП реши, че АЕЦ "Белене“ влиза във фризера, тъй като проектът ще се анализира и правителството ще преговаря по арбитражните искове срещу страната, стана ясно, че това не е точно така.

 

В новите програмни приоритети, където има раздел за "ребалансиране на енергетиката", е записано: "При потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта "Белене" и прогнозите за електропотреблението в региона и България – рестартиране на проекта с ясна финансова структура". Не е ясно кога ще бъде даден отговор на тези въпроси и дали кабинетът "Орешарски" на свой ред ще поръча нови анализи и експертизи, които струват милиони на данъкоплатците, за да вземе решение, което така или иначе би било политическо.

 

От предизборните приоритети на ДПС в програмата на правителството е залегнала целта за създаване на "зелени работни места и максимално повишаване на енергийната ефективност“. Освен това по настояване на ДПС в страната ще се разработва по-висок клас целогодишен туризъм. Здравният туризъм също ще бъде приоритет. Самият туризъм се отделя от Министерството на икономиката и енергетиката и става агенция, ръководена от ДПС.

 

Съдебната реформа категорично остава извън полезрението и в двата варианта на програмата. Орешарски вече коментира, че това е важна задача и затова министърът на правосъдието Зинаида Златанова ще бъде и вицепремиер.

 

В окончателните приоритети идеята за разделяне на ВСС на двете основни професионални гилдии в системата – прокурори и съдии – липсва.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #41

    Нека перем ограбените народни пари за червените офшорки, а покрай тях също пари на мафиоти и безскрупулни престъпници от цял свят !

  2. Анонимен
    #40

    Ако досега не беше ясно, вече се вижда, че енергийната мафия свали правителството на Бойко Борисов. Друго я направи, я не направи правителството на Орешарски и БСП, но ще възкреси Белене. Така хем нови работни места, хем ще има от къде да се краде. Щом на третия ден от избора на правителство шефът на атомната групировка Богомил Манчев обещава до 2018-та година първи блок на Белене за заработи, има ли още идиоти да не са разбрали истината

  3. Анонимен
    #39

    Обясни му се на Орешарски, че офшорките са на "наши" хора.

  4. Анонимен
    #38

    Това показва, че отново офшорки ще точат от държавните пари и системата на корупция ще смазва демократичното колело на българския прламентаризъм.

  5. Анонимен
    #37

    много точно казано: От "Плана Орешарски" ще отпадне ВСИЧКО, освен едно: Рестартиране на Белене и защита на руските интереси. Крайно време е слепите да прогледнат!, че ще ни заробят с тези про руски мекерета - Вигенин, Станишев и ония в сянка -Р.Овч и др.= 20 000 000 000 € ,боклуци мръсни!

  6. Анонимен
    #36

    Що така бе другари! Аз чакам пенсия 500лв и минимална заплата 1000лв. Нали Сидеров ви помогна. Помогнете и на него!

  7. Анонимен
    #35

    От "Плана Орешарски" ще отпадне ВСИЧКО, освен едно: Рестартиране на Белене и защита на руските интереси. Крайно време е слепите да прогледнат!

  8. Анонимен
    #34

    Отбиването на офшорки от държавните поръчки отпадна от програмата на Олигарски, сиреч другарите ще връщат обратно незаконно изнесените преди това пари към офшорни зони под формата на ' чуждестранни инвестиции ' и Станишко ще има пак да ни лъже как икономиката ни прегрявала и ' чуждестранните инвеститори ' / от БСП, ДС, КГБ / вкарвали по 7 милиарда евро годишно в държавата ... Само че, Капутин нещо е пропуснал тази важни новина ... Защо така, спи ли или не обича да казва обективната истина ?

  9. Анонимен
    #33

    В този сайт неговата собственичка Моника Йосифова прилага на дело теорията на Стоян Михайлов преди 1989 за "социалните отдушници". Тукашният форум, някак по инерция мислещ се за "свободна територия" от времето, когато сайтът беше независим, излива напрежението, отпушва гнева и се самозалъгва, че е социално-политически активен. После кротва с чувство на изпълнен към съвестта си дълг в управляваната от съпруга на госпожата, Станишев, реална действителност. Хайде със здраве. Аз бях дотук тук.

  10. Анонимен
    #32

    Е как няма да отпадне,нали голямата част от офшорните фирми са на бивши комунисти !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.