Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отиде си прочутият бразилски архитект Оскар Нимайер

Той създаде изключителна катедрала, въпреки че винаги си остана атеист и комунист

2 коментара
Катедралата в град Бразилия. Архитект Оскар Нимайер

На 104 години в клиника в Рио де Жанейро почина световноизвестният бразилски архитект Оскар Нимайер, предаде Ройтерс, като се позова на бразилската телевизия Глобо.

Нимайер, който на 15 декември трябваше да навърши 105 години, бе приет в болницата "Самаритано" на 2 ноември заради обезводняване и чревни кръвоизливи и за да му бъде поставена стомашна сонда.

Само няколко дни по-рано, на 27 октомври той напусна същата болница след 11-дневен престой в нея заради обезводняване. През май бе хоспитализиран заради пневмония и обезводняване, а миналата година бе лекуван заради инфекция на пикочните пътища.

В последните дни състоянието му се усложни от белодробна инфекция, която е причинила смъртта му, посочва Франс прес, като цитира изявление на болницата.

Бразилският президент Дилма Русеф веднага подчерта в изявление в блога на президентството, че Бразилия е загубила един от гениите си и че бразилците трябва да оплакват смъртта на архитекта. Русеф припомни, че Нимайер е бил революционер и е мечтаел за едно по-равнопоставено общество.

Днес по предложение на президентството на Бразилия ще има бдение в памет на архитекта в бразилската столица, а в Рио беше обявен тридневен траур.

В последните години архитектът не преставаше да повтаря, че да си на 100 години е гадост и човек няма за какво да се радва, посочва Франс прес.

Нимайер беше наричан архитектът на чувствеността заради неговите пълни с гънки и извивки сгради. Той беше атеист и комунистически активист до края на дните си. През 1995 г. Фидел Кастро заяви, че на света са останали само двама комунисти - "аз и Оскар".

Нимайер е създател на голяма част от футуристичната столица на Бразилия – град Бразилия. Той е автор на самбодрома в Рио де Жанейро, където се провежда прочутият карнавал.

Нимайер е участвал и в проектирането на сградата на ООН в Ню Йорк, както и на сградата на френската комунистическа партия в Париж и на издателската къща Мондадори в Милано.

През 70-годишната си кариера е дал своя принос за построяването на над 600 сгради в целия свят.

Нимайер е носител на множество награди, сред които "Прицкър" през 1988 г. и "Принцът на Астурия" през 1989 г.

От първия си брак с Анита Билдо, починала през 2004 г. архитектът имаше една дъщеря, починала този юни от белодробен емфизем.

На 98 години Нимайер се ожени за втори път за секретарката си Вера Лусия Кабрера, тогава на 60 години.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Няма вечен живот. Обикновено човек живее около 50 години. Гробищата са пълни с младежи. Този човек си е поживял доста.

  2. Анонимен
    #1

    Бог да го прости! Добрите хора не умират, те живеят в нас!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.