Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отменено е уволнението на полицаи, накърнили магистратски интереси

35 коментара
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е отменил заповедите за уволнение на полицаите от столичното Шесто РПУ Лина Маркова и Борислав Серафимов, които бяха на път да загубят работата си, защото си позволиха да арестуват лице, свързано с високопоставен магистрат. По случая бяха образувани две проверки с взаимно опровергаващи се резултати, но в крайна сметка заключението бе "дисциплинарно уволнение".

Историята, за която подробно писа Mediapool, разкри доста странности в подхода при "почистването на полицейската къщичка".

В понеделник Цветан Цветанов се ангажира да преразгледа извършените проверки срещу полицаите, заявявайки, че няма да се поддаде на натиск. При разнищването на случая стана ясно, че зам.-председателят на Върховния административен съд (ВАС) Венета Марковска е поискала лична среща със заместници на министъра, след като мъжът, с когото тя живее на семейни начала (Георги Георгиев), е бил арестуван след опит за разправа със служителите на реда.

Самият инцидент и последвалите го събития будят много въпросителни, но така или иначе Георгиев разполага с медицинско, според които му е нанесена средна телесна повреда и това става повод за проверката и наказанието на полицаите. Жалбата обаче е пусната не от Георгиев, а от спътника му Иван Поптодоров два дни след случая.

Проверките на МВР срещу собствените му служители приключват смайващо бързо на фона на "бързото производство" за хулиганство, което започва срещу Георгиев. Хулиганството вече е прераснало в следствено дело, чиято сложност проточва разследването шести месец.

Цветанов отменя заповедите за уволнение на Маркова и Серафимов "с оглед неизясняване на важни факти и обстоятелства и необходимостта обективната истина да бъде установена в рамките на воденото досъдебно наказателно производство".

Въпросното досъдебно производство се води разследване на Георги Георгиев, който е едновременно извършител и пострадал. Това не се допуска от Наказателно-процесуалния кодекс. В случая Георгиев е извършител на хулиганска проява и в същото време пострадал при задържането.

Вътрешният министър е изпратил и писмо до главния прокурор с молба да бъде запознат с хода на разследването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Рей Бредбъри
    #37

    Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет пространството чрез сайта chitanka.info, съобщи МВР.Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени - асоциацията "Българска книга", Съюза на преводачите в България и редица издателски къщи. Установена е шестчленна престъпна група, която действала от различни градове в България.На покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Разследващите установили,

  2. джони
    #36

    а Георги Георгиев, дали е бившия главсек на МТСП

  3. венетките
    #35

    Тази поредна венетка е типичен пример за лице,намърдало се в съдебната система благодарение на физически данни/още на времето/ и станало дърта ......Тази венетка е едно от лицата,занимаващи се с услуги от типа-дай за да те назнача.Докато ива венетки-няма съд,а битак с определени цени за услугата.Този "кадровик" много отдавна е свързан с тази система на раздаване срещу заплащане.Така и така ще бъде докато има венетки!!!

  4. mkmk
    #34

    Cvetanov,iz4isti si MVR cialo Kniajevo e propishtialo ot tazi slujitelka

  5. caisa
    #33

    пребили човека но нямало основание за наказание ХА ХА ХА

  6. възмутен
    #32

    незабавно да се освободи тази далавераджийка от съдебната система

  7. незнаещ
    #31

    Не се разбра,курва ли е тази Марковска.Какво значи че е от ВАС.Какъв е този Георгиев с фалшиви карти.

  8. Truman
    #30

    Като едно разследване не xаресва на МВР шефа... нарежда второ с "подпрани" разследващи..И резултата е ясен.Че МВР служителите обичат да си побиват е факт...А понякога бият до смърт/Чората/... Биеxа ни в милицията сега и в полицията.

  9. GoGo
    #29

    4i4o doktor e prav,aman ot naduti puqci v bg.

  10. Truman
    #28

    Не ми е в стила да ви тегла една маина на Mediapool или на журналиста...."Били на път да бъдат уволнени понеже си позволили да арестуват..." Много добре знаете 4е при4ината за уволението е за нанесен побои от полицаите...А дали е така?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.