Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Отпадане на поправка "Плевнелиев" спасява от вето закона за ДАНС

"Има доста въпросителни, доста неясноти и съмнения, БСП и ДПС да си носят кръста" за реформата

19 коментара
Президентът Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху законовите промени, с които ГДБОП се вади от МВР и се премества в ДАНС, след като е получил "ясни политически ангажименти" от БСП и ДПС, че бъде коригиран спорен текст и няма да се налага той да сезира Конституционния съд.

 

Това стана ясно от съобщение на президентството, публикувано в сряда. От "Дондуков" 2 обаче отказаха да уточнят кои са спорните текстове, а вносителите на промените в Закона за ДАНС от БСП и ДПС все още не са съобщили кога ще прегласуват оспорваните от държавния глава текстове.

 

От БСП неофициално съобщиха пред Меdiapool, че Плевнелиев възразява срещу текста, според който президентът ще има право чрез министър-председателя да получава становища и анализи от председателя на ДАНС по въпроси за външната политика, свързани с националната сигурност. Той настоява да има право на информация директно от председателя на контраразузнаването без да се налага да минава през премиера.

 

"Доста въпросителни и резерви"

 

"Дотолкова, доколкото законът не противоречи на Конституцията, аз заставам зад него. Второ, БСП и ДПС обаче категорично ще си носят кръста и отговорността за реформата, която стартират. Има доста въпросителни, има доста неясноти. Много се бърза. Посланиците изразиха доста съмнения, но всички се обединяваме около това, даваме шанс, гласуваме доверие. Ще съдим по резултатите", коментира Росен Плевнелиев, цитиран от БНР, пред придружаващи го журналисти по време на посещението си в Словакия. Там той участва в Срещата на върха на държавните ръководители от Централна Европа.

 

Измененията в Закона за ДАНС, които регламентират преместването на ГДБОП от МВР в контраразузнаването, бяха гласувани спешно от новото управляващо мнозинство без каквито и да е консултации с външни експерти и въпреки острото несъгласие на опозиционната партия ГЕРБ.

 

Миналата седмица Плевнелиев призова за "допълнителни дебати" за мястото на ГДБОП. Той е консултирал промените с представители на съдебната власт, юридическите среди, политическите сили подкрепили и оспорили законопроекта, а в сряда се е срещнал и с посланици.

 

От "Дондуков"2 посочват, че в хода на дискусиите по промените са били изразени резерви към "някои от измененията в закона и повдигнати съмнения за противоконституционност по отношение на един от текстовете, регулиращи конституционните правомощия на президента в областта на националната сигурност".

 

На среща с вносителите на закона от БСП и ДПС Плевнелиев е представил "изразените от юридическите среди и дипломатическия корпус притеснения".

 

"От страна на политическите сили, предложили тази законова промяна, бе изразено разбиране, както и политическа воля да се съобразят с представените от държавния глава аргументи. Росен Плевнелиев получи уверение, че текстът ще бъде коригиран и няма да се наложи той да сезира Конституционния съд", посочват от президентството.

 

Плевнелиев нямал проблем, че няма да назначава шефа на ДАНС

 

БСП и ДПС отнеха правомощието на държавния глава при назначаването на председателя на ДАНС, като приеха, че това вече няма да става с указ на президента, а с решение на Народното събрание по предложение на правителството.

 

Плевнелиев даде да се разбере, че не възразява срещу орязаното му правомощие.

 

"Аз съм съгласен с тази теза. Парламентът ще има много по-публична процедура на избор на шефа на ДАНС, отколкото просто Министерският съвет да ми даде за подпис един документ”, коментира той от Словакия.

 

В съобщението на сайта му се казва, че той ще издаде указ за обнародване на закона, мотивиран от "установената демократична традиция всеки нов парламент да получи необходимия кредит на доверие в първите си законодателни инициативи" и от конституционната му роля да обединява, а не да задълбочава различията.

 

Депутати от мнозинството коментираха пред Mediapool, че след като промените влязат в сила, в Народното събрание трябва да бъдат внесени нови изменения, за да се спази поетият към президента ангажимент за ревизия на оспорвания текст.

 

Източници на Mediapool изразиха недоумение защо държавният глава не е решил да наложи вето върху една част от закона, каквото право има, а е решил на честна дума да пусне целия. Освен това е странно защо не оспорва отнетото му право да има последна дума за председателя на ДАНС, още повече след скандалното назначение на временен шеф на агенцията, направено в спешен порядък от БСП и ДПС. След като освободиха заварения от ГЕРБ председател на ДАНС, новите управляващи сложиха на негово място Владимир Писанчев, чието име стана публично известно покрай скандалната разработка "Галерия" по времето на кабинета "Станишев", при която ДАНС е събирала неправомерно информация за лица, фирми и медии, включително разпечатки на телефонни разговори.

 

Плевнелиев посочва още, че има намерение да свика Консултативния съвет по национална сигурност за продължаването на реформата в сектор "Сигурност", за принципите на която бе постигнато съгласие през 2012 година.

 

Той визира изготвените четири проектозакони за службите – общ Закон за националната сигурност и устройствени закони за Националната разузнавателна служба (НРС), Националната служба за охрана (НСО) и военното разузнаване.

 

Плевнелиев бе поел ангажимент законите да бъдат приети, но оттеглянето на правителството на Бойко Борисов не позволи да бъде изпълнен.

 

От БСП и ДПС обаче имат резерви към проектозаконите и се очаква те да бъдат редактирани. Най-сериозни са критиките към общия проектозакон за националната сигурност, целта на който е да регламентира взаимодействието между службите и цялостната рамка на сектора.

 

По-рано от ГЕРБ поискаха държавният глава да свика КСНС, но за промените в МВР и ДАНС, срещу които се обяви бившата управляваща партия. Плевнелиев обаче не се съобрази с искането им.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    13, колкото и да квичиш, цвъцко умника ще кисне в затвора, заедно с банкянското човекоподобно... А ти ще продължаваш да виеш на умряло, но всуе...

  2. Анонимен
    #18

    14, важното е, че ти, цвъцко, банкянското човекоподобно и всички гер*берасти НЕ СТЕ бъдещето на България и нямате никакво бъдеще, хаха...

  3. Анонимен
    #17

    9.Каква подозрителна мекушавост проявявал президентът. Не е подозрителна мекушавост, а си е ПОДОЗРИТЕЛНА ЗАВИСИМОСТ и то без подозрителна, а направо ЗАВИСИМОСТ.

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #16
  5. Анонимен
    #15

    Спомняте ли си за онзи предизборен клип с брадвата през 2009 г., където другарите ни обясняваха, че ще получим Костов, ако гласуваме за Бойко ? Не беше ли това някаква скрита заплаха спрямо Костов и Борисов ? Какво добро послание може да има, когато някой ти показва брадва ? Само болни мозъци могат да показват брадва като предизборен клип ...
    Сега познайте кой / кои / стои зад този клип с брадвата !
    Станишко дори и да не е поръчител, той се явява като изпълнител на тази заплаха с брадвата, защото

  6. Анонимен
    #14

    Това ли са лицата, които не уважават Цветанов : Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов, свинарят , Гоце, Станишко, Местан, Д. Пеевски, Данчо Ментата, Слави Бинев , Болен Лидеров , сестра Галева, др. Корнелия, др. Корнезов , Димчо Гяуров, Трактора, Пешо сумиста, Чолата, ИзбеГалевите , Хамстера, учиндолския ' вентилатор , Капутин ? Тези лица ли са бъдещето на БГ ?

  7. Анонимен
    #13

    ЕП ще въведе забрана за заемане на длъжности в Евросъюза от корумпирани чиновници ...

    Не Ви ли се струва, че скоро на Станишко ще му изстине мястото в ПЕС , защото вече и в ЕП разбраха, че е зависим от Л. Гоцев, В. Вълков, Бр. Аспарухов и сие кадри на ДС ?
    Преди време Станишко се питаше следното : ' А защо ли съм цоциалист ' , а от известно време все си казва : ' А защо ли приех поръчката от кукловодите на ДС заедно с Болен Лидеров, Слави Бинев, сестра Галева, др. Корнелия и сие другари да омаскарявам

  8. Анонимен
    #12

    Не се и съмняваме,че президента който архитекта на сегашната тройна коалиция БСП,ДПС и Атака няма да пречи на безумията на сегашните управляващи.Ще се опитва от време на време да го играе безпристрастен,както докато управляваха ГЕРБ,но няма как да върви срещу това което самия той създаде.

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #11
  10. Анонимен
    #10

    Явно "Отечествофронтовският преврат" от БКП/БСП/Коалиция, осигурява новото българско Гестапо или КГБ или ДАПС или каквито букви му сложат да обслужва директно новият "неутрален" "Георги Димитров" от украинско, еврейско, македонско потекло. Той само ще дърпа конците и ще вика "нажимаите, нажимаите" без да се "меси" лично с някакъв пост. А избраният президент се отказва от своя глас. Може би ще го пратят след това да пасе свинете в някое "възпитателно" общежитие. Поне такава е поуката от историята.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.