Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още няма яснота за преференциите в изборните листи

Фидосова към колега в правната комисия: "Не мисли за презервативи, мисли за шаран и да свършваме"

45 коментара
Искра Фидосова, Сн: БГНЕС

И на третото си поредно заседание, посветено на промените в Изборния кодекс, парламентарната правна комисия не успя да реши с каква бюлетина ще се гласува на изборите за Народно събрание и дали избирателите ще могат да отбелязват в нея предпочитан кандидат от листите.

На двете предишни заседания приемането на тези текстове отпадна по предложение на председателката на комисията Искра Фидосова (ГЕРБ). На поредното заседание в четвъртък това се случи по предложение на Христо Бисеров от ДПС. "За тази тема вече е много късно. Предлагам днес да не се занимаваме с това, а да видим какво ще стане утре", каза Бисеров и сложи край на дискусията.

От коментари на Фидосова обаче става ясно, че ГЕРБ вероятно са ревизирали идеята си за отпадане на преференциалния вот. Преди седмица Фидосова твърдеше, че възможността за пренареждане на листата от избирателите трябва да отпадне. Тя изрази и намерението частично да бъде подкрепено предложението на левицата, в което гласуването е с интегрална бюлетина, но и с преференция.

Преди дни председателката на правната комисия твърдеше, че Изборният кодекс трябва да се преработи така, че да се въведе единна бюлетина (в момента за всяка партия бюлетината е отделна – бел. ред)., но преференцията да отпадне.

И понеже всяка позиция на ГЕРБ е предпоследна, в четвъртък Фидосова демонстрира нагласа управляващите да въведат интегралната бюлетина и да запазят възможността за пренареждане на листата.

Намесата на Бисеров отложи решаването на въпроса с най-спорния текст от ремонта на Изборния кодекс.

Депутатите се обединиха да не се работи върху текстовете, които уреждат избора на депутати в Европейския парламент. Мотивът им бе, че до вота за ЕП има още година и половина и има време за ново преработване на кодекса.

"Да не объркаме нещо в текстовете за евроизборите и затова гласуването да остане за по-нататък", призова Фидосова, според която намесата на депутатите в кодекса води до недоразумения.

Комисията гласува да не се допуска агитация в общинските и държавните учреждения, като този текст предизвика дебат що е това изборна агитация.

Мая Манолова от БСП се обърна към ГЕРБ: "Как не разбирате, че става дума за използването на цялата държавна машина на изборите"."Вие не го ли правехте през 2009 г.", репликира Фидосова. "Ние, вие, всички го правим", върна ѝ Манолова.

Размяната на реплики извика размисли на глас у депутата от ГЕРБ Емил Радев дали презервативите с щемпел на БСП, раздавани през 2009 г., са агитация.

Дочула, Фидосова се обърна към него: "Не мисли за презервативи, мисли за шаран и да свършваме".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

45 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #45

    Интегралната бюлетина не е лошо нещо,стига да можеш да подредиш преференциално 3- 4номера от изложената пред избирателната секция,партийна листа.Тъй като не знаят за какво са гласували,твърде възможно е да са гласували за отпадане на 9%-та бариера за преференциално подреждане. Иначе,вървят по стъпките на"казаците"/8бр./ и "читаците"/3бр./от тройната коалиция.Те по най нескопосания начин "пипахана котето дупето"- избирателният закон,предизборно и здадоха дето секазва нарочно властта. Може и да са решили да забранят на проф.М.Константинов да се обажда по избиртелния

  2. Анонимен
    #44

    Малееее тая женица май е по добре да ходи да се лекува...ама пуста власт изпуска ли се

  3. Анонимен
    #43

    "Не мисли за презервативи, а за шаран и да свършваме" казала Фидосова. Гениална мисъл. Те всички от ГЕРБ са гениални като патрона си!!!

  4. Анонимен
    #42

    35 и какво правят, де? Я кажи. Шарани с шарани, а ние още по-големи, че ги търпим.

  5. Анонимен
    #41

    Живеем в съня на шаран. Направо не е истина. Какво им се върти в куфалниците на тези, а? Таман са като за лапнишарани-избиратели.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #40
  7. Анонимен
    #39

    Наистина, не е почтенно да нападаме госпожата толкова злобно и подигравателно, само защото е с наднормено тегло. Тя, нито е първият, нито ще бъде последният човек в България с подобен проблем!!! Реалната интрига е тати за Изборния кодекс. Ще му стигне ли на управляващото мнозинство интелектуалния потенциал да създаде предпоставки в максимално своя полза?!? Аз мисля, че поради собствената си глупост и от, в особенно голям размер главозамаяност, ще се издънят в края на краищата! То, това би им било и заслижено!!!

  8. Анонимен
    #38

    Кво е туй на снимката, бе!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Анонимен
    #37

    Убедителното излъчване на духовната същност на дамата прави снимката много подходяща за предизборен плакат на Герб

  10. Анонимен
    #36

    Полуинтелигентите много обичат да използват купешки думи. За да скрият мисловната си немощ. Ей го и това дебелото от Кутловица - "...няма яснота за преференциите..." - какво да четеш по-нататък.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.