Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Още през 2008 г. се знаело, че “Белене“ ще струва над 10 млрд. евро и НЕК не може да си плати

473 коментара
Делян Добрев, Сн: БГНЕС

Още в началото на декември 2008 г. се е знаело, че цената на АЕЦ “Белене“ ще е 10.59 млрд. евро и че “Националната електрическа компания“ (НЕК) няма пари да покрие своето участие във финансирането на строежа. Това сочат документи от кореспонденция между НЕК и германския консорциум RWE, който бе избран за стратегически инвеститор в проекта, но се оттегли през 2009 г.

Документите, разкриващи тази информация, са били открити в кашон, съобщи в понеделник премиерът Бойко Борисов, уличавайки БСП в лъжи за проекта "Белене", който правителството спря през март 2012 г.

След сензационното разкритие за кашона министърът на икономиката и енерегетиката даде извънредна пресконференция, на която разясни хронологията на събитията.

Писмата на RWE, изпращани до НЕК от 8 декември 2008 до 26 октомври 2009 г., когато компанията официално се оттегли от ядрения проект, както и доклад на тогавашния шеф на НЕК Любомир Велков са били предоставени на временната парламентарна комисия, която от октомври 2012 г. разследва проекта "Белене".

Едва сега, обаче, на 21 януари, юристите на икономическото министерство били установили, че срокът, за който е засекретена кореспонденцията, е само две години, обясни Делян Добрев.

Документите се вадят, за да могат българските граждани да се информират по-пълно за проекта, уточни той по повод референдума за нова АЕЦ тази неделя.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов, ядосан от твърденията на БСП, че АЕЦ “Белене“ ще струва не повече от 5-6 млрд. евро, заяви: “Как може така откровено да се лъже и в същото време да се разчита, че този договор за конфиденциалност, който имаме подписан навремето, един ден няма да излезе наяве?! Министър Делян Добрев сега го намира в кашоните“.

Борисов заяви още, че Станишев лъже, че ГЕРБ са "изгонили" RWE в края на 2009 г. и това ставало безспорно ясно от преписката с концерна.

“Те категорично казват това в тези доклади, след това НЕК, получавайки ги, пише до Петър Димитров, където казват ясно и точно, че RWE не приема условията по подписаното допълнение номер 5. Големият немски акционер, за който те говорят, не приема да се подпише споразумение № 5 (за поръчката на оборудването с дълъг срок на производство като реактори, парогенератори и др. - бел. авт.) и други съществени за тях условия като конкретизиране на детайли по ОВОС, организация на проекта и най-вече необходимите за осигуряване от българска страна обезпечения", заяви премиерът.

“За какви 3.5 милиарда говори Станишев, за какви пет лева говори и лъже народа? RWE му пише писмо, че неговата част е 5 милиарда евро и още пет на RWE – 10 милиарда евро. И 100 - 200 милиона, което знаят още през 2008 г. Сериозната компания от Германия пита - откъде ще вземат парите? Какви наглеци, и сега правят референдум”, възмути се Борисов.

Българите трябва да знаят това, дума по дума, защото, ако някой се подлъже да каже “да” за този проект, трябва да каже откъде ще дойдат 10 милиарда евро за проекта, продължи той.

“Затова няма друг инвеститор, защото най-малко е 10 милиарда евро. Един милиард за електропреносна система, 1 милиард за ядрени хранилища, инфраструктура – близо 12 милиарда евро. Това са 22 - 23 милиарда лева и нагоре от българския бюджет. Ние сега събираме 700 милиона лева, а да вдигнем пенсиите от април, и ги събираме лев по лев, за да отидат при хората. Как си представя - отнякъде да дойдат 22 милиарда лева”, заключи Борисов.

Условията на RWE

Малко по-късно министър Добрев раздаде разсектерените писма на RWE и доклад от Любомир Велков до тогавашния министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров (сега депутат от БСП), че RWE са готови да подпишат акционерно споразумение за участие от 49 на сто в ядрения проект на 19 декември 2008 г., но при две условия. Едното е в документа да има клауза, позволяваща на RWE да напуснат по всяко време проекта без никакви последици за тях, тъй като все още не е сключен окончателният договор за инженеринг, доставка и строителство с руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ). Второто условие е при учредяване на смесено акционерно дружество RWE да покрие своето участие с до 10 млн. евро, но до сключването на окончателния договор с АСЕ няма да даде други пари, както и че през 2009 г. НЕК сама да покрива всички свои финансови ангажименти към руснаците.

Отказът от предоставяне на средства е бил породен от несъгласието на RWE да се поръчва ядреното оборудване за АЕЦ “Белене“ преди с руснаците да се уточни начинът на оскъпяване на проекта, чиято базова цена е 3.997 млрд. евро, но трябва да се договорят инфлационните индекси, каквито за браншовите изисквания при дългосрочни договори. Това обясни Делян Добрев и допълни, че точно страниците от акционерното споразумение с RWE с тези две условия липсвали и сега в документацията на НЕК.

Те били дадени в парламента от Агенцията за държавен финансов контрол, каза Добрев и допусна, че това ведомство е получило копия на тези странички преди те да изчезнат.

Не е ясно обаче как правителството на ГЕРБ, което още в края на 2009 г. обеща да направи пълен анализ на документацията по ядрения проект, досега не е установило липсата им в оригиналната преписка.

Платен аванс на руснаците въпреки несъгласието на немския концерн

Добрев коментира още, че въпреки предупреждението на RWE, че не трябва да се поръчват реакторите за АЕЦ “Белене“ и заради съмненията, че НЕК може да плаща, аванс от около 300 млн. лв. по поръчката е бил преведен на руснаците двадесет и два дни по-късно.

В доклада на Велков пише още, че към 8 декември 2008 г. НЕК вече е имала сключени споразумение с АСЕ за над 432 млн. евро и че отказът на RWE да плаща своя дял до финансовото приключване на проекта поставя НЕК в ситуация, в която не може да осигури нито чрез собствени средства, нито чрез заеми парите, които трябва да плати на руснаците. Единствената опция е предложеното кредитиране от самата АСЕ, чиито условия обаче не са били ясни. RWE от своя страна пък продължава да настоява да получи информация как НЕК ще финансира своя 51-процентен дял в проект, който на 13 юли 2009 г. е изчислен от германците на 5.4 млрд. евро.

Това е информация отпреди съставянето на сегашния парламент и на правителството на ГЕРБ и не знам защо от БСП продължават да лъжат, че АЕЦ “Белене“ ще струва общо 5-6 млрд. евро, заяви Добрев. Той демонстративно сметна пред журналистите как от дадената стойност за дела на НЕК се получава общата сума за проекта от 10.59 млрд. евро.

Дадената от RWE цена е по-висока от тази на HSBC

Цената, посочена от RWE, е по-висока от оптимистична стойност от 10.35 млрд. евро, изчислена от британската банка HSBC, която ГЕРБ нае като консултант за преструктурирането на ядрения проект и намирането на нов стратегически инвеститор. До това обаче не се стигна, тъй като още преди да е готов окончателният доклад на HSBC, правителството на ГЕРБ и парламентът решиха в края на март 2012 г. да спрат строежа. Добрев обясни предварително взетите решения с това, че нямало нужда да се чакат още шест месеца да стане готов окончателният доклад на консултанта, при положение че суровите данни били ясни, а изтичащият на 31 март 2012 г договор с АСЕ трябвало при това положение да се удължава за пореден път.

За мен още на 8 декември 2008 г. е трябвало да се спре проектът, след като се е разбрало, че НЕК няма парите. Правителството на ГЕРБ после направи всичко възможно да намери стратегически инвеститор, но не успя“, заяви Добрев. Попитан защо ГЕРБ не обяви повторен конкурс за стратегически инвеститор, каквито намерения бяха обявени веднага след отказа на RWE, министърът каза, това не е сторено, защото не е бил проявен първоначален интерес от кандидати. Той също обясни, че три години правителството на ГЕРБ не е получило конкретно предложение от АСЕ за финансирането на проекта, а в разговори кредитирането било обещавано, но срещу държавни гаранции или гарантирано от НЕК изкупуване на тока от АЕЦ “Белене“.

Нямало твърда оферта и предложение за кредит от АСЕ

В същото време от “Атомстройекспорт“ неведнъж заявяваха, че предлагат на НЕК заем от 2 млрд. евро за покриване на финансовите нужди на проекта през 2009 и 2010 г. срещу дял от проекта, който после да бъде върнат на НЕК като си изплатят кредита.

Добрев обяви още, че лично той не бил виждал предложение от руснаците за фиксирана крайна цена на ядрената централа за 6.3 млрд. евро, каквато бе обявена през ноември 2010 г. от шефа на руската корпорация Сергей Кириенко по искане на премиера Бойко Борисов.

По думите на икономическия министър при правителството на ГЕРБ не са поемани никакви ангажименти по проекта АЕЦ “Белене“ освен плащане на 6 млн. евро за укрепване на площадката на централата, след като Борисов отиде на място и установи, че на мястото има само “един гьол“. Запитан от Mediapoo каква сума от общо дадените до края на март 2012 г. 637 млр. евро за ядрения проект все пак е платена по времето на ГЕРБ, Добрев обясни само, че са правени плащания по поръчката на ядреното оборудване, направена от БСП, но без да посочи сума.

В отговор на разкритията от кореспонденцията между НЕК и RWE, лидерът на БСП Сергей Станишев излезе с позиция, че Бойко Борисов "лъже" за VII реактор на АЕЦ "Козлодуй". Станишев не отговоря нищо по същество за цената на "Белене" и липсата на финансиране още през 2008 г., когато той бе министър-председател. Казва, че е "много лесно от една дълга кореспонденция, каквато е тази с RWE, да извадиш нещо и да скриеш по-голямата част". Но така и не казва какво има в останалата част от кореспонденцията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

473 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #473

    Абе 471 реакторите на Козлодуй какви са бе, да не са френски? Или може би американски? Какво лошо има да са руски? Руснацитите имат сума си техни реактори, работещи и не чернобилски..кога ще ви дойде акъля в главата, че Чернобилското поколение реактори отдавна не се произвеждат??? То е бил и дефектен оня реактор, на времето не е имало системите за сигурност,които има днес, в 21. век сме, стига сте живели в Чернобил....

  2. Анонимен
    #472

    471 е простак :Д

  3. Анонимен
    #471

    НЕ НА РУСКИТЕ ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ!!!

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #470
  5. Анонимен
    #469

    Това с намерения кашон документи силно ми напомня на случилото се с Доган - фарс! Несериозно е 3 години след като са поели управлението на страната в ГЕРБ да нямат понятие колко струва АЕЦ Белене и да излизат с надписани по бакалски сметки. Цената на проекта е 6.3 млрд.евро http://www.facebook.com/IstinataZaAecBelene

  6. Анонимен
    #468

    Аз в техните лъжи не искам да съм въвличан, затова ще гласувам За развитието на ядрена енергетика, което всъщност и те искат!

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #467
  8. Анонимен
    #466

    Пагубно е за България, че има за министър-председател един човек, за който лъжата е ежедневие. Те и Белене обещаха, че ще строят, и че няма да лъжат и крадат обещаваха. Всеки ден ни сервират поредната си лъжа. И ще продължат да лъжат – това е ясно.

  9. Анонимен
    #465

    ГЕРБ непрекъснато се опитват да манипулират хората с откъслечни извадки, както направиха и с доклада на HSBC – скриха част от него и досега отказват достъп до засекретените части, просто защото не им е изгодно и не искат истината да излезе наяве.

  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #464

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.