Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Павлова спря строежа край Несебър, докато Найденов се чуди това дюни ли са

Прокуратурата ще разследва всички сделки в града за последните 9 години

288 коментара
Министър Мирослав Найденов не знае дали спорният терен е дюни или не. Снимка: БГНЕС

Строителният контрол отменя спорното разрешение за строеж на 29 дка край Несебър, препродадени и започнати да се застрояват между коледните и новогодишните празници. То е издадено незаконосъобразно, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в петък, докато опозицията подканяше премиера да даде сделката на прокуратурата, той заяви, че вече го е направил, а бургаските обвинители съобщиха, че са се самосезирали.

Тези демонстрации на спешно въздадена справедливост по нашумелия казус едва ли ще потушат по-големия скандал с още десетки сходни продажби на държавни земи без търг, подготвени от Министерството на земеделието.

Не е ясно дали те ще бъдат спрени след разпореждането на министър-председателя още другата седмица да се предложат промени в основните закони, регулиращи защитените територии и строителството в тях. Специална комисия ще направи преглед на Закона за околната среда, Закона за горите, Закона за черноморското крайбрежие, Закона за биологичното разнообразие, каза министър Павлова.

Развръзката към момента е отмяна на разрешението за строеж, намесата на прокуратурата, излизане на светло на купувачите и нови разкрития. Документите недвусмислено показват как бивши и настоящи управляващи действат в синхрон в защита на частния интерес над обществения.

Скандалът тръгна след като природозащитникът Тома Белев пусна снимки във Фейсбук, че на 29 декември багери заравняват защитените от "Натура 2000" дюни, на които ще се гради нов ваканционен комплекс. След това сайтът “Биволъ” извади документи, според които имотът е продаден от Министерството на земеделието на Димитър Петров за 583 212 лв. Той пък го препродава на следващия ден на “Сле груп” за над 4 млн. лв. Управителите на “Сле груп” се оказаха съдружници с кумеца на вътрешния министър Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев.

Министър Найденов обикаля телевизиите

Четвъртият ден на януари започва с шествие на земеделския министър Мирослав Найденов по телевизиите от мястото на събитието – подготвените за строеж дюни в Несебър. Той е изпратен там от премиера, за да види лично за какво става въпрос и да установи, че ако има нарушения, те тръгват от предишното правителство. Министърът е придружаван от областния управител на Бургас Костадин Гребенаров, директорът на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, кмета на Несебър Николай Димитров.

Дилемата е “това дюни ли са или не са”?

Найденов няма еднозначен отговор на въпроса дали теренът е дюни или не, макар че само ден по-рано е обяснил, че в междуведомствената комисия няма спор, че това са дюни, но по документи не са дюни, а урбанизирана територия.

В Несебър обявява, че ще пита учените. “Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето. Аз ги призовавам да не гледат на компютъра, да дойдат тук на място, да съберат необходимите научни доказателства и да дадат научно обяснение това дюни ли са или не са. Ако кажат, че не са дюни ясно е - нещата продължават. Ако кажат, че са дюни - тогава следва да има инициатива на МОСВ, които да искат по съдебен ред отмяна на тази сделка”, обясни Мирослав Найденов.

Кой е виновен?

Кой носи вината да се стигне дотук - това е другият въпрос, на който се търси отговор.

След като на 31 декември и на 3 януари твърдеше, че всичко тръгва от общината в Несебър и предишните управляващи, а Министерството на земеделието просто е нямало какво друго да направи освен да довърши сделката по вече приетия от ГЕРБ нов Закон за горите, но с актуализирана наредба за цените, сега министър Найденов сменя част от обясненията.

Новото е, че “инициативата тръгва с писмо от Министерство на земеделието и горите в лицето на Националното управление по горите”, както се е казвало през 2007 г., казва министър Найденов в петък след среща с кмета на Несебър Николай Димитров. Следва заповед за изключване на терена от горския фонд.

“Разбира се, има становище преди заповедта от Министерство на околната среда и водите в лицето на регионалната ѝ дирекция в Бургас, че това не са защитени територии и не е нужна екологична оценка, и се финализира с заповед на тогавашния кмет инженер Мандулева. Заповедта е от 3 август 2007 г., която одобрява подробен устройствен план, и това, което виждате зад нас в момента като терен, е включено като урбанизирана територия с цел застрояване”, разяснява министър Найденов пред камерите.

Назначеният от ГЕРБ шеф на РИОСВ – Бургас дава разрешението

Той услужливо пропуска факта, че през декември 2012 г. на това становище на РИОСВ-Бургас вече му е изтекъл срокът и е нужно ново. Така точно придружаващият го шеф на РИОСВ - Бургас Бойчо Георгиев си слага подписа, че не е нужно да се прави екологична оценка.

Междувременно апетитът на инвеститора се е увеличил и вместо 30 къщи, именно избраникът на ГЕРБ Георгиев, който преди да оглави РИОСВ-Бургас, работи в “Лукойл Нефтохим", дава зелена светлина за вдигането на 124 жилищни сгради. Това е видно от публикуваните документи от “Биволъ”.

Министерството на земеделието обаче не може да спре преписката, защото има актуално издадено становище от РИОСВ-Бургас през декември 2012 г., а не както министър Найденов се опитваше да ни убеди от 2007 г. от хората на Джевдет Чакъров, който е министър на екологията по това време.

За документа, издаден от придружаващия го Бойчо Георгиев, министър Найденов мълчи.

Целият комплекс "Черно море" изграден на дюни?

Изненадите за Мирослав Найденов не спират. На място той установява, че теренът не е на първа линия, както си мислел, а на 500 – 600 метра от морето. “Това, което пък аз се изненадах, аз смятах, че това е на първа линия, а виждам, че то е част от един комплекс, наречен “Черно море” (местните го наричат квартала на богатите -бел.ред.), и тук видях бивш служител на Агенцията по горите навремето, който твърди, ако, разбира се, е така, аз ще го проверя и всъщност оттук ще тръгне проверката, че целият комплекс "Черно море", включително и тези съоръжения тук, виждаме бензиностанции, блокове, са на подобен терен”, обяснява министър Найденов.

Така се ражда проверка за всички сигнали за незаконно застрояване на Черноморието. Естествено, тя е разпоредена от премиера Бойко Борисов.

Кумецът не бил в проекта

На терена са и двамата купувачи на имота. Министър Найденов е направил и "невъзможното", за да осигури присъствието им, след като те бяха недостъпни за медиите в последните дни.

“Понеже много неща излязоха и много жълтини, вчера направих невъзможното, но срещнах и продавача и купувача, и тъста, както беше описан, на Боби Михайлов. Да, той настина му е роднина – баща е на неговата съпруга. Човекът дойде от чужбина и в момента е тук. Намерих и купувачите. Попитах единия от представителите на “Сле груп” каква им е връзката с Тодор Бояджиев и те казаха, че се познават. Имали са общ проект, но не този, тъй като и двете фирми са в сферите на строителството и това са нормални бизнес отношения. По отношение на този проект те категорично отрекоха той да има някакво участие”, обяснява министър Найденов пред журналисти.

Димитър Петров съобщава, че от 2000 г. е имал бунгала в Старозагорския лагер, които стопанисвал. “Там бяхме на концесия 10 години. Само че на осмата година нас ни изгониха и вземаха бунгалата и имаше дълги процедури и медиите и телевизиите също се занимаваха. Тъй като на мен тези бунгала ми бяха приватизация, аз съм ги закупил от държавата и ми казаха, че има свободен имот еди-къде си и аз по този начин започнах да действам да закупя този имот. Закупих го за 1 150 000 лв. окончателна цена - 120 000 лв. за Подробен устройствен план и 1 800 000 лв. инвестиционен проект. След това го препродадох, като една година преди това имам предварителен договор с инвеститора, който още не е завършен. Това е” , разказа историята с покупката на имота тъстът на Борислав Михайлов.

Купувачът готов да се съди до последно

Следващият купувач “Сле груп” купува имота за малко над 4 млн. лв. На терена е предвидено ниско застрояване – едно- и двуетажни къщи на височина 5.80 метра, обяснява управителят на Станимир Стоянов. По думите му “проектната документация е перфектна и затова няма нужда да бъде отменяно строително разрешение”. Стоянов допълва, че компанията има много други строежи в района, където са “изключително активни”, но отказва да съобщи кои са собственици на фирмата. На предположението, че тя е офшорна компания, през смях обяснява, че ”всеки грамотен журналист може да провери информацията”.

Стоянов обаче е категоричен, че ако сделката бъде развалена, са готови да стигнат до съд. “Естествено, че ще обжалвам в европейски съд, в български съд навсякъде. Все пак това е нашият бизнес, аз отговарям за тази фирма и това изключително силно ни засяга, да не говорим пък колко хора ще останат на улицата, защото всички подизпълнители и нашата фирма всичко беше подготвено да започне строеж. Над 300 човека щяха да работят на този обект поне две години”, каза Стоянов пред журналисти в Несебър.

Прокуратурата се самосезирала

Междувременно идва съобщение от прокуратурата, че се е самосезирала от медиите и разследва случая.

На 3 януари 2013 г. по повод постъпила информация в пресата за започнало строителство край кв. “Черно море”, община Несебър (“пясъчните дюни в зона А), след самосезиране, при Окръжна прокуратура Бургас е образувана преписка в Отдел “Административен” с оглед проверка за законосъобразност на административните актове на местната администрация, обявява говорителят на Апелативна прокуратура в Бургас прокурор Йовита Григорова.

Но това не е достатъчно. Премиерът Бойко Борисов също е сезирал Главна прокуратура и иска проверка на всички сделки с имоти направени в община Несебър. Изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов удовлетворява искането. Ще се проверят всички сделки от 1 януари 2004 г. досега, както иска премиерът.

Разрешението за строеж е незаконно, има груби нарушения

На сцената най-накрая излиза и строителният министър Лиляна Павлова. Тя е прекъснала отпуската си, за да обяви лично, че разрешението за строеж на спорната територия в Несебър се отменя, защото е незаконно. Решението за строеж беше издадено от община Несебър в последния работен ден преди Коледните празници.

“Имахме категорично несъдействие от страна на общината. Това е причината чак днес да можем да издадем решение за отмяна на този проект”, обяснява министър Павлова. По думите ѝ в продължение на три дни служителите на общината са се крили.

"Допуснати са груби нарушения при издаването на разрешително за строеж. Единствено по част геодезия е изготвен проект. Всичко останало е в идейна фаза”, казва Милка Гечева, шеф на ДНСК. Обяснява, че в случая разрешението е издадено по общия ред, а не според реда за разрешение по идеен план. В приложените към разрешението за строеж, единствено идейният проект за архитектура е одобрен от главния архитект, с подпис от главния архитект и печат от общината. Останалите проекти нямат печат от общината или подпис от главния архитект. Книжата не отговарят на изискванията за издаване на разрешение за строеж като обем и съдържание, изрежда недостатъците Гечева.

 

Министър Павлова твърди, че главният архитект на Несебър е издал незаконно разрешението за строеж на терена, без да се позовава на правилния член по Закона за устройство на територията и без наличието на технически и идейни проекти по всички части на предвиденото застрояване на 122 къщи. Това означава, че ако са предвидени водопровод, канализация, трафопостове и останалата инфраструктура върху терена, строежът автоматично се превръща в трета категория, за което се изисква санкцията на строителния контрол. Така, по думите на Павлова, разрешенията са се давали на ниво местна власт, много удобно, и за обект четвърта категория.


Автор на подробния устройствен план за територията в Несебър е архитект Калин Тихолов. Той е правил такива и за други спорни имоти в Царево и Равда, обяснява министър Павлова.

Няма нарушение от страна на община Несебър относно спорните земи от 29 декара, казва обаче кметът на Несебър Николай Димитров. “По всички документи, които са минали, парцелът се води горски фонд – по документи всичко е ясно и който каже, че това са дюни, трябва някои учени да го докажат”, приглася Димитров на тезата на министър Найденов.

“Всички черноморски общини са обект на тормоз от страна на инвеститора и това не е от сега. Не само община Несебър, но всички морски общини имат такива терени, които се заменят – едно време имаше заменки, променяше се предназначението. Мнението ми е, че не трябва да се случват такива неща, а трябва да има повече свободни площи, гори и защитени зони...... В черноморските общини винаги има такива точки на кипене – ние представихме всички документи, общината като процедура всичко си е процедирала, теренът не е собственост на общината, а само процедурно през нас минават документите – ПУП по Закона за устройство на територията”, обяснява кметът на Несебър.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

288 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #288
  2. Анонимен
    #287

    Найденов се чуди това дюни ли са? Не господин Найденов това са май Дюли. Дюли. Дюли.

  3. Анонимен
    #286

    До коментар 180: То Лилето, няма как да отиде в друга партия, защото е и с двата крака в далаверите на Тиквената шайка. Без респект

  4. news
    #285
  5. news
    #284
  6. news
    #283
  7. news
    #282
  8. news
    #281
  9. Анонимен
    #280

    Ако има по-лошо нещо от фашизъм,то се казва “герберизъм”!!!!!!!!!!!

  10. Анонимен
    #279

    Аз пък не си спомням изобщо да е била раздавана справедливост - ни "спешна", ни неспешна - при мадридския разбойник и БСП-ДПС

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.