Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Паметникът пред НДК може да се превърне в стена за катерене

Над 1500 са се включили в допитването за бъдещето на опасния монумент, в обновяването на пространството около двореца ще бъдат инвестирани 14 млн. лв.

24 коментара
Паметникът пред НДК може да се превърне в стена за катерене

Дупка за изхвърляне на застъпниците на паметника “1300 години България“ пред НДК, зелена морава, детска площадка, стена за скално катерене. Това са само част от идеите за бъдещето на опасния монумент, който вече две десетилетия разделя мнението на столичани.

 

Във всенародното допитване мнение са изразили над 1500 души. Четири пети от тях са гласували за премахването на опасния монумент. Едва около 300 са били той да остане, съобщи главният архитект на София Петър Диков.

 

Най-много гласове е получила идеята за възстановяване на плочите на войниците от Първи до Шести пехотен полк, уточни Диков. Неговото лично мнение е обаче, че те не могат да бъдат възстановени във вида, в който ги знае старото поколение столичани.

 

Впечатляващо е, че хората са се включили не анонимно, каквато е обикновената практика в интернет форумите, а с имена и адреси, каза арх. Диков. Той допълни, че участниците в анкетата за изразили съмнение, че мнението им няма да бъде чуто. Няма основание обаче да не се съобразим с факта, че болшинството иска премахване на паметника, каза арх.Диков.

 

На ход за архитектите

 

Сега идва ред на архитекти, проектанти, художници и други експерти, които да кажат как да се трансформира това място. За целта Направление “Архитектура и Градоустройство” ще обяви конкурс през февруари. Участниците в него трябва да представят идеи за трансформацията на паметника. В него могат да се включат и авторите на паметника, които са за запазването му.

 

Идеите ще са подават до края на май. Всички проекти след това ще бъдат подложени отново на обществено обсъждане, за да се вземе мнението на хората. Плановете са през есента да е ясно решението, за да може обновяването на мястото да върви заедно с реконструкцията на околното пространство на НДК, обясни арх.Диков.

 

За пространството около НДК – 14 млн. лв.

 

Докато мястото на паметника се възстановява с пари от бюджета на общината засега, то за пространството около НДК са предвидени европейски средства. Прогнозната стойност на проекта е 14 млн. лв., а финансирането ще бъде осигурено по оперативна програма “Регионално развитие”.

 

Планирано е да бъдат възстановени 67 000 кв.м настилки. Ще бъдат подменени плочките, ще се направят нови алеи и пътеки. Заложено е и обновяване на 77 декара зелени площи. В тях в момента има 1855 дървета, 15 647 храсти и 17 800 многогодишни цветя. Целта е "изграждането на зелените насаждения да отговаря на общото изискване към цялото пространство на НДК, да осигурява бърз и лесен достъп до сградата и едновременно с това да притежава лаконичност и тържественост в своята композиция", е записано в проекта.

 

Предвижда се цветята да бъдат засадени главно в "детския сектор, по ската и около алеята към бул. "Фритьоф Нансен", а в южната част около чешмата да се създаде пейзажна композиция от декоративни треви, летни цветя и големи петна от лавандула. Пред южната тераса на сградата - около новата алея, ще се проектира розариум от полиантови рози.

 

Най-скъпата част е възстановяването на фонтаните и изграждането на подземна напоителна система така че зеленината и цветята да не вехнат. Планирани са да бъдат поставени и две автоматизирани обществени тоалетни.

 

Ще бъдат възстановени всички чешми в района. Ще се подменят 247 пейки и ще се поставят 120 нови кошчета за боклук. Предвидени са и специални зони за разходка на домашните любимци. За любителите на велосипедите пък ще се възстанови велоалеята от 1.2 км.

 

Изцяло ще бъде подменено и осветлението. Ще се монтират 356 енергоспестяващи лампи. За сигурността на почиващите в парка ще се грижат 29 камери за видеонаблюдение.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Еха, цели 2 тоалетни. Абе я по-добре без тях. Нали сме естети - ще уринираме по бетона и в тревата.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #23
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #22
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #21
  5. Анонимен
    #20

    Поруганият войнишки паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни, който беше на мястото на сегашния паметник до 1981 г. трябва да се възстанови. Всичко друго е родоостъпничество.

  6. Анонимен
    #19

    " Да възстановяват стените на полковете и паметта на България. И да махат чудовището на Старчето. Както и паметника на Окупатора в Борисовата градина! Хайде, др. Борисов, нали си антикомунист!" DITTO!

  7. Анонимен
    #18

    възстановяване на плочите на войниците от Първи до Шести пехотен полк, Да!!!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #17
  9. Анонимен
    #16

    Поне ще е полезна за трениране на алпинистите.

  10. Анонимен
    #15

    ... и бизнес център идва от Америка. Нали Америка просперира с бизнес и технологии, а руснаците едвам кретат с износ на суровини.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.