Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив

58 коментара
Петър Манджуков бе провъзгласен за архонт.

Червеният бизнесмен Петър Манджуков стана първият архонт на Пловдив. Той се сдоби с титлата, след като направи дарение от 1 млн. лева за изграждане на нов храм в пловдивския квартал "Тракия".

Храмът "Свето Преображение Господне" бе осветен тази неделя, а бившият оръжеен търговец Манджуков, който бе издател на в. "Дума", бе провъзгласен за архонт от пловдивския митрополит Николай. Близкият до Георги Първанов бизнесмен получи и орден “Св. Апостол Ерм” – на името на покровителя на Пловдив. В ордена е вградена ръчно рисувана икона на светията.

Митрополит Николай връчи грамоти и на останалите благодетели, сред които кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров.

На събитието присъстваха собственикът на Корпоративна търговска банка и на футболния клуб “Ботев” Пд Цветан Василев, собственикът на ПФК “Левски” адвокат Тодор Батков, бизнесменът Динко Динев, почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев и на Русия Георги Гергов, бившият посланик в Македония ген. о.р. Михо Михов и др.

Архотнското посвещаване на Манджуков стана на рождения му ден.


Пловдивският митрополит Николай му връчи кръста със символа на апостол Ерм и се обърна към стотиците събрали се миряни: "Достоен ли е за архонт". Присъстващите отвърнаха: "Достоен".


"Вътрешното убеждение ме накара да направя дарението. Реших миналата година, за да отбележа по този красив начин 70-годишния си юбилей. На тази възраст, когато човек е постигнал нещо в материален аспект, трябва да го посвети на благотворителност. Този храм е най-големият ѝ израз. В Пловдив съм роден, тук съм израснал и по майчина линия съм трето поколение пловдивчанин", разказа бизнесменът, който е дарител на МВР.

Името му нашумя през 2004 г. в скандал за нарушаване на ембаргото, наложено над Ирак, който стана известен като "Петролгейт”. Тогава в официален американски доклад излезе информацията, че три български дружества са въоръжавали тайно режима на Саддам Хюсеин и още толкова са търгували между 1997 и 2003 г. с петролни ваучери, като печалбата в един от случаите е била за БСП.

"От архонта църквата очаква да бъде достоен да носи званието. И да докаже, че го е направил за вярата, а не за прослава на себе си. Петър Манджуков обеща да изгради храм и го освещаваме", обяви дядо Николай.

11 са ктиторите на храма, а сред тях са кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) и областния управител Здравко Димитров, които са дарили камбаните.

След тържествената литургия митрополит Николай съобщи, че Пловдивската църква ще поиска да се приемат писани правила, по които да се връчва титлата "архонт", тъй като в момента такива няма. Той изрази и благодарността си към всички, подпомогнали построяването на първия православен храм в жк "Тракия", 30 години след създаването на квартала.

След края на официалното освещаване, започна и празник с народна музика и танци в изградения от общината и районното кметство парк край храма, чийто архитект е Ангел Ахрянов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

58 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #58

    sponsor na mvr dolen agent iskat da im robuvame gadnite upravliavasti i oligarsi

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #57
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #56
  4. Анонимен
    #55

    'На събитието присъстваха собственикът на Корпоративна търговска банка и на футболния клуб Ботев Пд Цветан Василев, собственикът на ПФК Левски адвокат Тодор Батков, бизнесменът Динко Динев, почетните консули на Украйна инж. Димитър Георгиев и на Русия Георги Гергов, бившият посланик в Македония ген. о.р. Михо Михов' Ето ги членовете на тайната масонска ложа която управлява БГ. Липсват някои като ген. Л. Гоцев, П. Стоянов, Ив. Костов, шефовете на БНБ Т. Вълчев и Ив. Искров, Н. Гигов. Естествено ги няма ББ-тко, Цв. Цв и ГП, но ще се появят след време ....

  5. Анонимен
    #54

    муспи - Този милион е освободен от такси, дето ще отиде в държавата, пак в държавата но със слагане пред Бога. Едва ли има и два цента от него, - така един евреин дал два цента когато се строяла църквата и го казал като му дошло времето пред Св. Петър. Той погледнал в тевтера и видял че е вярно! Смутил се и казал че за таков нещо трябва да се посъветва. Почукал на една врата и казал - Господи, особен случай, един еврейн дал два цента за църквата, гледам, пише го и в тевтера?! - Виж какво - казъл му Бога, - върни му ги, защото после няма да можем да се отървем от него.

  6. Анонимен
    #53

    Архонт! Защо не даде пари за болните, нямащите,бедните, изоставените, ами дарение на църквата - от какво се откупува пред Господ? Заради оръжието или наркотиците? Господ бави, но не забравя.

  7. Анонимен
    #52

    "Архонт"... - дрън, дрън... В Пловдив има и жени, които са "рицари тамплиери" - но и те са истински, колкото фактури от Илиенци ((-: И ватманът Евгени се обяви за британски благородник, ама и той е първо поколение с обувки. ...архонт...((-: ... от Пловдив... ((-:

  8. Анонимен
    #51

    45, като имаш тази вътрешна информация за богатсквото на новия архонтин и знаеш бройките - светни ни колко МИЛИОНА човешки животи са затрити с продадените от манджуков калашници (и всякакво по-тежко оръжие) на десетки терористични и леви режими в Африка и Лат. Америка... И колко наши наркоманчета са измрели от дрогата, която се внася и досега с парите от калашниците?

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #50
  10. Анонимен
    #49

    Къф го направили?Архонт?Много важно...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.