Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Питайте прокуратурата защо никой не е в затвора за АЕЦ "Белене"

Според премиера това е "видно с просто око за един ден работа", Добрев бързо дава нови данни по случая

90 коментара
Питайте прокуратурата защо никой не е в затвора за АЕЦ "Белене"

Премиерът Бойко Борисов нарежда на министрите си да питат прокуратурата защо още няма обвиняеми по делото за АЕЦ "Белене" и защо никой не е в затвора. "Питайте прокуратурата какво става с това дело, защо няма обвиняеми, защо няма хора в затвора?! Не мога да допусна, че толкова години те не са могли да определят нещо, което е видно с просто око за един ден работа", заявява премиерът на заседанието на Министерския съвет в сряда, стенограмата от което бе разпространена в петък.

 

Очакванията на Борисов са от прокуратурата да дойдат аргументи за нарушения, които той да използва в дебата по внесения от БСП в петък вот на недоверие към правителството за отказа от АЕЦ "Белене".

 

Премиерът възлага на министрите си да влязат в контакт с прокуратурата и да изискат от нея писмено становище по въпроса.

 

Още на следващия ден – в четвъртък, енергийният министър Делян Добрев, шефът на "българския енергиен холдинг" Михаил Андонов, председателят на Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и експерти са побързали да се срещнат с главния прокурор Борис Велчев.

 

На срещата са били коментирани трудностите от технически и експертен характер, с които разследващите се сблъскват по време на делото за АЕЦ "Белене", съобщи пред Mediapool говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

 

Представителите на изпълнителната власт дали прокуратурата "обстоятелства от значение за разследването" по делото за "Белене", които до този момента са били неизвестни на държавното обвинение, посочи още Кожухарова. От прокуратурата заявиха, че по време на срещата е било договорено експертите от министерството, енергийният холдинг и АДФИ да се подпомагат работата на разследващия екип.

 

Кожухарова не пожела да съобщи за какво се отнасят въпросните нови данни около делото "Белене". По повод искането на Борисов прокуратурата да побърза с разследването за нарушение на обществени поръчки около ядрения проект тя коментира, че органите, които имат право да проверяват за нарушения на обществените поръчки са АДФИ и Сметната палата и по техни сигнали вече прокуратурата може да започне съответната проверка..

 

В същото време Борисов коментира, че "докато прокуратурата, Цветанов, не се произнесе, те могат да си говорят всякакви измишльотини". "Затова ни е много важно прокуратурата да излезе с ясно решение – има ли нарушение на обществената поръчка. Ако не искат да обвиняват никой, ако ги е страх да обвиняват толкова могъщи хора, които са участвали до сега, поне да излязат и да кажат публично – има ли нарушение на обществената поръчка, имат ли право това да го правят, да говори по принцип. Да излязат прокурорите и да говорят по принцип, не за конкретното дело”, заявява още премиерът на правителственото заседание в сряда.

 

Цветанов да провери доклади на ДАНС

 

Той нарежда на вътрешния министър Цветан Цветанов да се види и какво е правила през годините по случая и “Криминална полиция”: "Ако трябва да се видят докладите на ДАНС какви са. Поеми го и направи преглед на това стопанство, до къде са отишли всички тези дела. Но това не може да продължава - да се упражняват на тази тема."

 

По поръчка на премиера министърът на икономиката Делян Добрев представя пред правителството обширна справка как се е развивал проектът за АЕЦ "Белене” през годините.

 

Добрев съобщава, че предишното правителство е възложило проекта за разчистването на площадката на атомната централа не на НЕК, а на частната фирма “Атомстройекспорт”, избрана за изпълнител на централата. Със споразумение българската държава поръчва изработването на оборудване с дълъг цикъл на производство за 1.3 млрд. лв. По това време RWЕ не е в този проект, не е осигурено финансиране, а поетите ангажименти тежат изцяло на бюджета на НЕК. От октомври миналата година държавната компания е в невъзможност да изпълнява задълженията по договора към “Атомстройекспорт” и спира плащанията, обяснява министърът.

 

Борисов към прокуратурата: Какво чакат, да се размърдат!

 

Раздразнен от липсата на движение по досъдебното производство за АЕЦ "Белене", Борисов избухва гневно по адрес на прокуратурата: “Не знам толкова години какво чакат, за да приключат това дело. Истински се надявам да се размърдат. Това е държавният обвинител. Тук става въпрос за огромни пари, с които държавата е ощетена и в същото време минават години, години. Какво работят по тези дела, какво не им е ясно?!"

 

"Сигурно старият шеф на НЕК ще понесе цялата отговорност. Но пък той, като отиде да го разпитват, може да каже къде и как са го викали и какво са му казали. Но това е крайно време да се разследва. В противен случай ние си правим закони за пред кой, за пред Брюксел?”, обяснява Борисов.

 

В края на миналата седмица, след като обяви решението за спиране на АЕЦ "Белене", той изрази убеденост, че " рано или късно прокуратурата ще повдигне обвинение", поради причината, че "най-важното за Европа и за демокрацията е да има публични, ясни, прозрачни конкурси".

 

"Със започването на този конкурс са направени най-големите трикове и нарушения. И те са именно: вече изградена почти до покрив централа, с вече платено оборудване, се взима решение да бъде продължено строителството. Когато е продължено, то тогава естествено няма конкурси нито за технология, нито за изпълнители, за нищо. В един момент решават, че тази технология е остаряла. И вместо да направят нов конкурс, да дойдат всички - руснаци, американци, французи, корейци, китайци, всички, които се занимават с тази дейност, те решават да вземат огромен кредит, който ние трябва да връщаме - половин милиард, а всички данъкоплатци до момента сме дали 120 млн. по този кредит, да разрушат това, което са направили, и да започнат нещо ново без конкурс", разясни Бойко Борисов миналия петък пред БНР.

 

Затънала в експертизи проверка

 

Макар че е сезирана от две години, прокуратурата засега не е открила основания да повдига обвинения във връзка с АЕЦ "Белене". През ноември миналата година от Върховна касационна прокуратура заявиха пред Mediapool, че са възложили на БЕХ да извърши вътрешен одит на предприятието АЕЦ "Белене", преди да решат дали има неправомерно изхарчени средства и виновник за това.

 

Към онзи момент само по делото за "АЕЦ" Белене" са били събрани 100 големи тома документация и досъдебното производство е затънало в експертизи.

 

Досъдебното производство за АЕЦ "Белене" бе образувано през март 2010 г. Проверява се сделката за продажбата на стария ядрен реактор "Шкода" на руската компания "Атомстройекспорт", както и други договори, свързани с изграждането на централата, като строеж на водопровод. Според одитен доклад, изготвен още през 2009 г. от старши одитора на Българския енергиен холдинг Велко Пеев, общо 117 млн. евро са източени от проекта АЕЦ "Белене".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

90 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #90

    По сащиа начин може да се попита какво направи прокуратурата с подправениа подпис на кмета на Софиа, с дискетата с даначни нарушениа в Швеицариа, която даде Меркел и т.н. Банкера Буров казваше, че за министар на ватрешните работи следва да се назначава най-умниа, защото знае кои бакии, на кои хора, кога да се показват, и кога - не. С прокуратурата, сигурно сащо е така ...

  2. Анонимен
    #89

    Виновни за строежа на АЕЦ „Белене” няма понеже всички тези, които са взимали решения за неговият строеж са руски служители от български произход. Затова съдът не предявява никакви обвинения към тези престъпници, които са надписвали сметките в полза на самите себе си. Съдът във висшите му нива е комунистически, понеже във високите му нива работят същата категория хора. Кой кого да съди, като всички са от една и съща комунистическа пасмина. За да бъдат съдени и осъдени комунистическите престъпници трябва пълна подмяна не само на висшите служители в съда.

  3. Анонимен
    #88

    Идва времето да даваш отговори, Мутро! Идва! Не въпроси да задаваш, а да даваш отговори!

  4. Анонимен
    #87

    86 какви глупости ми говориш - висша математика - все едно да дадеш куп пари за скъп Мерцедес и да се перчиш, че си "високо технологичен" ?!? Какво точно от тези сложни уреди и системи ще се прави в България освен един бетон и работна ръка?!? Те германците са големи глупаци, че си убиха ядрената енергетика - нищо, че теглят на гърба си цяла Европа и ядрена Франция. Ама така е, като прокуратурата спи. Иначе в затвора щяха да бъдат всички "висши математици" от ядрената мафия.

  5. Анонимен
    #86

    Ядрената енергетика е като висшата математика. С премахването й се сгромолясваме. Другите народи ще правят компютри, всякакви сложни уреди и системи, а нас ни очакват чук, длето и слугинаж на "глупаците", които не си убиха ядрената енергетика и останалата промишленост като нас.

  6. Анонимен
    #85

    83 е прав - по правило държавните органи са длъжни да правят проверки и при нарушения на закона СА ДЛЪЖНИ ДА СЕЗИРАТ ПРОКУРАТУРАТА И ДА И ПРЕДСТАВЯТ ЕКСПЕРТНИТЕ ДАННИ ЗА НАРУШЕНИЯТА. Така че първо Тиквата трябва да каже кога той или назначените от него министри, шефове на НЕК и пр. са сезирали прокуратурата. Защото ако тези констатации са направени и не са дадени на прокурора държавните органи стават укриватели и по същество - съучастници.

  7. Анонимен
    #84

    Никои министер председател в разжита дарзава не си позволиава да се намесва в правосадието. Какво ше стане с Балгариа ако всеки следващ министер председател подканва прокуратурата да разследва предишниат министер председател? Дали за ББ ако загуби манадата ще бадат поискани много години зад решетките? Това намирисва като лов на вещизи! Това не означава че които е не е спазвал закона не бива да му баде тарсена отговорност в това число и на сегашните управлиаващи.

  8. Анонимен
    #83

    Да те питат теб, нещастник стриган, тези, дето те избраха, ти колко сигнала за Белене лично си подписал и изпратил в Прокуратурата като Министър-председател. Нито един, нали? А затвори си маймунския плювалник тогава и си седни на големия ...

  9. Анонимен
    #82

    Питайте кой се облажи от разчистването на площадката на АЕЦ Белене след 1991 г.

  10. Анонимен
    #81

    1. Може би Бойко не ще да строи нещо, за което други са прибрали комисионите и за не го вече няма. Тогава ето 2 нови проекта - 7-и блок в Козлодуй, газова централа в Белене. 2. Америка го държи с компромати за престъпното му минало и той не може да взима независими решения. 3. България ще внася ядрен ток от Турция, осигурявайки печалби на комшиите и процент за управляващите.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.