Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Държавата отново може да се окаже обсебена от една групировка

Президентът подкрепи протестите срещу "политиката на задкулисие" и очаква управляващите да кажат ще има ли оставки

190 коментара
Плевнелиев участва в първата копка на Икономическа зона София - Божурище, сн. БГНЕС

Не бива да се допуска държавата да бъде обсебена от една групировка, заяви президентът Росен Плевнелиев и подкрепи гражданските протести, които според него са срещу "политиката на задкулисие". Плевнелиев, който веднага след избора на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС настоя решението да се преразгледа и обяви, че доверието му към сегашните управляващи е изчерпано, съобщи в понеделник, че очаква на извънредно свикания от него Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) парламентарните партии да кажат ще има ли оставки и какво ще прави оттук насетне Народното събрание.

"Гражданите изискват от политиците да се обърнат с лице към тях и да вършат смислени неща по националните приоритети, а не да се връщаме 20 години назад във времето със съмненията, че една групировка, която преди 20 години беше обсебила държавата, може да се окажем отново в ситуация друга групировка да обсеби държавата. Това не може да се случва", коментира Росен Плевнелиев в понеделник.

Невижданите по мащаби протести започнаха в петък, след като БСП и ДПС избраха за шеф на ДАНС политик с изключително компрометирана репутация, който командва огромна медийна империя и е свързан с бизнес структурите на Корпоративна търговска банка. В събота Пеевски обяви готовност да се оттегли, а БСП призна избора му за политическа грешка, което обаче взриви допълнително общественото недоволство поради съмнения, че без значение кои са фигурантите във властта, конците се дърпат от задкулисни бизнес интереси.

"Искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат и да не ни лъжат"

Плевнелиев коментира, че с протестите си българските граждани за пореден път са показали своята силна "демократична култура и любов към родината".

"Тези протести са много категорични, те имат своята ясна причина и политиците е крайно време да променят подхода, защото това назначение беше според мен своеобразен рекорд в годините на прехода, рекорд на политиката на задкулисие... Искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат и да не ни лъжат. Толкова е просто", каза Плевнелиев.

Той припомни, че вече е оттеглил кредита си на доверие към правителството на Пламен Орешарски, но е готов да работи с управляващите и да "подкрепи или най-малкото да не попречи" на всяка разумна идея, която придвижва нацията напред.

На въпрос дали трябва правителството да подаде оставка, президентът посочи, че не би поставил въпроса в момента, но е на мнение, че е морален жест на всеки да прецени - на политически лидери, на министър-председатели, на министри как да постъпи.

В петък, веднага след избора на Пеевски, президентът свика и извънредно заседание на КСНС на 20 юни, на което да се обсъдят промените в сектор "Сигурност".

В понеделник Плевнелиев посочи, че очаква от парламентарно представените политически сили да дойдат с ясни позиции в президентството - "ще има ли оставки, на кого, няма ли да има, оттук-нататък какво ще се прави в парламента, кои са приоритетите, кои са законите, защото хората казаха много ясно".

Плевнелиев участва в понеделник в церемонията по първа копка на Икономическа зона София - Божурище.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

190 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #190
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #189
  3. Анонимен
    #188

    Изключително много ми харесва винаги всичко, което казва Президентът, умерен човек, който цени демокрацията и родината. На моменти ми се иска да е малко по-рязък и безкомпромисен.

  4. Анонимен
    #187

    Според декларацията, подадена от Плевнелиев през 2012 година по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, публикувана в сайта на Сметната палата Плевнелиев притежава заедно със съпругата си пет къщи - две в София, в местността Малинова долина, в "Резиденшъл Парк София", една в село Баня, община Разлог, една в село Черноморец и една в Гърция на полуостров Халкидики, които са на обща стойност 3 403 144 лева според цената им на придобиване. Само къщата в Халкидики струва 1 368 081 лева.

  5. Анонимен
    #186

    Ирландската пастирка се прави на мъж.

  6. Анонимен
    #185

    Въх, нима Плевнелиев признава, че правителството, в което беше министър, а после го назначи за президент, е било управлявано от групировка.

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #184
  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #183
  9. Анонимен
    #182

    Защо няма протести и пред централата на ГЕРБ? Те са част от същото политическо статукво, и от същото НС, и също са отговорни за избора на Делян Пеевски, и управляваха по мутренски, и същи пълнеха джобовете на тоя и на оня, освен и на себе си. Да не продължавам.

  10. Анонимен
    #181

    Роско, по-добре да си кажеш за офшорката и парите там!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.