Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Лично на мен подкуп не ми е искан и аз не съм давал

Цветанов хем опроверган, хем не бил лъжец, а Борисов спасил сделката за Бизнес парка

99 коментара
Плевнелиев: Лично на мен подкуп не ми е искан и аз не съм давал

"Лично на мен подкуп никой не ми е искал и аз подкуп на никого не съм давал", заяви в седемминутно изявление пред медиите кандидат-президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев. Това стана в сряда, пет дни след като вътрешният министър и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов разкри, че през 2007 г. трима столични общински съветници са изнудвали Плевнелиев да си плати, за да придвижат проекта му за Бизнес парка в София.

“Както всички знаят, подкуп никога не се иска директно”, каза още Плевнелиев, който четеше от листче предварително подготвено изявление по случая. “Не съм имал среща с никакви брокери – ни един, ни двама, нито трима”, допълни той.

Плевнелиев наруши мълчанието си по случая след призивите на опозиционната БСП "да си каже" кой му е искал пари, както и разкритията на червените, че онези, които са го изнудвали, и до днес са общински съветници от ГЕРБ.

Скандалът избухна след разкритията на Цветанов, който в петък съобщи: "За да вземе акт 16, Плевнелиев бе започнал процедура по отчуждаване и оценка на парцела. Тогава тримата съветници на важни позиции в общинския съвет му поискали парите, за да му решат проблемите". Вицепремиерът питал Плевнелиев дали е готов да даде показания, за да започне досъдебно производство.

"Каза ми, че не желае да се занимава, но няма да участва в корупционен механизъм. На въпрос защо съветниците не са били подведени под отговорност, Цветанов отговори, че държавата тогава е позволявала всичко това да се случва.

Като допълнителен аргумент защо не е бил подаден сигнал, Цветанов каза, че на разговора за въпросните 500 хиляди евро са присъствали "три човека към един". От думите му става ясно, че "единият" е бил Плевнелиев, а "трите човека" са били тримата общински съветници, които на всичкото отгоре били известни по нова време като "тримата брокери" и които вече не били действащи.

Без да се отклони от написания текст, по време на брифинга в партийната централа на ГЕРБ, бившият регионален министър на няколко пъти изтъкна, че след като Бойко Борисов е взел местната власт в София в края на 2007 г., проектът за Бизнес парка бил финализиран, след като процедурите са се бавили от 2002 година. Борисов за пръв път стана кмет през 2005 г., но нямаше свои общински съветници.

За да подчертае личния принос на настоящия премиер в приключването на сделката за Бизнес парка, Плевнелиев прочете кратко резюме на историята ѝ.

“С решения от 2001 и 2002 г. Софийският общински съвет заменя парцели, собственост на "Бизнес парк София". Бизнес паркът дари огромен парцел на Околовръстното на първа линия и инвестиции в инфраструктура за десетки милиони лева – мостове, ляво на околовръстно и т.н. за парцел от 14 декара, който се намира на неизградения булевард "Ал. Малинов".

"Въпреки взетото решение от 2002 г. до 2008 г. Софийската община не финализира сделката. Бизнес паркът е купил земята, инвестирал десетки милиони в инфраструктура и чака общината да изпълни ангажимента си. В годините на забавянето юридическата кантора, която обслужва Бизнес парка, многократно присъства на различни комисии на СОС с надеждата казусът да бъде приключен", продължава историята на сделката Плевнелиев.

"В периода 2002-2007 г. немската компания "Линднер" и одиторите ѝ "Кей Пи Ем Джи" изпитваха огромни затруднения да посочат сделката в баланса на фирмата-майка, която е листвана на борсата и оперира в 64 държави. Появява се огромен проблем, тъй като няма как срещу инвестициите за десетки милиони лева, които фирмата е направила за покупка на този парцел земя и публичната инфраструктура, която подарява, няма нищо насреща си. Немските инвеститори обмисляха да съдят Столичната община за неизпълнение и огромното забавяне”, прочете още кандидатът за президент.

“Едва със смяната на политическото ръководство на Столичната община в лицето на кмета Борисов беше поет ясен ангажимент, а не кухи обещания”, отдаде необходимото уважение на премиера Плевнелиев.

И отново подчерта: “Тогава и случаят беше доведен до край със силната воля на тогавашния кмет Борисов. Затова тогава благодарих и сега пак благодаря на всички 49 от общо 54 общински съветника, които гласуваха тази сделка да бъде приключена”.

“В последните дни се наслушах на какви ли не глупости. От кого ли не, за какво ли не. Тези, които дълги години правят политика по стария начин, ще продължат да я правят по единствения начин, по който те могат да я правят - компромати, демагогия, измишльотини и откровени лъжи", каза още Плевнелиев.

По думите му, обвързването на тази сделка с политически битки, зависимост и компроматни войни е недопустимо и показва пълната безпомощност на опозицията.

Той отново увери, че не участва в компроматни войни и призова всички съперници в предизборната кампания да започнат да правят нова политика.

Плевнелиев, който за пръв път се появи пред медиите след избухването на скандала миналия петък, си тръгна, без да отговори на каквито и да било журналистически въпроси. На излизане от залата той успя да отговори единствено на настойчивото питане на Сашо Диков лъжец ли е Цветанов. "Не", отвърна Плевнелиев и изчезна от полезрението на журналистите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

99 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #99

    Лично не разбира се, но с посредници

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #98
  3. Анонимен
    #97

    Е като не е лъжец Цветанов?.......Плевнелиев казал ли му е за искан подкуп или не?Елемантарни въпроси? Но няма да има отговор? А през това време Б.Б. се кара на "журналистите"....забележете кавичките.....и те се напикават от страх.....На 23-ти октомври очаквайте подкрепата на М-тел .....съобщение от Б.Б. до всички имащи право на гласуване..."Или гласувайте за ГЕРБ...или спираме да говорим с Цв.Цв глупости"

  4. Анонимен
    #96

    Цялата история е кристанло ясна. След като години наред проектът, ръководен от Плевнелиев, не може да мине през Общинския съвет, на адвокат на германската фирма е загатнато, че проблемът може да бъде решен срещу "едно голямо евро". Той съобщава това на Плевнелиев, който обаче не обръща внимание на опита за изнудване. Така че нито е давал подкуп, нито знае кой точно го е искал. Човек трябва да е или малоумен, или комунист (което е едно и също), за да не го разбере. В паметта на обикновения, непредубеден

  5. Анонимен
    #95

    не на мен, а на тъщата предложиха мангизите...

  6. Анонимен
    #94

    А как бе Росенчо стана министър?

  7. Gianni
    #93

    Не е убедително, защо не дал на време за журналистически въпроси.

  8. Анонимен
    #92

    Не ви лие срам, който и да е кандидат за президент от ГЕРБ ще започните да плюете, я кажете кой искте за президент, онзи Калфин ли? Като ви е толкова акъла гледайте чевените и пак ДС да са нвсякъде!

  9. Анонимен
    #91

    Престанете да търсите под вола теле! Веднъж да се появи един съвестен човек и него ще оплюете!

  10. Анонимен
    #90

    лъжливото овчарче от плевнята...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.