Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев наложи пожеланото от премиера вето върху кариерните бонуси на ВСС

Нито дума за искания от ЕК пряк избор на кадровиците

47 коментара
Плевнелиев наложи пожеланото от премиера вето върху кариерните бонуси на ВСС

Президентът обяви в петък, че налага вето върху част от новия съдебен закон, макар че указът за него е бил подписан предишния ден, когато премиерът Бойко Борисов съобщи , че "ще приветства" такъв ход.

От многото спорни постановки в закона държавният глава налага вето само на една - кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него, които предвиждат след изтичане на мандатите им те да бъдат назначавани на позиция по-висока от тази, която са заемали преди избирането им.

 

Плевнелиев мотивира първото си вето като президент на България с това, че тези разпоредби са предизвикали остри обществени реакции и са поставили въпроса доколко съответстват на конституцията.

 

"Независимостта на съдебната власт е конституционен принцип. Една от гаранциите за тази независимост е правото ѝ сама да назначава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите. Приетите от парламента промени могат да се определят като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната", посочва Плевнелиев.

 

Според него привилегиите за настоящите изборни членове на ВСС, за главния инспектор и за инспекторите в Инспектората към ВСС не отговарят на обществените очаквания.

 

Президентът не налага вето върху текста, предвиждащ удължаване на процедурата за избор на главен прокурор и председатели на върховните съдилища. Той обаче отбелязва, че не е съгласен сегашният ВСС да номинира и избере следващия главен прокурор.

 

Според Плевнелиев промяната, която предвижда процедурата за избор на нови шефове на ВКС, ВАС и главен прокурор да започне 6 месеца преди изтичането на мандатите им, гарантира публичност и прозрачност.

 

Държавният глава е на мнение, че "има достатъчно гаранции и механизми, които му дават увереност, че новият главен прокурор ще бъде избран от следващия ВСС".

 

Веднага след като мнозинството на ГЕРБ гласува тези текстове в закона, и премиерът, и президентът се обявиха срещу възможността сегашният съдебен съвет, силно критикуван у нас и в ЕС за нагласена и непрозрачна кадрова политика, да избере наследника на Борис Велчев. Държавният глава обаче има последна дума за утвърждаване на избора чрез свой указ и очевидно Плевнелиев счита, че е дал ясно да се разбере, че не би утвърдил избора на сегашния ВСС.Президентското вето изобщо не засяга основния проблем около новия Закон за съдебната власт, повдигнат от ЕК, съдийската гилдия и редица специализирани организации, които настояха членовете на ВСС от съдебната квота да се избират пряко от всички съдии.

 

Упоритият отказ на ГЕРБ за пряк избор на ВСС още тази есен се мотивира с липсата на достатъчно време да се подготви технически електронен вот. Имало риск да се блокира работата на съдебната система, докато магистратите участват в общото събрание за номинациите, смятат от правосъдното министерство. Доводите и примерите на съдийския съюз и други организации за провеждане на пряк вот не по електронен път явно не са били достатъчни.

 

Борисов: Ако няма вето, ГЕРБ сами ще си внесат поправки

 

Макар че указът за ветото е подписан в четвъртък, в петък сутринта министър-председателят заяви пред Нова телевизия, че би приветствал, ако президентът наложи вето на закона. Борисов дори се закани, че ако Плевнелиев не стори това, ГЕРБ ще внесе поправки в текстовете, които само преди седмица единодушно прие.

 

Премиерът изтъкна, че Министерският съвет няма вина за най-конфликтните текстове: "В решението за Закона за съдебната власт няма тези текстове, които бяха приети в парламента – за кариерното развитие и бонусите, за избора на Висшия съдебен съвет, новия главен прокурор, за което аз съм против. Много от нещата, които стават в парламента, аз ги научавам, когато вече станат факт или минат през медиите."

 

"Хубаво е новият главен прокурор да бъде избран от поне няколко кандидати, а защо не и съдия да е, за да познава по-добре работата на съда и да накара прокурорите да събират по-качествено и по-точно доказателства", каза още премиерът.

 

Депутатите от ГЕРБ готови за поправителния

Както се очакваше, БСП окачестви наложеното вето като "театър".

 

"ГЕРБ прие тези промени, с които да награди за послушанието действащия съдебен съвет, а сега ще се откаже от първоначалната си идея. Приветствам бързата реакция на президента, след като вчера му беше поставена задачата от премиера, но в бързината може би не е имал време да осмисли всичко, което му каза министър-председателят, а и сам да си създаде впечатление от тези изменения в Закона за съдебната власт", каза Мая Манолова.

 

Според нея с това си поведение президентът си отрежда "твърде скромна роля" по една толкова важна тема като съдебната реформа. Тя разкритикува Плевнелиев и за тоталната липса на позиция по идеята за въвеждането на пряк избор на ВСС.

 

ГЕРБ посрещнаха ветото подготвени - изразиха готовност да се съобразят с него и на часа предложиха три варианта за решаване на проблема.

 

"Първият е да има извънредно атестиране на членовете на ВСС и на Инспектората към съвета, за да се създаде равностойност с другите им колеги магистрати. Вторият е в Народното събрание да се придържат към сегашните промени, а третият – нещата да останат такива, каквито са в момента и членовете на тези два органа да останат без атестация общо за период за около 8-9 години, защото пропускат сроковете, определени, без да са съобразени със спецификата на тяхната служебна ангажираност. Има и комбиниран вариант, но всичко това може да бъде обект на допълнително обсъждане с помощта на експерти", заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ).

 

Екатерина Михайлова от Синята коалиция подчерта, че ветото не е достатъчно, а трябват гаранции, че сегашният ВСС няма да избере следващия главен прокурор.

 

"Имаме политически изявления – на премиера, на президента, че това няма да се случи, но самият закон дава такава възможност. Липсата на вето в тази част поставя възможността да има притеснение и съмнение дали няма на някого да му хрумне да злоупотребява и да започне да прави подобни действия", смята тя.

 

Михайлова допълни също, че промените в ЗСВ не отговарят нито на обществените, нито на европейските очаквания, тъй като не поставят началото на "реформа из основи", каквато категорично бе поискана от ЕК в последния междинен доклад за напредъка ни от февруари.

 

Лидерът на сдружението "България на гражданите" Меглена Кунева, която в петък даде пресконференция, съсредоточи критиката си срещу парламентарната квота във ВСС, която нарече "политически картел". Според нея парламентарно представените политически сили са предпочели да си мълчат, за да получат свой представител във ВСС, визирайки предложенията на съдийския съюз за пряк вот в системата и за разделяна на ВСС на съдийска и прокурорска камара.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

47 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #47

    Плевнелиев правилно нарече Борисов "президент" след сращата си с него по случай рождения му ден на. Борисов е и премиер и президент и всичко. А Росенчо, уж виден бизнесмен, по-скоро е бил посредник при сделки, играе унизителната роля на кукла на конци. Няма ли срам? Баща на трима сина е!

  2. Анонимен
    #46

    Бойко нарежда, Плевнелие изпълнява.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #45
  4. Анонимен
    #44

    на човек не прилича. флегма

  5. Анонимен
    #43

    Както я кара парламентът под диктовката на премиера, на президента ще се наложи често да налага вето. Ще има ли свободата и куража да стори това.

  6. Анонимен
    #42

    Всъщност този закон не е ли на управляващите? Министър Ковачева участваше на всички заседания на Парламента... Иначе някои изказвания показват, че не познават основни положения в конституционното право и демократичното устройство. Аз пък се улях...

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #41
  8. Анонимен
    #40

    Не се вълнувай, народе! Премиерът за пореден път ни даде да разберем, че президентската фигура в милата ни родина е напълно безпредметна, иначе казано - Роско е излишен и назначаването му бе формално! Така или иначе герберистите щяха да си инициират нови промени в закона и без ветото на президента с осакатени функции.

  9. Анонимен
    #39

    Или по-точно, как Боко опердаши Цвъчко като пощипна Мухльо...

  10. Анонимен
    #38

    Много е прав Президента да върне тези закон. Сегашният състав на ВСС с нищо не е показал, че заслужава бонуси. Нали те оправдаха корумпираните съдии и прокурори. Съдебната система може да се оправи само с промяна на Конституцията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.