Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Не е толкова важно дали правителствата са леви, десни или центристки

Президентът се обяви за приемственост и поиска мерки за бизнеса

25 коментара
Росен Плевнелиев. Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още в четвъртък ще организира консултации с парламентарните групи, след което ще връчи мандата за правителство на кандидата за министър-председател от най-голямата парламентарна група.

 

В изявление към народа и Народното събрание от парламентарната трибуна Плевнелиев обяви във вторник, че политическите партии, които ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно да заявят приоритетите си и повтори тезите си от последните месеци за спешни мерки за постигане на стабилност и сигурност в държавата.

 

"Намираме се в комбинация от икономическа, социална, политическа и парламентарна криза. Нека решаваме една по една кризите, а не ги задълбочаваме. Надявам се скоро парламентът да излъчи и правителство, което да поеме своята отговорност. Правителство от компетентни хора, с ясна програма и с лице към хората", заяви Плевнелиев.

 

Той посочи, че не трябва да се забравят приоритетите, които българските граждани са поставили категорично на дневен ред и посочи, че протестите ясно са показали,че българският народ няма да търпи задкулисие, политически сделки при неясни правила.

 

"Днес по света ясно се вижда, че не е толкова важно дали правителствата са леви, десни или центристки, но е изключително важно правителствата да са ефективни и да постигат резултати за хората. Така е и в България", каза Плевнелиев.

 

Той каза, че големите въпроси пред нацията са проблемът с усещането на хората за липса на достатъчна солидарност и справедливост в обществото, ниското доверие на гражданите към политиците, проблемът с доходите и демографският проблем.

 

Растежът на доходите минава през предвидимост

 

Плевнелиев заяви, че държавата трябва да отговори на очакванията на хората за растеж на доходите, което минава през осигуряване на предвидимост и конкретни мерки за създаването на добър бизнес климат.

 

"Необходими са последователни усилия в следните направления: електронно правителство, силна система на правораздаване, целенасочена политика в подкрепа на малкия и среден бизнес, държавна подкрепа за експорта, административна реформа, целяща намаляване на лицензионни режими, предвидимост. Докато има видима несигурност, няма как да се раздвижат потреблението и инвестициите. Наличните над 50 млрд. лв. ще продължават да престояват на депозит в банките”, посочи държавният глава.

 

Той каза, че малкият и средният бизнес имат нужда от кредити на разумна цена, държавна подкрепа за експорт, "стандартни и типови обществени поръчки за всички, а не креативни обществени поръчки за избрани", административна реформа, която да намали лицензионните режими и бързо и коректно разплащане за извършената работа.

 

Гражданското общество

 

Той каза още, че гражданското общество трябва да участва във взимането на важните решения.

 

"Нека да покажем, че можем да го правим открито, като обясним причините, като покажем на всички очакваното въздействие, като чуем всички гледни точки. За да си върнат доверието гражданите към политиците, трябва да се изпълни това, което сме обещали и то и то по един публичен и прозрачен начин. Призовавам ви сега да не забравяте тези приоритети, които българските граждани поставиха категорично на дневен ред. Първите оценки за своята работа новият парламент и правителство ще получат от това какво ще постигнат при проблемите с енергетиката", заяви Плевнелиев, добавяйки че хората очакват да плащат справедлива цена за електричество.

 

Държавният глава призова депутатите да приемат декларация с приоритетите на новия парламент. Той посочи, че Народното събрание трябва да предложи ефективни решения, които да имат устойчив и траен резултат, но за да се случи това е необходим системен подход, основан на приемственост на приоритетите.

 

"С този документ да дадете силен знак за запазване на стратегическите приоритети на държавата, за достойно членство в Европейския съюз (ЕС) и НАТО, за влизането в Шенгенското пространство, за запазването на валутния борд до приемането на еврото, за отстояването на макроикономическата стабилност, за подкрепа на инвестициите, заетостта, доходите, пенсиите. Както и срещу ксенофобията, расизма, антисемитизма и всякакви други прояви на нетолерантност и екстремизъм", каза Плевнелиев.

 

Той добави, че е необходимо да се поеме ангажимент за неотложно разглеждане на нови законодателни инициативи, в това число Закона за иновациите, Закона за професионалното образование, промени в Закона за енергетиката, Закона за специалните разузнавателни средства и други.

 

Той цитира думи на Петко Каравелов, който казва - отговорността пред народа не намалява властта, напротив - прави я по-силна.

 

"Аз вярвам, че и днес, в този изпълнен за нацията период България ще намери своите отговорни държавници, които ще работят всеотдайно, служейки на народа, както се е случвало и в миналото. Защото има само две категории политици – политици, които управляват хората, и политици, които служат на хората", заяви Плевнелиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    Плевнелиев: Не е толкова важно дали правителствата са леви, десни или центристки ПРАВ СИ, Комсомолец от шумата ли, плевнята ли?... Особено, когато сичките за дяца на Партията - Майка БКП! Признахте си най- накрая, комунистически задни части!

  2. Анонимен
    #24

    Господин президент, досега би трябвало да ви стане ясно, че е много важно, дали правителството е ляво или дясно и каква е разликата. Десните създават работни места, бизнес и култура на правене на бизнеса. Левите идват да харчат безконтролно, правят кризи и си заминават по живо по здраво.

  3. Анонимен
    #23

    Поредна грешка г-н Президент. Много е важно какви са правителствата. Аз, например, предпочитам десните.

  4. Анонимен
    #22

    Без съмнение Плевнелиев е номер 1. Дано продължи в този дух!

  5. Анонимен
    #21

    Поздравления за президента, как може в платените писачи в този форум да не се спират пред нищо, как може на бялото да казват черно! Речта на Плевнелиев беше страхотна, радвам се, че все още в тази държава има макар и малко читави и умни хора, които да ни управляват! Искам президентска република!

  6. Анонимен
    #20

    Гледах Плевнелиев, страхотна реч, браво!

  7. Анонимен
    #19

    "не е толкова важно дали правителствата са леви, десни или центристки", защото на никой вече не му пука за идеи и програми, всички лъжат и мажат докато ги изберат, а за идеали...изобщо и дума неможе да става!

  8. Анонимен
    #18

    "Защото има само две категории политици – политици, които управляват хората, и политици, които служат на хората" Има и политици - масони, които служат на чужди интереси. Нали?

  9. Анонимен
    #17

    Браво,поредната гениална мисъл на президента!:)Не знам защо публикуват всички глупости,които бълва!

  10. Анонимен
    #16

    Ами като не е важно , защо харчите пари за избори? Изобщо вас еня ли ви е какво мисли народът ви?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.