Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев: Не мога да позволя доброто име на КС да бъде поставено под въпрос

52 коментара
сн. БГНЕС

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи изявлението му, с което той аргументира отказа си да легитимира встъпването в длъжност на избраната за конституционен съдия Венета Марковска:

15 ноември 2012 г., Конституционен съд, 11.00 часа

Уважаема госпожо председател,
Уважаеми членове на Конституционния съд,

Позволете ми да ви информирам, че няма да присъствам на насрочената за днес клетва на последния от новите членове на Конституционния съд.

Мотивът за тази стъпка е, че в публичното пространство има съмнения за моралните качества на един от избраните конституционни съдии. По тази причина през изминалите дни призовах нееднократно този кандидат да положи клетва, едва след като изчисти името си.

Съдиите са призвани да осигуряват върховенството на Конституцията и президентът, като обединител на нацията, не може да допусне, доброто име на съда, призван да бъде бранител на основния закон, да бъде поставено под въпрос. В българските граждани и в европейските ни партньори не трябва да има и капчица, и сянка на съмнение за нравствените качества на всеки един от конституционните съдии.

В Конституционния съд - най-важната за устоите на демокрацията в страната ни институция - трябва да влязат най-достойните и с високи морални качества. Посочих го нееднократно в мои изявления. Също така репутацията на Конституционния съд е най-важна за държавата и демокрацията. Тя се базира на репутацията на всеки един от неговите членове. Затова искам да съм сигурен, че всеки един има безусловна и безукорна репутация.

Получих писмо от Прокуратурата, което ме прави още по-убеден в решението си днес да не присъствам на клетвата на последния от новите кандидати. Още повече, че самият той поиска да не се закълне, докато не се разчистят всички обстоятелства около сигналите и информациите, които са налични.

Затова считам, че е мой дълг да не допусна превръщането на Конституционния съд в заложник на лични интереси и да бъде подкопано доверието на гражданите в институциите, тъй като ще има единствено негативни, както в България, така и извън страната, последствия.

Останалите съдии поздравявам от все сърце. Пожелавам успех на всички. Конституционният съд е стожер на демокрацията. С най-дълбокото си убеждение, че това е така, бях откровен.

Благодаря ви!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #52

    Има хора във форума, които си плещят без да мислят. Защо президентът не се намесил досега. То ББ, който всички смятат за арбитър последна инстанция три пъти я моли да се откаже и не би. Щеше да излъже, щяла да се откаже след клетвата, тогава иди гони Михаля. Защо драпа сега да се закълне?Доброто име на КС - Боже опази! Този съд призна ДПС за българска партия, а не еттническа.Забрани отварянето на досиетата, забрани лустрацията - всичко това стана в другите комунистически страни.Ако може без КС най-добре.

  2. Анонимен
    #51

    винаги съм се надявал, но досега не съм го видял у нас за жалост, да имаме твърд президент със собствена позиция, който да не ни излага и да не е марионетка на партията, която го е издигнала

  3. Анонимен
    #50

    а защо не се намеси по-рано, а чак сега? поръчкова работа е твоята

  4. Анонимен
    #49

    Името на КС много отдавна не е добро след като в него са вилняли такива "съдии" като Георги Марков, слуга на Чорни и други мафиоти. Така че президентът има много да учи преди да поучава.......

  5. Анонимен
    #48

    Gen. Augusto Pinochet: Тези утрепки-дупетати искат стария алъш вериш в България да продължава и назначаването на стари, комунистически вещици да продължава. Била знаела по-добре правосъдието от президента, защото била работила повече от 30 години. Абе, комунистическа бульо, какво правосъдие е имала България преди 30 години? Кого се опитваш ти да сплашваш? Ако трябва и мониторинг ще ви наложим, ако трябва и фондовете ви ще спрем, за да не стане по вашето!

  6. Анонимен
    #47

    Плевнелиев заслужава уважение за тази постъпка. Отлично г-н Президент!

  7. Анонимен
    #46

    Ако Плевбнелиев не беше предложил подлогата на агент Гоце за конституционен съдия, щеше да ми се издигне в очите.

  8. Анонимен
    #45

    Плевнелиев заслужава уважение за тази постъпка.

  9. Анонимен
    #44

    Поздравления!

  10. Анонимен
    #43

    Неочаквах от Плевнелиев да заеме позиция. Моите поздравления

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.