Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Плевнелиев се извини трикратно задето обърка Чехия с Полша пред Вацлав Клаус, Борисов пропусна среща с госта

85 коментара
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев допусна гаф по време на първото си официално домакинство като държавен глава. Във вторник той прие чешкия президент Вацлав Клаус, обръщайки се към него и делегацията му като към поляци, но след това се извини, а гостите приеха лапсуса с усмивка. Премиерът Бойко Борисов не се срещна с чешкия президент, тъй като замина за потушава социални бунтове в Кърджали. Честта да представлява българското правителство бе предоставена на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Като бивш премиер проявявам пълно разбиране и моля да предадете поздравите ми на г-н Борисов, с когото лично говорихме за моето посещение в България още преди година", е заявил Вацлав Клаус, цитиран от пресслужбата на правителството.

"Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша..., ъ-ъ Чехословакия", заяви Плевнелиев, посрещайки Вацлав Клаус в президенството, но веднага се усети и се извини с думите: “Дами и господа от Чехия... Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте".

Вацлав Клаус обяви пълна подкрепа по чувствителния за България въпрос с присъединяването ѝ към Шенгенското пространство.

Той посочи, че холандското вето върху българското членство не може да се определи като дискриминация, а по-скоро като "подценяване и непознаване".

"Това е много по-голям проблем, отколкото откритата дискриминация. Вярвам, че в най-скоро време този въпрос ще бъде решен”, посочи Клаус.

Холандия вече обяви, че ако летният доклад на ЕК в областта на правосъдието и вътрешния ред е положителен за България, ще преразгледа позицията си и ще допусне страната да стане член на Шенген с въздушните и водните си граници.

Плевнелиев от своя страна посочи, че България в много отношения се справя много по-добре от други страни, които вече са част от Шенгенското пространство.

"Резултатите показват, че България изпълнява всички технически критерии. Ние поставихме много остро и категорично въпроса. Вярваме, че тази несправедливост през септември ще бъде преодоляна", каза Плевнелиев.

Клаус е първият чужд държавен глава, който посещава страната ни след встъпването на президента Плевнелиев в длъжност през януари. Клаус е известен като евроскептик и противник на редица евробюрократични инициативи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

85 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #85

    TAZI NEVESTULKA MALOUMNA E KATO PATRONA SI BOYKO.

  2. Анонимен
    #84

    Случилото се не е гаф. То е просто доказателство за липсата на професионализъм, самочувствие,лично достойнство. Но това си го знаехме и когато българският избирател се втурна да дава гласа си за пудела на Бойко. Сега тези дето ни го натресоха на всички да си налягат парцалите, защото той е срам за всички ни, а не само за тях.

  3. Анонимен
    #83

    Тоя жмугляк е по-зле и от Желю. Толкова лигава и лицемерна физиономия за този пост е трудно да се измисли. не се сещам за друг подобен случай.

  4. Анонимен
    #82

    По-важно е отсъствието на премиера, който е знаел за тази среща от година, но предпочете да си направи отново лична реклама на спасител на нацията.

  5. Gianni
    #81

    България изпълнявала всички технически критерии! Не можаха ли най-накрая да се разбере, че критериите за присъединяването към Шенген не са само технически. Просто холандците явно, а другите скрито, не искат да допуснат българските мафиоти и мутри да се движат съвсем безконтролно по европейските държави. Иначе и грешката Полша/Чехия е също техническа.

  6. Анонимен
    #80

    Един колега по-долу е написал Расим,това ли му е истинското име на главнокомандващия?Нека си учи текстовете предварително за да не срича и си помага жестикулирайки.

  7. Анонимен
    #79

    Мъдър президентски съветник: Оттук нататък, когото и да посрещаш, Роско, все едно и също да му ломотиш: "Уважаеми дами и господа от прекрасната ви Родина..." Ясен ли съм, недоноско?!

  8. Анонимен
    #78

    Дори Фернандел Коня беше относително представителен.

  9. Анонимен
    #77

    Цецо шлифера за това мъльчи пред чужденците или най-много да изломоти нещо.А президента трябва да е с тежест! Този леко вятърничав човечец нещо не го възприемам като президент,макар да ми е симпатичен.

  10. Анонимен
    #76

    Абе, това да му е проблемът на Плевнелиев. Извинил се е човекът, пък и с тази заразителна усмивка... Той сума ти хора спечели с нея, та да се издигне на върха, та един Вацлав Клаус... Виж, ако оцапа България с Белене, ако допусне пълното смачкване на институциите, тогава ще съм бясна, но и поне удовлетворена, че не съм гласувала за него...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.