Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поверителен американски доклад обяви Борисов за мафиот, Румен Петков отрече

508 коментара
Поверителен американски доклад обяви Борисов за мафиот, Румен Петков отрече

Бойко Борисов е близък съратник на известни гангстери и е свързан с около 30 неразкрити убийства в страната си, пише в поверителен анализ за оценка на риска в България, поръчан от частна банка и цитиран от авторитетното американско издание “Congressional Quarterly” (CQ).

Статията, излязла на 2 март т.г., е била разпратена от българското посолство във Вашингтон до президентството, МВР и МВнР, които по свои канали разпространиха информацията към българските медии.

Кои са CQ и Джеф Стайн?

Congressional Quarterly, създадено през 1945 г., е лидер в областта на политическата журналистика, се посочва в сайта на изданието. През този период то придобива несравнима репутация на обективен, партийно независим и авторитетен информационен източник за Конгреса и политиците, а днес е водещо информационно издание както в печатен, така и в он-лайн вариант.

още

Министърът на вътрешните работи Румен Петков (БСП) опроверга твърденията в CQ, а Борисов заяви, че материалът е поръчан от БСП и десни политици с цел да навреди на партията му ГЕРБ. Той обаче няма да съди списанието.

Статията в американското издание CQ е откровено антибългарска по своя характер, не се основава на доказателства и обижда България, смята президентът Георги Първанов, цитиран от БТА.

 

CQ е частна медийно – издателска компания, учредена през 1945 г., която осигурява достоверна и качествена информация, подпомагащи дейността на Американския конгрес, се посочва в сайта на изданието.

Партньорството на САЩ с Борисов е най-новият пример за политически компромис заради глобалната война на администрацията на Буш срещу тероризма, която кара Пентагона, ЦРУ и ФБР да се съюзяват с някои от най-корумпираните и агресивни световни лидери, се казва в публикацията, подписана от Джеф Стайн, редактор по въпросите на националната сигурност.

Тази позиция се вписва във вижданията на Демократическата партия, която от началото на т.г. доминира Конгреса на САЩ и води усилена кампания срещу политиката на Буш и републиканците в Ирак.

Бивш бодигард на последния комунистически диктатор и неговия посткомунистически наследник, преди да бъде назначен за главен секретар на МВР през 2001 г., миналата година Борисов настояваше да му бъде призната по-голяма роля за откриването на офис на ФБР в София. Маниак на тема карате, чиято запазена марка в облеклото е черно кожено сако, Борисов е и главен участник в миналогодишното споразумение с администрацията на Буш за американски военни бази в България като потенциална отправна позиция за атака срещу Иран, пише списанието.

В статията се отбелязва, че Борисов поощрява съпоставянето му с Арнолд Шварценегер, че и извънредно популярен кмет на София и възнамерява да оглави правителството на България след изборите през 2009 г.

Помагал на гангстерите да се справят с конкуренцията

Според дебело 3 инча поверително досие обаче, събрано от екип от бивши американски топ полицаи за швейцарска финансова институция, Борисов е също считан и за “бизнеспартньор и бивш съратник на някои от най-големите гангстери в България“. Докладът, който датира отпреди 18 месеца, е получен при условие, че банката и разследващите няма да бъдат назовани.

Докладът подсказва, че по време на 4-годишната си работа във вътрешното министерство от 2001-2005 г. Борисов е използвал служебното си положение, за да управлява официалната корупция, така че свързани с гангстерите лица да премахват своите конкуренти от подземния свят.

“След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на МВР през 2001 г., имаше голям брой убийства в гангстерски стил на лица, идентифицирани с криминални групировки в България”, се казва в доклада, цитиран от списанието.

“Нито едно от тези убийства не бе разкрито. Много разследвания, както се говори, водени от Борисов, са били закривани без резултат или обяснение”, твърди поверителният доклад. В него са събрани детайли за връзките на частната охранителна фирма на Борисов ИПОН, и както се говори, близките отношения с престъпната групировка СИК.

“Борисов има документирана история за бизнес връзки с лица, за които се предполага, че са босове на организираната престъпност в България”, се казва в доклада, който включва детайлни профили на заподозрени престъпни съдружници на Борисов и 28 “неразкрити убийства” под негов надзор.

“По време на Борисовото управление като топ полицай само дребни бандити без значение са изправяни пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяват, а техните съперници систематично биват избивани”, твърди докладът, позовавайки се на широко разпространени от българските медии сведения.

Разследващите от името на банката са стигнали до заключение, че връзките на Борисов с гангстери, за които се говори, трябва да дадат основание за “извънредна предпазливост от страна на американските полицейски служби, които отговарят за връзките и информационния обмен с България”.

CQ цитира бивш високопоставен шеф във ФБР, който изразил съжаление, че администрацията на Буш е приела България и съответно Борисов като съюзник в борбата срещу тероризма.

“Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се изчисти, и моето мнение е, че той е бил много по-уязвим за критики през 2005г. отколкото сега”, казва пред списанието бившият високопоставен служител на ФБР, пожелал анонимност. Той обаче добави, че “американското правителство е направило “много лош избор с кого да се съюзи в България.” “Какво пък – изглежда, че приемаме помощ от всеки, колкото и да е мръсен, в борбата срещу тероризма”, посочва още служителят на ФБР.

Борисов няма да съди списанието

“Всичко в този материал е 100 процента лъжа”, заяви кметът пред Mediapool. В същото време той не възнамерява да съди списанието, защото “няма пари за адвокат и време да се занимава”, и допълни, че в статията всъщност имало поне три неща, които са истина.

ДСБ поиска реакция на президента и главния прокурор

“Свидетели сме на огромен скандал, свързан с образа на страната ни като правова държава и съюзник в международната борба с тероризма и корупцията”, каза от парламентарната трибуна зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев. “

още

Не може да се отрече, че съм спомогнал за  американските бази в България, за отварянето на офис на ФБР и за влизането на страната ни в антитерористичната коалиция. “За тези неща дясноцентристките хора трябва да ми благодарят”, добави Борисов.

Той обясни, че когато е станал главен секретар в МВР е наследил ”всички групировки от времето на Иван Костов”.

“По мое време те започнаха да се избиват взаимно, което е чудесно. Това означава, че сме успели да свием възможностите да действат. Тогава пострадаха едновременно и СИК и ВИС, така че и тези изводи в доклада не са верни”, коментира той обвързването му със СИК.

 “В доклада е написано, че съм силен. Това също е вярно”, каза кметът.

"Като знаете къде стоят парите на "Топлофикация" и на други хора - главно в швейцарски банки, оттам идва и поръчката", коментира кметът пред журналисти статията в CQ.

Както е известно, Борисов  е имал регистрирани съвместни фирми с представители на бившата силова групировка СИК, които обаче са били закрити към момента, когато става главен секретар на МВР през есента на 2001 г., при правителството на Сакскобургготски. Борисов не крие и приятелските си връзки с Румен Николов – Пашата, смятан за водеща фигура в СИК, но настоява, че е по-важно какво и вършл като главен секретар, за което получил висока оценка от западни партньорски служби.

До ден днешен нито вътрешното министерство, нито прокуратурата са изкарали някакви компрометиращи данни за Борисов, което обяснява и позицията на настоящия вътрешен министър. 

Няма информация Борисов да е свързан с поръчкови убийства

В българските служби няма информация Бойко Борисов да е свързан с поръчкови убийства, обяви министър Румен Петков. Той допълни, че е притеснен от доклада, защото “такъв тип твърдения, неподплатени с информация от българските и американски служби, са много тревожни”.

Според него Борисов трябва да бъде максимално ясен пред обществото и своите партньори в тази ситуация.

Петков не знае кои са авторите на доклада, за да коментира дали написаното в него е сериозно. Той обаче смята, че CQ е много авторитетно издание, за да се твърди, че статията е поръчка от среди на БСП или десницата.  

Петков обаче отхвърли  “волните твърдения”, че Борисов е свързан с голяма престъпна групировка и е прекратявал неправомерно разследвания за показни разстрели, докато бил в МВР.

Вредно е за държавата да се разсъждава в посока, че в МВР има данни, които да уличават по някакъв начин Бойко Борисов в неправомерни действия, докато бе в системата, каза Петков. “Това означава, че всяко следващо ръководство ще търси форма на саморазправа с предното”, обясни той.

По повод неразкритите убийства министърът обясни, че няма държава, в която всички престъпления са разкрити. “Такъв тип престъпления се подготвят и организират на едно много високо ниво”. 

Оригиналът на статията може да бъде видян на сайта на списанието (http://public.cq.com/docs/hs/hsnews110-000002461932.html).

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

508 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. AA
    #518

    17 E PEDAL

  2. 17
    #517

    Кой е N1?

  3. 17
    #516

    17

  4. 17
    #515

    17

  5. 17
    #514

    17

  6. info
    #513

    Prochetoh niakolko izkazvania tuk i mi se shte da spomena, che mnogo hora ochevidno ne razbirat serioznostta na polojenieto. Nakratko, faktite sa slednite: 1.Statiata beshe ochakvana i e razbira se izcialo dostoverna, bazirana na desetki fakti i razrabotki. Te sa v informacionnite banki na zapadnite slujbi i e vupros na vreme da preminat v sudebni razsledvania, nezavisimo ot chadura, koito za sega Boris Velchev i G.Purvanov razprostirat na golemite prestupnici. 2.Statiata e publikuvana v edno ot

  7. 17
    #512

    17

  8. 17
    #511

    17

  9. 17
    #510

    17

  10. 17
    #509

    17

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.