Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Показно покушение срещу Златко Баретата в центъра на София

Прострелян с 4 куршума, той е с опасност за живота

397 коментара
Златомир Иванов сочи, откъде са дошли изстрелите. Снимки: БГНЕС
  • Златомир Иванов на път за болницата.
  • Веднага след стреблата пламна таванско помещение срещу Съдебната палата.
  • Следи от кръвта на гарда Атанас Станков.
  • Охраната носи ранения подсъдим към линейката.
  • Районът около Съдебната палата бе отцепен от полицията.
  • Зам.-градският прокурор на София Роман Василев посочва следи на местопрестъплението.
  • Мястото, където Баретата бе скрит в Съдебната палата.
  • Златко Баретата сочи, откъде са дошли изстрелите.

Подсъдимият като лидер на наркобанда Златомир Иванов-Баретата (44 г.) е в тежко шоково състояние в "Пирогов", след като във вторник сутринта бе прострелян с няколко куршума пред главния вход на Съдебната палата в центъра на София, явявайки се на заседание по воденото срещу него дело. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му – Атанас Станков (43 г.), който единствен е успял да отвърне на огъня, съобщи по-късно зам.-шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, пристигнал на местопрестъплението.

Иванов бе прострелян в момента, когато се бе запътил към входа на Съдебната палата. След като бе улучен с общо четири куршума, той успя да се придвижи няколко метра с помощта на гардовете си, които го оставиха в предверието на палатата, така че да е защитен от стената.

Моментално мястото бе "обсадено" от фоторепортери, оператори и журналисти, дошли да отразяват делото срещу Баретата, както и заради други заседания. Въпреки че видимо кървеше, Иванов дори пробва да позира за снимките, усмихвайки се пред обективите.

На мястото веднага пристигнаха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) проф. Лазар Груев, зам.-градският прокурор Роман Василев и колегата му от Софийската градска прокуратура Бисер Кирилов.

Иванов е в шоково състояние вследствие след тежка операция в "Пирогов"

По-късно от "Пирогов" съобщиха пред журналисти, че раненият в краката и корема Златомир Иванов е бил вкаран веднага в операционна зала и е опериран над 4 часа. При стрелбата са били засегнати артерия в крака на Иванов, както корема и бъбреците му.

"Има увредени органи в корема. Куршумите са увредили тънкото и дебелото черво, пикочния мехур също. Иванов е в шоково състояние, вследствие на голямата кръвозагуба. Има увреждания и на крайниците”, съобщи към 17.30 часа във вторник хирургът от "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски, уточнявайки, че Баретата е със счупена бедрена кост и подбедрица. Не е изключено да се наложат нови хирургични намеси.

Неговият бодигард е със сравнително лека рана в крака и е без опасност за живота.

Предлога се, че е стреляно от таванско помещение в отсрещната сграда

Предполага се, че по Баретата е стреляно с малокалибрена пушка с оптически мерник от таванско помещение, намиращо се в сградата на бул. "Витоша" точно срещу Съдебната палата. В подкрепа на тази хипотеза е и фактът, че минути след стрелбата въпросната стая бе обхваната от пламъци. Пожарът бе загасен сравнително бързо от пристигналия пожарникарски екип. Засега няма официално потвърждение на връзката между покушението и пожара.

Основната част сградата, от която се предполага, че е стреляно по известния подсъдим, в момента се ползва от Софийската адвокатска колегия. Живеещи в района коментираха пред медиите, че кооперацията има пет входа, три от които са от задната страна и оттам безпрепятствено човек може да излезе, без да бъде забелязан.

По-късно от прокуратурата уточниха, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство и за причинен чрез взрив умишлен пожар.

Цацаров: Брутално посегателство -не заради фигурата, а заради мястото

"Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин застрашаващ живота и здравето на много граждани", пише още в съобщението на държавното обвинение.

Новият главен прокурор Сотир Цацаров, който е на първото си посещение в Брюксел, коментира оттам, че това е "възможно най-бруталното посегателство, не с оглед на фигурата (Златко Баретата – бел.ред.), а на мястото (пред Съдебната палата – бел.ред.), което показва съзнание за пълна безнаказаност".

Адвокатът: Баретата не е споделял да е заплашван

Очевидци казаха пред Mediapool, че скоро след стрелбата в района са били видени няколко дипломатически коли. Защитникът на Златко Иванов Марияна Тодорова коментира пред медиите, че той не е споделял да е получавал заплахи за живота си. По думите ѝ тя е разговаряла с него последно в събота и неделя, за да обсъдят делото му.

В Съдебната палата пред журналисти съденият заедно с Баретата Валентин Лупов заяви, че Иванов за първи път влиза в сградата през централния ѝ вход. Той няма обяснение защо е избрал този път. Според него, покушението е дело на професионалисти, а то вероятно е такова, със сигурност е имало и втори екип на позиция към страничния вход на ул. "Позитано".

Златко Баретата бе осъден от Софийския градски съд преди близо година на 8 години затвор като лидер на наркобанда, състояща се от още 20-има подсъдими. Той обаче бе оправдан по друго дело като подбудител на убийството на Румен Стефанов-Алфа.

Делото на Баретата, което в момента се разглежда на втора инстанция в Софийския апелативен съд, бе отложено заради невъзможността на основния подсъдим да присъства.

Покушението се случва в момент, когато в съда предстоеше да се гледа искането за промяна на мярката за отклонение на Октай Енимехмедов, който направи бутафорен опит за покушение срещу почетния вече председател на ДПС Ахмед Доган. Баретата бе прострелян и "в отсъствието" на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, на правосъдния му колега Диана Ковачева и на главния прокурор Сотир Цацаров, които са на съвместно посещение в Брюксел.

Демонстративната стрелба в центъра на София върна спомените към подобни инциденти от минали години и даде повод на опозицията да иска оставката на министър Цветанов. Той, както и премиерът Бойко Борисов, обаче, косвено обвиниха съда, като обясниха, че ако подсъдимият е бил в постоянен арест, а не в домашен, това е нямало да случи.

Златко Баретата от години е сочен от МВР като един от наркобосовете в София. Той е бивш кадър на отряда за борба с тероризма, откъдето му остава и прякорът. За последно Иванов бе задържан при доста комични обстоятелства през 2009 г., когато от полицията първо обявиха, че е заключен при спецакция, а впоследствие се оказа, че се е предал на тогавашния съветник в ДАНС, а сега подсъдим, като бос на "Октопода" - Алексей Петров. Любопитно бе и това, че докато Баретата бе обявен за национално издирване, той се бе срещнал с Петров на паркинга пред СДВР до пл. "Възраждане" в София.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

397 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #397

    " ........Баретата се е предал на тогавашния съветник в ДАНС, а сега подсъдим, като бос на "Октопода" - Алексей Петров. A Петров бе назначен от Атанас Атанасов , дясна ръка на Костов , спазвайки секси препоръката на кака Надка , външна министърка на Костов . Бе ли Алексей Петров охрана в Кремиковци , разбирай на входа и изхода , фалираха ли го ? продадоха ли го ? Много им са 1,8 % на файтонджиите ..........

  2. Анонимен
    #396

    Тук е действал някой наистина независим съдия , но със сигурност не е Мирослава Т.

  3. Анонимен
    #395

    391 - Вчера писах тук още в началните коментари нещо от типа: "Разбира се, че няма да го намерят стрелеца!" Сега нещо не го намирам този коментар - може някой грижовен и "независим" журналист от независимата медия Mediapool да го е заличил, знам ли

  4. Анонимен
    #394

    Много тежка присъда е получил Златко. Не е смърт, а живот без пикочен мехур и с повредени черва и бъбреци.

    Няма да може да прави и секс. Което не е добре за един от структуро-определящите отрасли на страната - проституцията.

    Изобщо - една жалка развалина, която само ще се напикава и насира, подобно на жертвите на дрогата, която е продавал.

    Сега и българските журналистки, чиято любима тема за репортажи и книжки (литература, така да се каже) са мутраците (в никакъв случай спортисти, инженери или

  5. И.Иванов, Швеция
    #393

    "ЛОГИКА" НА СОЛИДАРЕН С ПРЕМИЕРА СИ БОБО """ Анонимен 11:02 | 30.01.2013 Солидарен с премиера БоБо, ако Златко беше мъртъв това нямаше да му се случи! """ Ами тогава защо се харчат луди данъчни пари за охраняване на "премиера БоБо" - ако е мъртав, нищо не ще може да му се случи ?

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #392
  7. Анонимен
    #391

    Дали полицията ще залови извършителите? Опитва ли се? Или поне да предостави статистика - колко обира на трезори и обменни бюра, за които шумно писаха медиите, са разкрити досега? За обраните къщи по селата и битите (и убивани) старци няма да издребняваме. За нападението над магазинчета и междуселски бензиностанции, в които нахлуват непълнолетни без криминални досиета, нахлупили по един чорап на главите си - по-често с пистолети играчки, слава богу...
    Всичко това е възможно, защото престъпленията

  8. Анонимен
    #390

    Ха-ха, 389, много си прав! Призива само, че при ГРОБ е като няма пари, яжте асфалт.

  9. Анонимен
    #389

    Кралският призив на Мария-Антоанета „Като няма хляб, яжте пасти!“ долетя от средните векове и се превърна в емблема на ГЕРБ и на неговото „европейско“ правителство.
    След византийското и турското робство доживяхме и това на „герберите“ - една странна сплав от милиционери и мутри, издигнали алчността и простотията като флаг на политическата си доктрина. Почти всеки ден те ни показват своя престъпен лик и ни уверяват, че вършат своите безумия в името на нашето добруване. Трябва ли тогава да се учудваме,

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #388

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.