Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полицейското насилие е мит, не повече от 70 случая са

41 коментара
Главният секретар на МВР Калин Георгиев. Снимка: БГНЕС

Полицейското насилие в България е мит. Тази изненадваща констатация направи във вторник навръх професионалния празник на служителите на реда главният секретар на МВР Калин Георгиев.


По случай Архангеловден той направи бърз рейд през БНТ и БНР, където освен тържествени обръщения към близо 54-хилядния щат на силовото ведомство, даде пространни интервюта, а накрая посрещна официални гости и в Академията на МВР.

 

"Не искам да говоря, така, в някакъв бравурен празничен стил, ама аз не го виждам това полицейско насилие", обяви Георгиев пред БНТ.

 

Провокиран от водещата с конкретна статистическа извадка от отчета на прокуратурата за 2010 г., че от 283 разследвания, образувани срещу полицаи, 74 са били за произвол, главният секретар реши да аргументира тезата си.

 

"Ами при 54-хилядния състав на МВР и при 70 случая, които казвате за полицейско насилие, не знам колко осъдителни присъди има от тях и колко са доказаните случаи на полицейско насилие, аз предполагам, че те са по-малко от половината, да не говорим, може би са около една трета, мисля, че статистиката е доста в полза на полицията. Мит е полицейското насилие", обобщи Георгиев.

 

Изказването му е в сериозно противоречие с мнението на заместник-вътрешния министър Веселин Вучков, който само преди половин година инициира поправки в Закона за МВР, които да ограничат полицейското насилие.

"Ако ми зададете въпроса – има ли полицейско насилие, ще отговоря – да, такъв проблем съществува! Той се генерира от различни фактори. Може би от дефектна правна уредба, може би от неадекватна административна и съдебна практика", обяви Вучков на 12 май, с което стана първият висш представител на МВР ръководството, който признава този проблем.

 

Поправките в закона бяха провокирани от няколко доклада на Българския хелзинкски комитет (БХК) и Институт "Отворено общество", представени в началото на годината. В тях правозащитниците посочиха, че родните власти продължават упорито да неглижират полицейското насилие и мълчаливо да пренебрегват констатациите на Европейския съд за правата на човека че този проблем се толерира от няколко разпоредби в НК и ЗМВР.

 

Допълнителен проблем според двете организации е тоталната липса на адекватно разследване на прокуратурата в случаите, когато полицаи са уличени в произвол. По неофициална информация на Mediapool законопроектът вече е готов, но все още не е внесен за гласуване в Министерския съвет заради процедурата по съгласуване с всички заинтересовани органи.

 

Въпреки това Калин Георгиев не пожела да коментира множеството обвинения на правозащитни и граждански организации, че служителите му системно нарушаван правата на задържани. След офицалното честване на празника в Академията, главният секретар отново аргументира тезата си:

 

"От броя на седемдесетте досъдебни производства, които са заведени за полицейско насилие, не мога да ви кажа точно, но процентът е пренебрежимо малък на фона на множеството операции на полицията, които се извършват на територията на цялата страна. Затова аз смятам, че полицейското насилие е по-скоро мит, отколкото реалност!"

"Българският полицай трябва да бъде облечен, обут, трябва да има бензин"

По повод декларираната преди ден от Синдикалната федерация на служителите в МВР готовност за протестни действия срещу увеличаването на осигурителния стаж на полицаите, Георгиев коментира единствено, че те нямат право на стачни действия. По думите му той споделя само част от исканията на колегите си, без да конкретизира кои точно.

"Полицаите нямат право да стачкуват, нямат право на ефективни стачни действия. За мен българският полицай трябва да бъде облечен, обут, трябва да има бензин, за да работи и да има средства, за да си посрещне най-належащите потребности", добави главсекът.

В отговор на въпрос на Mediapool, дали полицаите трябва да получават възнаграждение и за извънредния си труд, той каза единствено, че "не можем да ползваме само привилегии, трябва да си понасяме и отговорностите". По думите му полицаите не могат да искат трудовите им права да се регламентират едновременно от ЗМВР, Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

СФСМВР вече сезира Комисията срещу дискриминацията по тази тема, тъй като от синдиката смятат, че униформените са поставени в неравностойно положение спрямо останалите държавни служители.

В ЗМВР, по който са назначени огромната част от хората, работещи във ведомството (с изключение на волнонаемните, които са само на трудов договор), получаването на възнаграждение за извънередн труд не е регламентирано, въпреки че полицаите традиционно охраняват протести, мачове, митинги и шествия в почивните си дни.

Според заместник-вътрешния министър Димитър Георгиев пък, увеличаването на осигурителния стаж на служителите на реда от 25 на 27 години не трябва да е повод за притеснения от тяхна страна, тъй като досега след 25 години в системата, много полицаи напускали с 20-те си заплати обезщетение, въпреки че още са годни за служба и биха могли да бъдат полезни на по-младите си колеги. По думите му с тази промяна се дава "възможност за по-добро кариерно развитие".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

41 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #41

    Той др. Калин и той е бизнес ортак с едни трибуквени бухалкажии, к,во друго да каже, горканчото. И иначе полицейско насили нема, просто чичковците милицьонери стегат малко мат,ряла де с плесници, де с шутове, де с палки

  2. emma
    #40

    Нищо не оправдава насилието,днес 70,утре 100 и т.н.С това не бива да се примиряваме!

  3. Милиционер
    #39

    Матрияла трябва да го стягаме от време на време. Щото се отпуска.!

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #38
  5. Анонимен
    #37

    34 и 35 са абсолютно прави - липсата/недостига на материални средства в полицията НЕ оправдава полицейското насилие! Дори и в един - едничък случай! А за това нагло по отношение на гражданите изявление, Калин Георгиев трябва да бъде заставен да освободи поста.

  6. Анонимен
    #36

    А защо плащаме милиони за осъдителни решения в Страсбург ???

  7. Анонимен
    #35

    Само мисълта че пполицейското насилие съществуа би трябвало да пртесни Калинчо ....Но да казва един Полицейски шеф че е ОК да го има и 70 случя видиш ли статистически е ОК .....ТОва лице е за уволнение ... Ако в САЩ полицейския шеф се изпъчи и каже че дори един случай на полицейско насили е ОК той си заминава на момента ...Как може да се оправдава Тоя Лакей на Цеци и Боко трябва да се уволни на секундата а вие като КОРЕКТИВ на властта го поканете да обесни как така е ОК въобще да го има полицейското насилие...Абе сбъркана държава ей

  8. Анонимен
    #34

    Когато проблема с липсата на материално оборудване и средства за осъществяване на основната дейност на полицията се смеси с проблема за полицейското насилие - НАСТАВА ПЪЛЕН ХАОС. Двата проблема може да са зависими един от друг, но не задължително. Смешно е да се оправдава насилието с липса на материална среда.

  9. В и К
    #33
  10. Анонимен
    #32

    Абе тоя добре ли е? Та те тъкмо за това ни съдят в Страсбург, защото делата в прокуратурата за полицейско насилие са малко или изобщо не се образуват. Но като истински милиционер този се мъчи да превърне своя порок в свое предимство.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.