Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Полицията предотврати преки сблъсъци между атакисти и протестиращи

334 коментара
Полицията предотврати преки сблъсъци между атакисти и протестиращи
  • Един от камъните, хвърлени от привържениците на "Атака" по протестиращите, рани млад мъж в ръката.

Полиция и части за борба с безредиците, които пазиха Волен Сидеров и 100-200 негови привърженици от пряко стълкновение с протестиращите граждани близо до партийната централа на "Врабча”1, към 23.30 ч. в понеделник се опитаха да убедят демонстрантите да се оттеглят.

Сидеров, който се стреми да провокира сблъсъци и да се представи за тяхна жертва и герой, се беше подготвил специално за протестното гражданско шествие, което вече четвърта вечер минава край централите на БСП, ДПС и "Атака", за да изрази недоволството си от тях.

Улица "Раковски” в участъка между "Московска” и "Дондуков”  бе блокирана още от 18 ч. от Сидеров и стотина негови привърженици, представени като "социалния отряд” на "Атака” ". Те очакваха протестиращите, запасени с шишета, кенове и пластмасови бутилки пълни с камъни, с които започнаха да ги замерят, в отговор на което демонстранти им отговориха. Атакистите замеряха насъбралите се граждани, въпреки че сред тях имаше възрастни хора и семейства с деца.

Напрежението ескалира с напредването на времето, имаше и ранени, но за щастие не и сериозно пострадали.

Около 3000 протестиращи, по данни на МВР, стигнаха кръстовището на "Дондуков" и "Раковски", което бе блокирано от жандармерия. Както всяка вечер, протестиращите скандираха нецензурни лозунги по адрес на Волен Сидеров, а атакистите им отвръщаха със същото. Спорадично едните и другите взаимно си крещяха "турци”.

По-рано в понеделник Сидеров заяви, че се подготвя гражданска война от криминални групировки, свързани с ГЕРБ.

Към жандармерията летяха бутилки, прътове от знамена и камъни. Групата на протестиращите постепенно намаля, след като голяма част от хората си тръгаха, но останаха други, които продължиха с настървение да се надвикват със Сидеров и компания и да се замерват с тежки предмети.

Лидерът на "Атака” бе в стихията си, говори по мегафон от партиен пикап, държа речи срещу всички бивши и настоящи политици, за които се сети. Кой знае защо от партийната централа бе изнесен плакат срещу бившия служебен премиер Марин Райков.

На място бяха и.д. шефът на СДВР Ивайло Спиридонов, заместникът му Христо Терзийски, специалното звено за борба с безредиците и редови полицаи.

Униформеите, застанали от страната на протестиращите, си свалиха щитовете, което бе изтълкувано като жест на подкрепа спрямо тях.

Според неофициална информация униформените не са предприели действия за изтласкване на Сидеров и хората му, за да не се стигне до стълкновения с гражданите.

След като крещя истерично часове наред и изнесе цялата си обвинителна пледоария срещу другите партии, малко преди полунощ лидерът на "Атака" влезе в месианска роля и се обърна къмпротестиращите с думите, че са "заблудени" и че той се моли за тях.

Преди протестното шествие да достигне ул. "Раковски" лидерът на нациионалистите дори приканваше жандармерията да се оттегли, защото нямал нужда да го пазят от демонстрантите. Поддръжниците му пък развяваха едиинствено партийни флагове.

Участник в гражданския протест, присъствал на мястото на събитието, написа следното в профила си във Фейсбук:

"В един момент пред централата на "Атака" се наложи да се включи още жандармерия и знаете ли какво направихме ние, нормалните хора? Направихме тунел на полицаите за да минат необезпокоявано и през цялото време, докато преминаваха покрай нас, им ръкопляскахме и ги тупахме по рамената, а те, хората, се усмихваха и ни поздравяваха! Ето това е разликата между нас и онези лумпени от другата страна, които скачаха да бият жандармерията".

В първите часове на 18 юни повечето протестиращи се оттеглиха, но останаха около стотина души, почти толкова, колкото и от другата страна барикадата. Полицията търпеливо подканваше едните и другите да си тръгнат, което в крайна сметка се случи.

В неделя през нощта Сидеров бе герой на друг скандал, изглеждащ моноспектакъл в сравнение със събитията от понеделник вечерта. Сцената се разигра пред парламента, където лидерът на "Атака", съпровождан от няколко свои депутати, се опита да се саморазправи с репортер на Канал 3.

Сидеров бе придружаван от внушителен едър мъж, очевидно негов охранител.

 

Атакистката група бе изпратена от малка агитка демонстранти с викове “Изрод” и “Оставка”. Сидеров ги обвини в хулиганство и влезе зад огражденията, опасващи Народното събрание.

 

Демонстративно, записвайки с телефон своя монолог пред полицаите, които мълчаха, Сидеров в типичния си стил крещеше на униформените: “Аз съм депутат, бе. Защо не защитавате депутат?”. Полицаите обаче не се поддадоха на провокациите и просто го поканиха да мине зад огражденията, ако се чувства заплашен.

След излизането си оттам Сидеров отказа да отговори на репортери какво прави пред парламента. Вместо това журналистите бяха избутани от агитката на "Атака".

Сидеров и депутатите му Калина Балабанова и Десислав Чуколов отказаха да отговорят на въпроси защо помогнаха за кворума в парламента, необходим за избора на кабинета “Орешарски”. Вместо това той изригна срещу репортерите “К*рви на Бойко, идете да вземете хонорарчетата си”.


Запитан защо е подкрепял повече от две години кабинета на Борисов, срещу който сега се бори, отговорът бе същият.

 

Преди две вечери Сидеров влезе в пререкания с протестиращи в градинката пред бившия ресторант “Кристал”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

334 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #334

    Ами тези протестиращи-мирни граждани-дроги нима имат разрешение-сигупрно имат разрешение от Бойко и Цвъто с 6-те.Да тледаме реално-ако дойдат у вас да ви нападат,вие сигурно кафе ще им направите,или ще ги поканите при жена си.И не забравяйте,че София не е БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Анонимен
    #333

    борис митов,нарочно те пиша с малки букви.Ти беше ли пред централата на АТАКА.Защото си мисля,че си бил в полите на майка си.Видя ли как "мирните граждани" протеснираха с децата си.Хвърляха камъни,павета,бяха дрогирани и пияни.Явно не си бил там.Или си от копоите на Боко и Цоко.Лъжеш,мойто момче.Ти си един долен плазмодий.Не съм от АТАКА но се отвратих от дрогиранните протестиращи "мирно граждани" И какво правите пред АТАКА-х.я ли ми държите?

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #332
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #331
  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #330
  6. Анонимен
    #329

    До 312: Не си позволявай да сравняваш тъпата лумпенска празноглава озлобена сган с ГОЛЕМИЯ СИН МИТИНГ на Орлов мост.

  7. Анонимен
    #328

    Одухотворени били, интелигентни били- дрън дрън. Ако бяха такива нямаше да скандират цинизми в присъствието на децата си. Всички искат закони, ама като се дойде до спазването всеки смята, че законът не се отнася за него. Примери:
    1.По закон след 22 часа не трябва да има протести, ама то за "интелигентните" не се отнася.
    2. Според Закона за закрила на детето деца до 14 години трябва да са си в къщи до 20 часа, а тези до 18 часа до 22 часа. За неизпълнение - глоба 300 лева.
    Колко бяха наказани, за

  8. Анонимен
    #327

    Долу ръцете от Пеевски- той е полезен за изтрезняването от мутрификацията на нацията.Не е вярно, че всички ( освен Волен Станишев, Ахмед Местан и техният началник Доган) мразят Пеевски. Аз го обичам. Без Пеевски нямаше днес да си върна вярата, че гражданското общество в България е оцеляло въпреки мутрите в неговото огледало.
    От първия ден на кризата с появяването на Пеевски в обективите на обективните български медии, които иначе не бяха забелязали изтънчената му фигура зад кулисите доста години,

  9. Анонимен
    #326

    Дано всичко това не завърши с връщането на Борисов на власт и Първанов като лидер на БСП.

  10. Анонимен
    #325

    Аз предлагам на всички протестиращи нека да забравим Волен Сидеров. Нека тази вечер да не ходим пред неговата централа.Забравата ще бъде неговото най-голямо наказание, а също така няма да дадем възможност той да изпълни задачата ,платена от Руските тайни служби.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.