Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Половината от GSM-антените в София обявени за незаконни

Започва поетапно спиране на 1/4 от предавателите в София

31 коментара
Половината от GSM-антените в София обявени за незаконни

Над половината от GSM-антените в София са незаконни, а вече има издадени заповеди за спиране на 231 базови станции с антени, които са около 1/4 от всички в града, става ясно от писмо на строителния контрол (ДНСК) до Софийската градска прокуратура. Прокуратурата се е сезирала от журналистическия материал на Mediapool "Стотици GSM-антени в столицата оставени да работят произволно" от 7 октомври 2010 година.

 

Проверката на инспекторите на ДНСК е извършена на 15 ноември тази година. Установено е, че общо 484 станции от около 900 на територията на града са незаконни. За тях са стартирали процедури по спиране. До този момент са издадени заповеди за доброволно спиране на 231 от тях. Ако тези заповеди не бъдат изпълнени в едномесечен срок, ДНСК предупреждават, че предстои спиране на тока на антените. Срокът за доброволно спиране е трябва да е изтекъл на 15 декември (четвъртък-бел.авт.).

От тримата мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" заявиха, че като се запознят с казуса ще го коментират. 

 

Възможно най-малки смущения на телефоните

 

Шефът на ДНСК Милка Гечева заяви за Mediapool, че си "дава сметка за проблемите, които ще имат потребителите на мобилни услуги при спирането на тока на базовите станции, затова дирекцията ще се постарае неудобствата да са възможно малки и за кратко".

 

"Станциите ще се спират поетапно, ще се търси най-доброто разрешение на проблема", каза Гечева.

 

Тя уточни, че проверката на ДНСК все още не е приключила. Засега ведомството е издало констативни протоколи за незаконно ползване. На този етап се намират въпросните 484 станции.

 

Следващата стъпка е заповед за забрана за ползване – т.е. спиране на тока. Такива заповеди са издадени за 231 станции. Обикновено на собственика се дава едномесечен срок за доброволно изпълнение и при неспазване се преминава към принудително.

 

Незаконно ползване на базовата станция означава, че тя няма разрешително за ползване, издавано в случая от ДНСК. Ако обектът има издадено строително разрешително от общината, то спирането на тока ще е временно – до окомплектоването на документите от собственика. "Ако се окаже, че станцията няма и строително разрешително, тя подлежи на задължително премахване", обясни Гечева. Тепърва ще се изяснява кои станции за законни и кои ще се събарят.

 

Мобилните оператори подлежат и на немалки санкции заради незаконно ползваните базови станции. Глобата за ползване на строеж без разрешително е от 1000 до 10 000 лева за юридически лица. В случая с мобилните оператори сме определили глоба от около 5000 лева, каза Гечева. Това означава, че операторите трябва да платят общо около 2 млн. лева за антените си.

 

Всяка базова станция трябва да има строително разрешително, чието издаване се предшества от редица документи, включително съгласие на етажната собственост и удостоверение, че при натоварване на максимална мощност антените не влияят върху здравето на хората. Това се установява чрез изпитателно замерване от експерти на Центъра за опазване на общественото здраве.

 

Установено е очевидното

 

Организираната инициатива срещу разполагането на незаконни GSM-предаватели в София започна през 2010 година със сайта www.gsm-anteni-sofia.net. Зад него стоеше общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, който имаше за цел да събере на едно място мненията на всички недоволни граждани от безразборното поставяне на антени по покривите на кооперациите. Публикацията по темата в Mediapool попада в "радара" на Върховната административна прокуратура, която възлага проверката на Софийската градска прокуратура. В крайна сметка ДНСК открива, че информацията, събрана от гражданите, е вярна.

 

"Не беше необходимо върховната прокуратура и ДНСК да се задействат, за да се установят очевидни неща. Това е тежък удар върху общината и показва, че тя години наред не е оказвала ефективен контрол върху тази дейност", коментира Вили Лилков. Той напомни, че има случаи за разполагането на базови станции с GSM-антени върху стълбовете на уличното осветление и общината губи пари от тази дейност.

 

"С бездействието и липсата на контрол бяха създадени истински войни сред етажните собствености", допълни още той. Лилков заяви, че ще отправи питане до кмета Йорданка Фандъкова за бъдещите действия на общината по отношение на GSM-антените.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #31

    Това е едната страна. Основното е, че работят на променяща се мощност и на честоти около един гигахерц. А това е ОПАСНО във времето и за деца и за възрастни, които и да знаят някакви мерки за защита, няма как да се скрият от денонощното въздействие в София.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #30
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #29
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #28
  5. Анонимен
    #27

    Току що забеляза на едно място ново изражение на засилващата се цензура в този сайт. Е, това беше и последното ми посещения тук. загубиха редовен посетител. Поредният, но не и последният, защото ще се постарая да разпространя "славата" на някога свободния сайт "Медияпул" Сбогом Гиргино, е.... ти панаиро!

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #26
  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #25
  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #24
  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #23
  10. Анонимен
    #22

    А 20 е един типичен представител на простотията. Представител на противниците на GSM, АЕЦ"Белене", "Бургас-Александропулис" и т.н. Странното е, че такива индивиди са основната част от сектантите на др.Костов. Сега ще папагалят до втръсване, че антените са вредни, само защото такава е позицията на ДСБ и техния агитвестник Медиапул.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.