Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поскъпването на газа ще е под 7%, на парното – с 3-4 на сто

27 коментара
Поскъпването на газа ще е под 7%, на парното – с 3-4 на сто

От 1 юли вероятно поскъпването на природния газ ще е по-малко от исканото от “Булгаргаз“ 7 процента, при топлофикациите повишението на цените ще е с 3-4 процента, а тарифите на тока ще се увеличат между 1.2 и 1.7 процента като нощната ще бъде леко вдигната, а дневната – намалена. Това съобщи в петък пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев след общественото обсъждане на последния вариант на цените на тока преди окончателното им приемане..

По-рано през деня общественият доставчик “Булгаргаз“ внесе заявление с цени малко по-ниски от прогнозираните преди месец 7.12 на сто. Исканото от държавната компания увеличение е с 36.78 лв. до 568.92 лв. за 1000 куб. м без ДДС за третото тримесечие на годината или 6.91% спрямо сегашната цена.

От думите на Семерджиев обаче стана ясно, че комисията ще опита да намали поскъпването на цената под заявеното от “Булгаргаз“. Тъй като топлофикациите основно ползват природен газ за производството на топлинна енергия, то сегашното увеличение на цената на суровината ще се отрази върху техните тарифи, тъй като априлското поскъпване на газа не бе взето предвид от ДКЕВР.

Трябва да разгледаме данните - котировките на горивата и курса на долара и да видим доколко поисканото от “Булгаргаз“ повишение на цената на синьото гориво с около 7 на сто е достоверно, посочи Семерджиев.

ДКЕВР вече обсъди прогнозно увеличение между 1 и 10 на сто в цените на топлоенергията, правени обаче по действащата стойност на газа. въпреки това, по думите на Семерджиев, не се очаква съществена промяна в плановете на комисията за повишение на цените на топлинната енергия Ако има някъде увеличение, то трябва да се гледа не само като процент, но и като цени - най-голямо увеличение предстои само в Русе (18 на сто), но и там предстои да се преразгледат данните, обясни регулаторният шеф.

При цените на тока в периода 1 юли 2011 – 30 юни 2012 г. Семерджиев остава на позициите за повишение от 1.22 на сто средно за клиентите на Е.ОН, от 1.37 процента – за потребителите на ЧЕЗ, и средно 1.7% - за абонатите на ЕВН. Ще има леко завишаване на нощната тарифа и леко понижаване на дневната, посочи председателят на ДКЕВР.

Засега не стои въпросът за плащане на такса “електромер“, но е нормално потребителите да заплащат такса за капацитета на мрежата, допълни той..

В същото време на общественото обсъждане представители на профсъюзите в ЧЕЗ заявиха, че заради задържане на увеличението на цените на тока, в дружеството вече са съкратени 2000 души. Ако цените не се увеличат, не може да се запази този отрасъл истински функциониращ, не може да се рехабилитират съоръженията и да се задържат на работа хората, смятат синдикалистите.

Семерджиев обаче им отвърна, че дружеството не използва напълно признатите му в цените инвестиции и трябва да промени политиката си в това отношение.

Анжелика Цокова от гражданско сдружение ДНЕС заяви за пореден път позицията на организацията, че не бива да бъдат повишавани цените както на ток, така и на парно, защото доходите на населението са изключително ниски.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Дядо
    #27
  2. поп Грую
    #26
  3. N
    #25
  4. поп Грую
    #24
  5. поп Грую
    #23
  6. 444
    #22
  7. REDOVEN 4ITATEL
    #21
  8. аз
    #20
  9. кесар
    #19
  10. Нора
    #18

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.