Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Последните палежи на коли в София провалили мащабна акция на полицията

Подпалвачите вече действат в оживени часове и не само в столицата

75 коментара
Снимка: БГНЕС

Мащабна акция на столичната полиция по линия на все по-зачестяващите през последните седмици палежи на коли е била провалена във вторник вечерта, след като стана ясно, че няколко автомобила са запалени в необичайно ранен час - около 19.30 в Студентски град, научи Mediapool от отлично информирани източници в МВР.

Информацията за опожарените четири коли на охраняем паркинг пред Зимния дворец бе огласена буквално 20-ина минути, след като шефът на СДВР Валери Йорданов обяви, че е задържан 33-годишният Владислав Николов – Куката, заподозрян за трите палежа в кв. "Западен парк" от нощта срещу 12 декември.

Това провокира коментари сред разследващите, че подпалвачите вече директно ги провокират, опитвайки се да покажат безпомощността на полицията. В парламента пък в сряда тръгна слух, че най-масово се палят автомобили в районите, където СДВР изпитва недостиг на патрули и бензин, като кв. "Младост". Там от 23 ноември досега изгоряха над 20 от всичките близо 40 унищожени коли.

Необичайно ранният час, в който бяха запалени последните коли в столицата във вторник вечерта, съвпадна и с разстановката на полицейските екипи, които в нощта срещу сряда е трябвало да проведат въпросната спецоперация. По неофициална информация на Mediapool в мащабните действия, планирани от СДВР, са щели да се включат и служители от жандармерията.

В следобедните часове на сряда от полицията все пак отчетоха подобна акция, при която били задържани 63-ма души, заподозрени "за различни престъпления". Униформените проверили общо 1200 коли и 2600 души, сред които имало 93-ма криминално-проявени. Едва четирима от тях обаче се проверяват за евентуална съпричастност към част от палежите, уточняват от СДВР.

Униформените влизат в по-натоварен ритъм, докато не отбележат напредък

Ръководството на столичната полиция е взело и решение да промени работния график на униформените, докато не бъде постигнат по-сериозен и траен резултат в разследването на серийните палежи.

Вместо традиционния ритъм от два работни, последвани от два почивни дни, полицаите в София вече са принудени да дават дежурства в три поредни дни, като след това почиват само по едно денонощие. Така на униформените през седмица ще се събират по шест работни и един почивен ден. Основната причина е, че въпреки наличието на поне един задържан, разследващите все още не могат да отличат водеща версия за стихийно случващите се умишлени палежи.

Лутайки се между хипотезите, че става въпрос за уреждане на лични взаимоотношения, "група пиромани", война между застрахователи или дори за натиск от страна на собственици на платени паркинги, полицията продължава да върви след събитията, без да е изяснила истинските мотиви за случващото се.

Междувременно източници от МВР твърдят, че през последния месец осезаемо се е повишил интересът на жителите на столицата към автозастраховките. Въпреки че тази информация е съвсем неофициална, довод в подкрепа на версията, че става въпрос за игри между застрахователи, е и фактът, че огромната част от опожарените автомобили са от среден клас, които съставляват и основната част от градския трафик.

"Ако някой търси предизвикателство с полицията, е попаднал на точните хора"

Потърсен за коментар от БНТ в сряда сутринта, шефът на СДВР Валери Йорданов обяви, че освен по случая в кв. "Западен парк", колегите му имат напредък в работата и по няколко други палежа. По думите му е сигурно, че тези престъпления се вършат от повече от една група.

"Разбира се, че сме в състояние да ги спрем. Ако някой търси предизвикателство с полицията, е попаднал на точните хора. Затова сме на тази работа. Търсим предизвикателства. Естествено разчитаме и на останалите граждани, защото полицията само по себе си трудно ще се справи с този проблем", добави Йорданов.

През последните дни от думите му стана ясно, че разследващите очевидно са изоставили хипотезата, че става въпрос за "т. нар. група на пироманите", за която лаконично бе съобщено в началото на декември.

"Епидемията" тръгна и в провинцията, но от МВР отричат връзка със София

В сряда сутринта от МВР съобщиха за палежи на няколко коли и в Бургас, но отрекоха между този инцидент и серията палежи в столицата да има връзка. Веднага след това стана ясно, че други два автомобила са били подпалени в исперихското село Китанчево, а един е изгорял и в Кърджалийско.

В село Кинтачево две коли "Фолксваген Голф" са били подпалени, въпреки че са паркирани в двор на къща, собственост на 57-годишен мъж. Те са пламнали между 23.30 часа във вторник и 03.00 часа в сряда. Единият от автомобилите бил ползван от 33-годишен мъж от село Китанчево, другият е собственост на 38-годишен исперихчанин.

През нощта е изгорял напълно и автомобил в гараж в чернооченското село Соколите. Колата, "Фолксваген Пасат", е собственост на 42-годишен жител на селото, който лично е сигнализирал за пожара на телефон 112. От полицията коментират, че по случая се работи и все още не е ясно дали колата и гаражът са запалени умишлено.

В Бургас обаче случаят е подобен на тези в София. Сигнал за горящ автомобил в комплекс "Славейков" бил получен в сряда сутринта. Напълно е изгоряла цялата предна част на пежо с бургаска регистрация. Огънят засегнал и паркиран наблизо фолксваген.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

75 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #75

    aide be cqla sofiq izgore dokato gi hvanat tiq piromani egati durjavata ...ti gladnata policiq negramotna,

  2. Анонимен
    #74

    Кокошков, а къде има социализъм ? Дайте примери. Щом няма алтернатива, трябва да е предпочитан от много. Sin

  3. Анонимен
    #73

    Прав си, Кокошков, ама докато го разберете и България няма да я има. Тогава и да дрънкате срещу комунизма и да не дрънкате все тая. Държава на 1300 години за две десетилетия й е..... м..... Сега па особено. Сега ни управлява еманацията на "антикомунизма" у нас - бивш комунист, по-десен и от Костов, любимец на ЕНП. Дерзай, Кокошков, дерзай до пълната ликвидация на този оскотял народ и тази нещастна държава.

  4. Анонимен
    #72

    Ако излезем извън конспирациите на партийно пригодни дрОгари, които обясняват как социалисти, комунисти, извънземни и какви ли не други палят коли, се пита следното - или ГЕРБ лъжат за т.нар. "борба" с престъпността, или просто са неспособни на нищо. В момента имат цялата власт - държавата се управлява еднолично, в състояние на пълна полицейщина и диктатура. Как е възможно при такова "здраво" управление и полиция, която никой не контролира и върши пълен произвол, да има подобни неща? Според идеолозите

  5. Анонимен
    #71

    Капиталистическо всекидневие, другари. При социализма престъпленията бяха малко на брой и леки /антиобществени прояви на неосъзнати и декласирани елементи/ При капитализма престъпността е лице на загниващия строй. Социализма няма алтернатива ! Кокошков

  6. Анонимен
    #70

    Целта на комунистите, които днес се подвизават под името "социалисти", е много ясна и прозрачна - саботиране с всички средства на новото правителство. Не им се сбъдна мечтата да дойдат отново на власт, за да доограбят и малкото останало в тази ошушкана от тях държава. Новоизбраното правителство на Бойко Борисов да бъде свалено и то най-късно до 1 януари 2012 г., за да може настоящият президент Георги Първанов, агент "Гоце", да назначи временно "експертно" правителство. А от какви хора ще бъде съставено

  7. Анонимен
    #69

    Поради простият факт, че МВР и следствието бяха превърнати в репресивен апарат срещу гражданите и се занимават единствено с респектиране на недоволни от властта и събиране на такси от престъпни групировки, е пределно ясно, че няма как да се очаква бързо и ефективно разследване. Първо, МВР шефовете нямат познанията и ефективността да разкриват престъпления - те работят по поръчки. Второ, в МВР следователите, дознателите и т.нар. редови милицонери, нямат достатъчно висок коефициент на интелигентност,

  8. Анонимен
    #68

    Първо престъпността беше смазана, после неутрализирана. Каквото и да значат тези брътвежи на Цецо Имота. После се оказа, че има "подривни елементи", които отказват да се включат в общата розова картина на "борбата" с престъпността и палят коли. Оказва се, че в България, в която престъпността е тотално преборена, неутрализирана и направо забравена (ако слушаме ГЕРБ), някой може да води за носа полиция и разследващи и те да не могат да направят нищо, за да защитят имуществото на гражданите и дори интересите

  9. Анонимен
    #67

    цвъцко Имаме големи успехи.Всичко е наред. Е,навън горят коли...Ама сигурно не е твоята,тъй че споко.

  10. Анонимен
    #66

    бившите ченгета си отмъщават-ха-ха още коледни елхи ще има

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.