Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Появи се магистратски вариант на ГЕРБ

13 коментара

Част от съдиите решиха да изпреварят създаването на партията на Бойко Борисов “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) и учредиха свой съюз – Съдии в единна Европа (СЕВ). Това стана в петък паралелно с провеждащата се в София Първа национална конференция на магистратите.

Докато близо 1400 магистрати обядваха в НДК след първата част на форума, други стотина техни колеги се уединиха в намиращия се в съседство хотел и си учредиха нов съюз. Така съдиите вече имат възможност да избират между съществуващия Съюз на съдиите в България (ССБ) и новия СЕВ.

През изтеклите години, критични за съдебната система у нас, ССБ бе единствената гилдийна организация, която си позволяваше остри критики към кадровата политика и шуробаджанащината във Висшия съдебен съвет (ВСС). ССБ бе реално и единственият вътрешен за съдебната система критик на бившия главен прокурор Никола Филчев и неговото обкръжение.

В управителното тяло на новата съдийска организация влязоха предимно председатели на магистратури. Тя ще бъде ръководена от зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска и от зам.-шефа на Пловдивския апелативен съд Юлиан Русинов.

В управата са председателите на Апелативен съд – Пловдив Виолета Бояджиева, на Окръжен съд – Благоевград Красимир Аршинков, на Софийски градски съд Светлин Михайлов, на Окръжен съд – Кърджали Деян Събев, на Окръжен съд – Велико Търново Даниел Минов, на съда в Плевен Любомир Кръстев и на апелацията във Велико Търново Любка Чобанова. Освен тях в съюза се записа и шефа на Софийски районен съд Иван Колев.

Впечатляващото “шефско” присъствие дава основание да се смята, че голяма част от по-нишестоящите магистрати могат лесно да бъдат “побутнати” да се запишат в новата организация.

На нейното учредяване като слушатели присъстваха членовете на ВСС Радка Петрова (шеф на Апелативен съд - Пловдив) и Панайот Генков.

Подкрепа на своите колеги оказа и зам.-главният прокурор Христо Манчев, който е бивш съдия и доскоро бе фаворит на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Пред Mediapool Венета Марковска обясни, че голяма част от целите, които си поставя новото съдийско сдружение, се покриват с тези на съществуващия Съюз на съдиите. По думите ѝ СЕВ ще се съсредоточи върху обучението на новите съдии на европейското законодателство, тъй като на този етап те не са достатъчно добре подготвени.

От СЕВ обещаха още да участват активно в процеса на законотворчествo. Марковска обяви, че случващото се не означава разкол в съдийските среди, а още един пример на свободно сдружаване.

“Ние ще дадем алтернатива на тези, които не са намерили представителство в ССБ”, заяви Марковска.

Бъдещите планове на СЕВ са да се влязат в преговори с Асоциацията на прокурорите и в бъдеще да се създаде единен профсъюз на магистратите.

ССБ: Редиците може и да бъдат строени

Като виждам кои са влезли в новия съюз, се опасявам, че може председателите на тези съдилища да накарат под строй хората да влязат в новия съюз, коментира председателят на ССБ и съдия в Върховния касационен съд Стоил Сотиров. Според него оценката, че се създава нов вариант на ГЕРБ, е оправдана.

“Мисля си, че Висшият съдебен дъвет си създаде свой съюз, но хората имат свободно право на сдружение и в това няма нищо лошо. Мога да подозирам, че има нещо на личностна основа. Не може да се говори за разкол”, каза още той.

По думите му е странно една неправителствена организация да си поставя за основна цел да обучава съдиите на европейско законодателство.

“Това се правеше от неправителствения сектор преди да бъде създаден Националният институт на правосъдието. Сега това е ангажимент на държавата. Ние също помагаме, но не можем да имаме претенциите да бъдем основните обучаващи”, каза Сотиров.

Неофициален разкол

Неофициалните коментари от двата съюза са показателни, че в съдийската гилдия е настъпил разкол, въпреки упоритите отричания от две страни. Венета Марковска и Стоил Сотиров са в конфликт от дълго време. Повечето от членовете в новоучредения съюз не питаят добри чувства и към един от символите на ССБ и досегашен негов председател – Нели Куцкова.

Според тях в последните години Съюза на съдиите в България е изменил на първоначалната идея и не прави нищо, за да защити съсловните интереси.

От другата страна подозират, че зад проекта СЕВ стои идеята да се използват предимно фондовете на Европейския съюз и се преследва целта – излъчване на човек за председателското място във Върховния касационен съд.

Мандатът на Иван Григоров изтича през есента на 2007 година, а в съдийските среди вече се спряга името на председателя на Апелативен съд – Пловдив Радка Петрова.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Miss Piggy
    #14

    Вие кво - срам ли чакате от тия?!

  2. peicho /c/
    #13

    Dosega be trudno tja da se identificira, no maj sa izpluvali otgore v SEV. Indikacii sa Manchev i shefa na pozornija SGS Mihajlov.Podobno na tezi v GERB.....

  3. Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE
    #12

    USA, USA, USA Автор: Stefan d-r D Tcholakov-SVERIGE Получено на: 18 Ноември 2006 23:04 USA, USA, USA ......................................... http://zundelsite.org/english/antiprop/allied_camps/index.html ............................ http://www.zundelsite.org/ ........................ KOPI .............. STEFAN D-R D TCHOLAKOV - --------------------- http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=3 ------------------- SVERIGE

  4. STEFAN D-R DTCHOLAK
    #10

    МАМАТА ВИ ЕБАВАМ ПРЕСТЪПНИЧЕСКА ! Автор: STEFAN D-R DTCHOLAK Получено на: 18 Ноември 2006 21:00 ТОВА ПИШЕ В ИНФОРМАЦИОНИЯТ ПОТОК НА ШВЕДСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ --------------------- Nyheter: världen Bulgarisk polischef tog sitt liv Publicerad 18 november 2006 - 08:07 Den person inom Bulgariens hemliga polis, som ansvarade för arkiv från kommunisttiden, har begått självmord lagom till att akterna offentliggörs. Den 61-årige Bozjidar Dojtjev påträffades tidigare i veckan död. Han hade skjutit sig själv.

  5. Redoven 4itatel
    #9

    КДС центърът във ВС на БСП действува активно - ГЕРБ, организацията на Димитър Иванов (професора, човек на Гоце), новият съдийски съюз, организацията на Абаджиев и т.н. Задачата е да се обърка напълно т.н. електорат!!! ХОРА, БДЕТЕ - беше казал Юлиус Фучик. Лошото е, че тези думи бяха много бързо забравени!

  6. realist
    #8

    Banditite v sadebnata vlast trudno 6e se predadat, za6oto mnogo 6e postradat 4isto ikonomi4eskite im interesi. Kakvito i argumenti da so4at, za ob6estvoto e iasno, 4e sas zabi i nokti se boriat sre6u vsiaka promiana. Vizte i kofo si spiagat za nov predsedatel na VKS! GOSPOD DA PAZI NE6ASTNITE BALGARI !!!!!!

  7. General.
    #7

    16.11.2006 13:30Volonter. http://www.iifwp-europe.org Семинар за Изследване на Абсолютни Ценности. КАНИМ ВИ. Всеки понеделник от 18 часа на публична лекция, филм или културна вечер. Този понеделник , темата е “МЕСИЯТА – НЕГОТОВО ПРИШЕСТВИЕ И ЦЕЛТА НА ВТОРОТО МУ ИДВАНЕ ”. Заповядайте! Чудесна възможност да научите нови интересни неща, да се запознаете с интересни хора и да намерите добри приятели. Семейна Федерация за Световен Мир и Обединение; София,ул.Г.Бенковски 25, тел. 02/9832148, [email protected] , http://www.peacefederation.org . Боян Башиянов, председател СФСМО-България.

  8. Елате, ни вижте!
    #6

    Вижте им имената и ще прихнете от смях. Никой магистрат няма да ги последва. Тези се страхуват най-много от младите и неомърсени в помията магистрати. Още три-четири конкурса и тези смешковци ще бъдат изолирани. Днес борбата е - или ще живеем достойно в ЕС или ще бъдем придатък на шайка бандити. Ние искаме първото, а вие от "Съдии в единна Европа" второто. Красавци, ще ви видим, кагато ДОСИЕТАТА на МАГИСТРАТИТЕ бъдат РАЗСЕКРЕТЕНИ.

  9. Зобра
    #5

    То в магистратурата нещата вървят като в политиката, но с 5-6 години по-бавно, ами тези новите съдиичета, които ще вкарат във административните съдилища, колко от тях ще изпълнят поръчки притискани от липсата на имунитет и несменяемост и после ще бъдат жертвани в името на борбата с корупцията.

  10. Ха-ха
    #4

    Ха, много началнически съюз бе, с председател член на ВСС и съмишленици други членове на ВСС! Странно, в тоя състав,как ли ще се осмели да критикува ВСС за дивотиите, които върши. Старият съюз поне това не се страхуваше да прави! Тоя уприветелен съвет прилича на сбирка на началници комплексари, за които, иначе никой и пет пари не би дал! Жалко за тия дето им се връзват на комплексарския мозък!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.