Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-евтини газ и парно с 11 и с 8 % от април, с още 50% от октомври

7 коментара
По-евтини газ и парно с 11 и с 8 % от април, с още 50% от октомври

Без възражения “Булгаргаз“ и топлофикационните дружества приеха определеното от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) поевтиняване на цените на природния газ и на парното от 1 април по време на общественото обсъждане на предварителното решение във вторник. Тарифите слизат надолу с 11.18 процента за синьото гориво и с между 5 и 8 на сто – на топлинната енергия в различните региони на страната. Дружествата се съгласиха с определените им цени за разлика от случаите, когато искат поскъпване на услугите си и ДКЕВР им разрешава по-малко увеличение. Все пак не се размина без недоволство – този път заради цената на тока, произведен от когенерации.

Така през второто тримесечие на 2009 г. газът ще се продава на цена от 545.97 лв. за 1000 куб. м газ без ДДС, което е с 68.69 лв. по-евтино. Първоначално ДКЕВР смяташе да свали цената с 14 на сто като премахне и норматично разрешената надценка от 3 процента, на която има право "Булгаргаз". След консултации със собственика на дружеството - Министеството на икономиката и енергетиката (МИЕ), обаче комисия се е отказала.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България обаче протестираха именно срещу запазването на надценката, което според тях било недопустимо в условията на икономическа криза.

В София парното ще поевтинее със 7.96 процента спрямо цената от 1 януари, определена от ДКЕВР, но която не се прилага от дружеството, след като със заповед на министъра на икономиката и енергетиката се полза цената от юли 2008 г., което е с 19 на сто по-евтина. Вероятно ведомството ще запази цената от 68.41 лв/МВтч, което е с 6 лв. по-малко от определената сега тарифа от април – 74.41 лв.

Шушулов също изказа становище, че МИЕ ще реши да запази цената на парното на сегашните нива и заради проблемите с отчитането на топломерите, които ще трябва да направят топлофикациите сега преди въвеждането на новите цени.

Реално поевтиняването на парното обаче ще се усети слабо от хората, тъй като в средата на април реалноприключва отоплителният сезон.

Охрана и чистачки засичали топломерите в София

“Проблемите с януарските сметки на столичани дойдоха именно от отчитането на топломерите, защото “Топлофикация-София“ няма капацитет“, заяви председателят на ДКЕВР. по повод драстичните суми, които се оказа, че софиянци трябва да плащат за месец, в който парното бе слабо заради газовата криза. “Пуснаха охраната и чистачките да отчитат уредите и затова се получиха такива сметки“, добави регулаторният шеф.

В Пловдив парното ще поевтинее със 7.79 процента, в Плевен - със 7.66 на сто, в Шумен - със 7.80 процента, във Варна - със 7.97 процента, във Враца - с 5.18 процента, в Бургас - с 8.58 процента, във Велико Търново - с 5.73 процента, в Казанлък - с 5.76 процента, съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.

Той допълни, че през юли и октомври ще има доста по-сериозно намаляване на цените и на газа и парното, тъй като прогнозите на “Булгаргаз“ са от лятото газът да се продава на цени от 360 лв. за 1000 куб. м, което е за близо 180 лв. по-малко или около 34 на сто поевтиняване. За октомври пък се предвиждало още 10-12 на сто спад, което означава навлизане в следващия отоплителен сезон с почти два пъти по-ниски цени.

Доста по-сериозна дискусия предизвика планираното от комисията намаление на цената на електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран начин. Предвижда се поевтиняването ѝ да е между 8 и 12 на сто за различните дружества, някои от които изразиха недоволство от малката надбавка, която им е дадена от регулатора. Протестираха и представителите на оранжериите, които също са производители на електроенергия от когенерации.

Претенции за по-големи добавки

Представителят на "Топлофикация Плевен" Иван Гетов каза, че тази добавка за тях е най-ниска и че дружеството ще подаде в ДКЕВР искане тя да бъде завишена, за да може да се изплаща кредитът за изграждане на когенерацията. Шушулов обаче го отряза, че тяхната цена на тока е най-висока.

Валентин Терзийски, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, посочи, че комисията трябва по-ясно да отразява въпросната надбавка, която е предназначена за развитието на когенерациите. Според него това е единственият начин за намаляване на цената на топлоенергията за потребителите, а не чрез администрирането на тарифите.

От ДКЕВР обаче коментираха, че претенциите за по-високи цени на тока, произвеждан от топлофикациите са неоснователни и по-скоро тези тарифи трябва да вървят надолу, за да са конкурентни дружествата.

Освен това от повишението на ел.енергията от когенерации през януари НЕК е загубила 18 млн. лв, а електроразпределителните дружества – между 4 и 8 млн. лв. всяко, за което те няма да бъдат компенсирани при определянето на новите цени на тока от юли 2009 г., посочи Шушулов.

Токът от когенерации на свободния пазар

Според представители на комисията , произведената по комбиниран начин електроенергия дори трябва да се извади от регулирания пазар, където в момента НЕК и ЕРП-ата са длъжни да я купуват и така се товари цената за битовите потребители и малките фирми, и да се пусне на свободния пазар.

В момента заради спада на цените на енергията в съседните страни на свободния пазар токът се продава по-евтино отколкото на регулирания, коментира регулаторният шеф. Цените на либерализирания пазар в момента са около 38 евро за мегаватчаст и ако тенденцията се запази по-дълго време, ще се мисли за ускорено изваждане на нови потребители на свободния пазар, каза Шушулов.

За това настояват и от Европейската комисия, която в края на януари заплаши България със съд заради определянето на производствени квоти за електроцентралите, които да се реализират на регулирания пазар, което пречи на конкурентноспособността на фирмите. До началото на април страната ни трябва да отговори на забележките на Брюксел и Шушулов съобщи във вторник, че ДКЕВР вече е формулирало своята позиция, която е изпратена до МИЕ за кореспонденцията на ведомството с ЕК. Според шефа на регулатора при тях няма проблеми с еврозаконодателството и при положение, че самите директиви на ЕС позволяват предприятия с персонал до 50 души и оборот от 19.5 млн. лв. да са на защитения пазар, това не е нарушение от страна на България.

Възможно най-малко поскъпване на тока от юли

Шушулов повтори становището си, че ако има въобще поскъпване на електрическата енергия от юли 2009 г., то ще е възможно най-малко. ЕРП-ата обаче вече заявиха своите искания за повишение на тарифите средно с 10 процента. Според шефа на ДКЕВР това няма как да стане в условията на криза и регулаторът ще ореже инвестициите им, като ще признае само необходимите за поддръжката на мрежата , така че да не се застрашава сигурността на доставките.

Той обаче не можа да се ангажира какво ще е разпределението на евентуалното поскъпване на тока по веригата от производителя, преноса и разпределението. За последното повишение доставчиците се оплакаха, че то е отишло в централите и в НЕК, а за ЕРП-ата останал само процент от вдигането на цените.

В по-дългосрочна перспектива обаче остават прогнозите за ръст на цените на електроенергията заради все повечето проекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), стана ясно още на заседанието, на което беше обсъдена и актуализацията на цените от “зеления“ ток от алтернативни източници за 2009 г. Така тарифите на ВЕЦ-ове с мощност под 10 МВ стават от 97 на 105 лв./МВтч, за вятърни централи с мощност под 800 кВт повишението е с 5 лв. до 145 лв. При слънчевите колектори над 5 кВт цената става от 718 лв. на 755 лв. С по 2-4 лв. се повишават цените на електроцентралите, работещи с отпадъчна дървесина и остатъци от земеделски култури съответно до 217 лв. и 166 лв.

Самите собственици на ВИЕ-съобръжения посочиха пред комисарите, че е необходимо за в бъдеще да има някаква солидарност при разпределението на зелената енергия в крайната цена на тока за потребителите, тъй като има опасност клиентите на ЕРП-а, обслужващи региони със съсредоточени ВЕИ-проекти, какъвто е Варна, да бъдат натоварени с непосилна цена на тока, тъй като разпределителното дружество е длъжно по закон да купува всички заявени количества “зелена“ енергия на преференциални цени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. кънчо
    #8

    нали един ухилен тиквеник определя цената???той ще обещае безплатно порно през юни,юли и авгъс по късно.

  2. много възмутен
    #7

    И Станишев и Бойко ни отвличат вниманието с някакви искани, но несъстояли се срещи, за да отвлекат вниманието ни от дупките, боклука, високите данъци, високите цени в магазините, недостъпното образование, непосилните цени на ток и парно, безработицата и още, още много проблеми.Кой се интересува от това дали тия двамата ще се срещнат или не? Днес разбирам, че тайно са наредили да извадят свежото гориво от блок четвърти на АЕЦ "козлодуй" и целия цирк на дебати в парламента е бил прах в очите.Пожарникарят

  3. vse edno nishto
    #6

    .

  4. Щастливец
    #5

    Къде е оня самодоволен плондер Кърлев - баш защитникът на потребителските интереси, скоро не се е "изказвал" по нЕкои въпроси!...Парното ще продължи да поевтинява, а келемето Кърлев дължи толкова много извинения, че по-добре да отиде в манастир, хем и някое килце ще свали...:-))))))))))))))))))

  5. boby1945
    #3

    ..имаме, имаме 30 години сме на топло за сметка на тези "без парно", така че ни е много угодно по отношение на "парното"!!!

  6. 0
    #2

    Отдавна щеше да си е подал оставката този пенсионер. Нали 168 часа извадиха истината на яве за вдигане на газа кой му помага. Нали тая кранта трябва да я издържа той. Мистериозната любимка на професор Шушулов се казва Виктория Джерманова, родена е в района на Кюстендил. Работи от 5 години в ДКЕВР. Когато пристига в София изучава археология в Историческия факултет към СУ "Св. Климент Охридски", след което обаче се преориентира към специалността Стопанско управление в Стопанския факултет на техническия

  7. Бати Бойко
    #1

    Абе какво го слушате този шапшал, той отдавна е за затвора...какво ми приказва за ГРЕШКИр за надписвания - това си е жива КРАЖБА..!!! В ресторанта надписването какво е ??? - ами КРАЖБА...!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.