Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Правителството превърна цифровизацията в пълен абсурд

Дянков: Отказваме се, нямаме пари, а и няма смисъл от нея. Московски: Имаме пари и не се отказваме

34 коментара
Правителството превърна цифровизацията в пълен абсурд

Плановете на правителството за цифровизацията на радиоразпръскването остават пълна загадка, след като в сряда вицепремиерът Симеон Дянков и транспортният министър Ивайло Московски дадоха абсолютно противоречиви изявления по темата.

Първо Дянков съобщи, че правителството ще иска от Брюксел отново да удължи срока за преминаване към ефирно цифрово излъчване заради липсата на средства и личното му мнение, че от това нямало много смисъл. Само няколко часа по-късно обаче Московски обясни, че за следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапно въвеждане на цифровизацията.

 

Разминаването между министрите става на фона на европейската наказателната процедура срещу България заради начина на цифровизацията.

 

В сряда правителството прие План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в изпълнение на ангажиментите ни към Брюксел. Дянков обясни обаче, че правителството няма никакво намерение да изпълни този план и да осигури необходимите средства за цифровизацията.

 

Дянков: Нямаме пари, а и няма смисъл да ги даваме

 

"Средствата, които първоначално са ни дадени изглеждат огромни, някъде около 300 милиона лева за 2-3 години и отсега казвам, че такива пари в държавния бюджет няма и не възнамерявам да дам, но поставих задача на министър Ивайло Московски и неговия екип да проверят как стои въпросът в други държави в ЕС", обясни Дянков.

 

Той не отдели време обаче на по-детайлен анализ какво е наложило тогава подготовката и приемането на плана. Правителството на ГЕРБ постигна тригодишно удължаване на срока за въвеждане на цифровизацията. Евроангажиментите ни предвиждаха аналогово радиоразпръскване да отпадне до края на 2012-та година, а според сегашния график това трябва да стане до 1 януари 2015 година.

 

Дянков каза още, че за него е съмнително, че всички останали страни в ЕС са дали тези огромни средства, особено страните в Източна Европа.

 

"Моето мнение е, че България не е единствена и ако е възможно, ние трябва да искаме отлагане на крайните срокове за тази процедура. Не съм убеден, че дори е смислено стотици милиони да се дават за тази процедура при положение, че технологиите напредват доста и може би след няколко години цифровизацията въобще няма да е смислено нещо, което да се направи", каза още той.

 

Московски опровергава Дянков

 

Малко по-късно обаче транспортният министър Ивайло Московски опроверга началника си в кабинета и съобщи, че за следващата година ще бъде осигурено финансиране за поетапно въвеждане на цифровизацията.

 

Според зам.-министъра на транспорта Валери Борисов, от Министерство на отбраната са заявили, че е необходима сумата от 300 млн. лева, за да освободят целия зает от тях честотен спектър. За цифровизацията говорим за сума под половината от тази цифра, уточни Борисов.

 

"Това е момент изключително важен за нас като държава, защото ЕК е стартирала процедура във връзка с цифровизацията у нас и приемането на плана с постановление на Министерски съвет беше една от задължителните стъпки, които ние като държава поехме ангажимент да направим. Нещата се забавиха, тъй като трябваше да уточняваме с колегите от Министерство на отбраната редица неща", каза още Борисов.

 

По думите му на този етап няма основания да мислим, че ще бъдем санкционирани от ЕК заради забавяне на процеса.

 

Toй съобщи още, че българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап от изпълнението на плана.

 

Борисов съобщи още, че българите ще имат възможност да гледат дванадесет безплатни телевизионни програми от септември 2013 година, когато приключва първият етап от изпълнението на плана.

В края на юни месец въпросът бе обсъден на заседание на правителството. Тогава премиерът Бойко Борисов заръча на министрите си да кажат в Брюксел "Имаме такъв план, приет от Министерски съвет, обаче всъщност той реално няма да се изпълни".

 

Най-много средства са необходими за освобождаването на заетия честотен ресурс от Министерство на отбраната. И до момента не е ясно обаче колко точно средства трябват за целта. Военният министър Аню Ангелов, който традиционно борави много свободно с числа, първоначално обяви, че ще са нужни около 500 млн. лв. за това.

 

Борисов инструктира министрите си да намерят решение как да се финансира цифровизацията. Обсъждала се и идеята дали е възможно частните мултиплекси да поемат държавните разходи за цифровизацията на радиоразпръскването.

 

До 21 юли България трябва да отговори на Европейската комисия по повод започналата наказателна процедура срещу нас за начина на цифровизацията.

Причината Брюксел да ни критикува е, че страната е ограничила без основание броя на компаниите, които могат да навлязат на този пазар.

 

Брюксел поиска София да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да имат възможност да се подготвят и да участват, като конкурса приключи преди крайната дата на аналоговото разпръскване.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #34

    Дянков има съществени основания. Докато България се накани да я внедри, технологията DVB-T за наземно цифрово ТВ радиоразпръскване започна все повече морално да остарява. За по-слабо урбанизираните райони вече се наложи като най-перспективна сателитната цифрова телевизия. В същото време в силно урбанизираните райони с ускорени темпове се налага още по--перспективната интерактивна IP ТВ цифрова технология, внедрена вече и у нас от редица национални телекомуникационни оператори, като МТЕЛ, ВИВАКОМ,

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #33
  3. Анонимен
    #32

    Дянков е казал истината. Докато България се накани да я внедри, технологията DVB-T за цифрово ТВ радиоразпръскване все повече морално остарява. Бъдещето е на интерактивната IP телевизионана технология,вече вредена у нас от редица телекомунекационни оператори, като МТЕЛ, ВИВАКМ, Вестител и т.н. Още сега те предлагат управление (гледане, спиране, извозване напред/назад/, записване и т.н) в желано от клиента време на предавания от над 150 ТВ канала със стандартна резолюция и над 25 ТВ канала с висока резолюция, както и на архивирани ТВ филми и програми !

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #31
  5. Анонимен
    #30

    Хитрец си ти, Андрешко, т.е. ББ, и Дянков слушка- ами като цифровизирате, кой ще ви слуша и гледа бре- около милион и половина некачествени пенсионери отде да вземат пари за новите урудки? Е 2-3 ваши фирми са готови да лапнат кинтите, ама да не излезе скъъпичко другото лято. Със сигурност така и така си отивате, ами грабете докат и квот може!

  6. Анонимен
    #29

    секи 4ти км А Ема правилно е наричана костовак. Значи 1:1. Чудно дали когато по телевизията за масово осведомяване доктор Дянков изпусна шега, че милионерът Гоце е феодален старец, Боце и Коце не са приели шегата като нещо лично 22 Дянков,правилно Ема те нарича ТОП ИДИОТ,невръстеник и нищожество!

  7. Анонимен
    #28

    "От Министерство на отбраната са заявили, че е необходима сумата от 300 млн. лева, за да освободят целия зает от тях честотен спектър" ТОВА Е ЕДНА ОТ ЛЪЖИТЕ И ИЗМАМИТЕ НА ПРЕХОДА. ПОВТАРЯНА МНОГО ПЪТИ, ТРЯБВА НЯКОЙ ДА Й ПОВЯРВА. И се вади винаги, когато трябва да се аргументира АБСОЛЮТНАТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ И БЕЗХАБЕРИЕ НА "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" НИ РАЗБОЙНИЦИ. Да беше само в тази сфера, с мед да го храниш.

  8. Анонимен
    #27

    Още по-абсурдно е, че никой, било то и журналист, не е задал, нито е получил отговор на въпроса за какво са нужни 500 млн. за освобождаване на спектър за скромната ни 10-тина хилядна армия, като соц-апаратурата по стандартите на Варшавския договор отдавна би трябвало да е непотребна за НАТО-вските ни приятели. Но това сигурно е "военна тайна", която всеки може да научи от Брюксел, Москва, а вероятно и от чичко Гугъл. Абсурдно е, че Плана за цифровизация предвижда 15-тина млн. за реклама на новата технология, за които обществото иска строг отчет, а за 500-те - нищо.

  9. Анонимен
    #26

    utre ot 18 4asa v Kustendil liderite na Nazional demokrati4nata partiq ste se srestnat s grajdanstvoto

  10. Анонимен
    #25

    Йоан 3:16 16. Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине нито един, който вярва в Него, но да има вечен живот.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.