Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предизборни игри с Общинска банка

Столична община пред режисиран провал в поредния опит да си върне контрола в банката

0 коментара
Предизборни игри с Общинска банка

Намерението на Столична община да си върне контрола върху Общинска банка точно преди местните избори очаквано завърши с пълно фиаско, както се случи и с предишните опити. Този път Агенцията по вписванията отказа вписването в Търговския регистър на извънредното общо събрание на 1 септември. Мотивът е, че не е спазено изискването от устава на банката за най-малко 30 дни от поканата за насрочване на общото събрание до провеждането му. Това става ясно от документите публикувани в Търговския регистър.

Така се повтаря ситуацията от септември 2005 г., когато малко преди частичните местните избори за кмет, спечелени тогава от Бойко Борисов, общината се опита да направи същото упражнение, но безуспешно. От тогава досега са правени още няколко опита за връщането на контрола на Столична община върху банката, като последният беше през 2009 г.

На практика от 2004 г. банката се управлява от осъдения за укриване на 20 млн. лв. данъци Христо Ковачки, след като контролирани от него компании придобиха блокиращата квота от 25% в банката без знанието на Столичния общински съвет (СОС). Това се случи по времето на кмета Стефан Софиянски, който днес отново е претендент за "Московска" 33, а шеф на банката беше Любомир Павлов, който днес е съсобственик на пресгрупата, издаваща "24 часа" и "Труд".

Необяснимо забавяне

За разлика от преди шест години, когато хората на Ковачки не разрешиха да се промени устава и решенията да се взимат с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, този път грешката е изцяло в Столичния общински съвет.

СОС взе решение да се свика извънредно събрание на банката на 14 юли. Освен промяна на устава, другото искане на съветниците беше за промени в тричленния Надзорен съвет, като хората на Ковачки – зет му Никифор Вангелов и Димитър Колев - бъдат сменени с Петя Димитрова и Стефан Ненов.

Димитрова е изпълнителен директор на Пощенска банка и по този начин ѝ се намира работа след сливането на гръцките "Алфа банк" и "И Еф Джи Банк", коментираха общински съветници. По същия начин през април Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, която е собственост на гръцката "И Еф Джи Банк", стана главен изпълнителен директор в държавната Българска банка за развитие.

Стефан Ненов, другият номиниран за надзора, има собствена консултантска компания, а преди е бил в екипа на "Прайсуотърхаус".

Вместо това решение да пристигне в банката преди 1 август, за да се спазят законовите изисквания, СОС прави това на 2 август, като самото писмо пристига в банката два дни по-късно. На следващия ден Управителният съвет на банката взима решение за свикването му на 1 септември. В протокола от заседанието обаче е отбелязвано, че не е спазен 30-дневният срок, както е по устав, както и че не са приложени документи според изискванията на Търговския закон. Съвсем очаквано на 12 август Агенцията по вписванията отказва да впише искането.

Още същия ден обаче Общинската застрахователна компания (ОЗК), която е акционер в банката с 9.6% и се контролира от Ковачки, отправя контра искане за редовно годишно общо събрание на 14 октомври и при коренно различен дневен ред - приемане на годишния финансов отчет, освобождаване от отговорност на членовете на управителния и надзорния съвет на банката, разпределение на печалбата, която за 2010 г. е 2 млн. лв., избор на одитор и увеличаване на надзорния съвет с двама души.

На 17 август Надзорният съвет одобрява искането на ОЗК. Протоколът е подписан от председателя на Надзорния съвет Димитър Колев и Спас Димитров, който би трябвало да защитава интересите на общината. Зетят на Ковачки Никифор Вангелов, който е третият член на надзора, не присъства, става ясно от документите. Агенцията по вписванията вписва искането в Търговския регистър.

Амнезия в ръководството на СОС

"Не мога да си спомня какво е станало между 28 юли и 2 август", каза председателят на СОС Андрей Иванов пред Mediapool.

Той обясни, че решението на СОС за Общинска банка влиза в 14-дневен срок след приемането му, което означава 28 юли. Защо изпращането на писмото, под което, по думите на Иванов, освен неговия подпис е бил и този на кмета Йорданка Фандъкова, е изпратено на 2 август, Иванов не можа да си спомни, както и кой е отговорен за фаталното забавяне.

Според Андрей Иванов обаче вината е в Надзорният съвет на банката, който е трябвало да се съобрази с решението на СОС и да насрочи събранието като спази изискването за 30 дневен срок, т.е. най-рано на 4 септември. На въпрос, че СОС изрично е посочил посочил датата 1 септември, Иванов отговори: "Като знаят, че е незаконно и срокът е изпуснат, не е трябвало да го правят. И на вас, ако ви кажат да направите нещо незаконно, вие ще го направите ли?", попита реторично Андрей Иванов.

На ход е общината

Категорично ще се проведе общо събрание, но не на 14 октомври, а по-рано, като се спази изискването за 30-дневния срок, каза още шефът на СОС пред Mediapool. Той уточни обаче, че общината все още не е изпратила официално новото си искане за свикване на събрание до Общинска банка, защото едва преди дни се е върнал на работа. Очаква се това да стане факт в близките дни, увери той.

БНБ е скрития коз, на който Столична община разчита да ѝ помогне да си върне контрола върху банката. БНБ има право да осъществява надзор над банките и да прави препоръки за промяна в тяхното управление.

Неотдавна в писмо до общината БНБ "препоръча да се свика извънредно общо събрание за промяна на управлението, защото надзорният и управителният състав на банката не са в състояние да преодолеят зависимостта на бизнес-групата, свързана с миноритарните акционери". В писмото пишеше още, че банката е стабилна, финансовото ѝ състояние се подобрява, но трябва да се отстранят проблемите при кредитирането на свързани лица.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.