Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Предупредили сме Турция и Гърция за наводненията

2 коментара

За високата вълна по река Марица и за критичното състояние на каскада Арда са предупредени двете ни южни съседки Турция и Гърция чрез външното ведомство, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) .

Активирана е и оперативната система за предварително информиране за очаквани рискове от разливи и наводнения. На 1 февруари са били изпратени писма до областните управители на територията на страната, до националното сдружение на общините, до дирекцията за пожарна безопасност и защита на населението към МВР и директорите на четирите басейнови дирекции, да предприемат спешни предварителни действия за провеждане на очаквани високи води през язовирите и речните русла.

 

Аналогично предписание е направено и до експлоатационните дружества на комплексните и значими язовири. На 3 февруари екоминистерството е дало предписания да бъдат предприети мерки за освобождаване на обеми в язовирите от каскада Арда (Ивайловград, Студен кладенец и Кърджали) чрез работа на вецове и при необходимост чрез отваряне на основния изпускател.

 

През последното денонощие за по-голяма част от реките в Южна България се наблюдава покачване на нивата с до 50-60 см. Във водосборите на реките Арда и Върбица се наблюдава по-съществено покачване със 150-300 см. вследствие на значителните валежи и снеготопенето. В момента река Марица е повишила нивото си в максимална степен и при Свиленград оттокът е 1200 кубически метра в секунда. Задържане или спадане на речните нива се наблюдава в Северна България и за Черноморските реки.

 

На много места в страната се очаква нивата на реките да се повишат, а в Рило-Родопската област, където има и активно снеготопене, се очаква нивата на реките Арда, Върбица и Крумовица, както и техните притоци да се повишат с още 50-100 см. През предстоящата нощ е възможно на отделни места по теченията им да има частични разливи, информират от МОСВ.

 

Значителни валежи от дъжд ще има в Рило-Родопската област и Тракия - между 40 и 60 л/кв.м, в съчетание с продължаващо топене на старата снежна покривка. През нощта дъждът ще преминава в сняг почти навсякъде с изключение на Бургаско, но от сутрешните часове и там. Утре в страната се очаква допълнителна снежна покривка над 20-30 см. и умерени и силни източни, североизточни ветрове. Валежите ще отслабнат в сряда и до края на деня ще спрат.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #2

    Въобще не ме интересува кого сме уведомили! АЗ ПИТАМ ЗАЩО ПАК БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЗАГИВАТ ОТ НЕСВЪРШЕНАТА РАБОТА НА АЛЧНИ ТУНЕЯДЦИ, КОИТО ВЕЧЕ ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ САМО СЕ БОРИЧКАТ ДА ЗАЕМАТ ПОСТОВЕ - КМЕТОВЕ, МИНИСТРИ, ПРЕМИЕРИ, ПРЕЗИДЕНТИ, ДИРЕКТОРИ. СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ КОДОВЕ! ГЛУПОСТИ! КАТО ЧЕ ЛИ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПАДА СНЯГ И ТЕМПЕРАТУРИ!ВСИЧКИ БЕДСТВИЯ КАТО ОСТАВИМ НАСТРАНА СЪЩЕСТВУВАЩИ ОБЕКТИВНИ ПРЕДПОСТАВКИ СА ПЛОД НА УЖАСЯВАЩАТА НЕКАДАРЪНОСТ НА ТЕЗИ, КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕЗ ТЕЗИ 23 ГОДИНИ.

  2. Анонимен
    #1

    dobrr che niakoi se e setil da go napravi

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.