Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентски човек поема управлението на “София тех парк”

24 коментара
Елица Панайотова

Бившият главен мениджър на “Бизнес парк София” арх. Елица Панайотова ще е новият изпълнителен директор на “София тех парк”, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев пред Mediapool. Проектът, който е от 2009 г., нашумя, след като президентът Росен Плевнелиев активно го представяше при посещението си в САЩ.

 

Министър Добрев описа бъдещия шеф на компанията така: “архитект по образование, бивше търговско аташе на България в САЩ и управител на бизнес парка”.

Коя е Елица Панайотова?

Елица Панайотова започва своята кариера на архитект и урбанист с работа върху проекти по устройствения план на “Бизнес Парк София” и проектирането на сгради 3 и 4 в парка. Има разработки и по централната градска част на София, както и проекти в областта на офис, жилищно, търговско и индустриално проектиране.

В периода 2002 – 2005 г. е търговско аташе в българското посолство във Вашингтон. Ангажиментите ѝ са насочени към създаване на двустранни партньорства, бизнес коопериране и инвестиционно промотиране във всички икономически сфери.

След завръщането си в България влиза в бизнеса с недвижими имоти. Първоначално отговоря за недвижими имоти в българския офис на “Глобал финанс”. През 2006 г. става изпълнителен директор на “Алфа Девелопментс – холдинг”, а от 2007 г. поема и длъжността главен мениджър на “Бизнес парк София”. В момента управлява собствено архитектурно студио “Скица”.


Най-късно следващата седмица се очаква да бъде учредена новата проектна компания, която трябва да реализира идеята за високо технологичен парк в София. Капиталът на дружеството ще бъде 3 млн. лв. "София тех парк" ще е дъщерно дружество на държавната компания "Индустриални зони", каза министър Добрев.

 

Дружеството ще трябва да разработи проекта, с който да кандидатства за финансиране от 50 млн. евро по оперативна програма “Конкурентоспособност”. Целта е до края на 2013 г. да има вече работен проект и избрани изпълнители, за да може през 2014 г. да започне строителството, а до края на 2015 г. новият технологичен парк да е факт, очерта план-графикът министър Добрев.

 

По думите му към момента има само един идеен проект от три сгради. Той предвижда на едно място да се съберат големи международни технологични компании със своите изследователски офиси, а около тях да гравитират български фирми с потенциал. Ще има и бизнес инкубатор от учените и студенти. Отделно ще са лабораториите, където учените заедно с предприятията ще разработват проекти на пазарен принцип – изобретения, които ще се внедряват в производството.

 

Очакванията са в бъдещия технологичен парк да влязат компаниите, които ще бъдат финансирани по финансовия инструмент JEREMIE на програма “Конкурентоспособност”. Близо 180 млн. евро са насочени за финансиране на бизнес проекти в сферата на иновациите и високите технологии чрез четири холдингови фонда - за растеж, рисков, мецанин (междинен) и за стартиращи компании.

 

Въпреки че три от фондовете заработиха още през 2011 г., досега няма финансиран нито един бизнес проект, каза министър Добрев. “По тази причина съм притеснен доколко успешна ще бъде инициативата JEREMIE у нас”, каза министър Добрев.

 

Идеята за създаването на технологичния парк е на бившия зам.-министър на икономиката Евгени Ангелов, който отговаряше за оперативната програма, но след избирането на Плевнелиев за президент стана негов икономически съветник.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Президентски човек поема управлението на “София тех парк” 17:16 | 30.05.2012 | 3203 прочитания Размер на текста Елица Панайотова Бившият главен мениджър на “Бизнес парк София” арх. Елица Панайотова ще е новият изпълнителен директор на “София тех парк”, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев

  2. Анонимен
    #23

    Хаиде пак игри и далавери.Няма да има и конкурс за проектиране сградите , а и като има какво от това като ще бъде нагласен, а бе то е ясно КПСС ,БКП, ,,,,,

  3. Анонимен
    #22

    BLUE: Досъсипаха Академията на Науките, за да нямат конкуренция-тия тикви само за далавери ги бива, пардон и за това не стават, а като кукувици гледат да свият нещо чуждо, напр.крадливия бизнес на гришата

  4. Анонимен
    #21

    Сроковете не са реални.От това следва колко им е акъла както на Плевнелиев, така и на новоизпечената директорка.Това не са административни сгради, а високотехнологични промишлени сгради. Досега не е ясно къде точно ще се разположи комплексът , как ще се спазят необходимите санитарни отстояния от жилищните сгради. Това са проблеми , които трябва да се решават още в началото.

  5. Анонимен
    #20

    Браво,Ели! Не обръщай внимание на завистниците.

  6. Анонимен
    #19

    Близка на президента .... той горкия се обгражда с хора на неговият акъл , че да си пасват хахах

  7. Анонимен
    #18

    хахахахаха...професионалист. покрай тоя нема нито един професионалист. а госпожата ние от бранша си я знаем.

  8. Анонимен
    #17

    Явно и тука имаме шуро-баджанашина.:) Не ме учудва, а си мислех, че поне Плевнелиев е европеец! ;) Ама не! Дано поне е професионалист жената, че аман от аматьори!

  9. Анонимен
    #16

    Плевнелиев винаги е бил изключително лоялен към своите дружки, като министър в МРРБ неведнъж го доказа, спирайки без причина плащанията на стотици строители като ги обрече на мизерия и фалит, а в същото време раздаде милиони на свои хора. Изключително загрижен за народа, но само на думи!

  10. Анонимен
    #15

    Още незапочнал строежа и вече са назначени роднините и шуреите:) Паричките от тази оперативна програма ще дойдат чудесно на близките на президента. А наздраве за бъдещето на българската младеж и наука!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.