Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Президентът "гарантира", че институциите ще дадат отговор на всички скандали

България няма нужда от повторни избори, а от правителство с ясни приоритети и без задкулисни договорки

16 коментара
Сн. БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев не пожела да изясни какво е имал предвид в изборния ден, говорейки за "сценарии за дестабилизация на страната, отслабване на институциите и непризнаване на изборите", нито пък кои са "сценаристите", но гарантира, че всички въпроси ще получат отговори на базата доказателства. На нарочна пресконференция в сряда, посветена на изборите, Плевнелиев не пожела да се ангажира с по-ясна позиция около скандалите с откритите точно преди изборите надпечатани бюлетини, но успокои, че те не са били използвани и изрази очакване казусът да бъде разнищен докрай. Организацията на изборите беше на ниво, заключи държавният глава, давайки по този начин и оценка на назначеното от него служебно правителство.

Той не вижда основания за касиране на вота и призова за бързо съставяне на ново правителство на базата на ясни приоритети, а не на скрити договорки.

"Бе създадена и извънредна ситуация в деня за размисъл. Очаквам случилото се в деня за размисъл (скандалът с надпечатаните 350 000 бюлетини -бел.ред.) да бъде разнищено докрай. То няма да остане забравено, дължим го на гражданите. Имиджът на България бе силно накърнен, жалко за това. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори...Има отговори, които се очакват, много въпроси бяха зададени. Като президент и аз ще бъда гарант, че тези отговори ще бъдат дадени, но на базата на доказателства и на базата на действия, които са в синхрон със закона и правовата държава", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че компетентните институции дължат информация и обяснение пред обществото за откритите в печатницата в Костинброд бюлетини и отбеляза "безпрецедентна обективност и прозрачност" от страна на прокуратурата.

Плевнелиев няма да прави коалиции, но ще работи за принципно правителство

На фона на патовата ситуация с новия парламент, в който влизат само 4 партии и никоя няма мнозинство за съставяне на кабинет, а победителите ГЕРБ са изолирани от БСП, ДПС и "Атака", които ще водят преговори на ръба на абсурда за формиране на правителство, Плевнелиев каза, че партиите трябва да направят всичко възможно, за да сформират правителство колкото се може по-скоро. България няма нужда от повторни избори сега, това ще демотивира допълнително инвеститорите, допълни той.

Президентът отбеляза, че по време на кампанията много мостове са били изгорени и че безпринципно правителство може да влоши обстановката.

"В президентството ние имаме много точен анализ на предизборните платформи на всяка една от четирите сили, които ще работят в следващия парламент, и много внимателно ще следим. А и в рамките на консултациите лично аз, винаги най-учтиво, ще връщам политическите партии към техните обещания от платформите и от програмата. Затова аз съм сигурен, че те самите знаят много добре, че едно безпринципно правителство, едно правителство на всяка цена може да влоши допълнително ситуацията в България. Но едно правителство, базирано на ясни компромиси, но преди всичко и на ясни проблеми и принципи, със сигурност може да бъде полезно за нацията", каза Плевнелиев. 

Той заяви, че в президентството няма да има задкулисни договорки, няма да се водят преговори на тъмно, а всичко ще бъде публично.

"Коалиции в президентството няма да се правят. Те могат да се правят в парламента или съответно в партийните централи", декларира Плевнелиев, който след конституирането на следващия парламент и консултации с партиите трябва да връчи на най-голямата от тях мандат за съставяне на кабинет.

Вотът не е подменен, институциите вече работят

Плевнелиев каза още, че въпреки нарушенията вотът не е бил подменен и не вижда основания за касиране на изборите.

"Всички, които наблюдаваха процесите, включително и прокуратурата, посочиха, че вотът не е манипулиран, няма данни днес за това. Дори прословутите бюлетини, които бяха арестувани, дори те не тръгнаха из страната. Държавата показа, че институциите могат да работят, да обменят информация, да си подават ръка, да носят отговорност. И към момента, ние не разполагаме с данни за тежки изборни нарушения и манипулации, които да доведат до съществения въпрос – дали е подменен вотът на нацията? Според мен, той не е подменен", заяви Плевнелиев.

Той не коментира твърдението си от изборния ден, че в деня за размисъл не всички институции са си свършили работата и не посочи кои точно е визирал. Каза обаче, че не всичко е позволено по време на кампания.

Отчитайки добра организация на изборите, президентът отбеляза, че не са липсвали нарушения.

Той е съгласен със заключенията на международните наблюдатели, че е неприемливо да се подкопават основите на демокрацията единствено с цел да се постигне победа на изборите, но не коментира констатациите на ПАСЕ и ОССЕ за купуване на гласове, неравнопоставеност между партиите, твърде голяма роля на парите в изборния процес и съмнения, че следващият парламент ще е легитимен.

Плевнелиев е сигурен, че компетентните органи в кратки срокове ще довършат работата си по "започналите проверки и по дадените сигнали – от първия до последния".

До края на май започва работа новия парламент

Президентът очаква до края на май да бъде свикано новото Народно събрание. Още в петък той ще проведе консултации с четирите партии за точната дата на тържественото откриване, когато ще направи обръщение към депутатите.

"Непосредствено след създаването на парламентарните групи, след структурирането на парламента, ще започна консултации с оглед връчването на мандата за съставяне на правителство", заяви Плевнелиев.

Според основния закон Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителството първо на спечелилата партия ГЕРБ. При неуспех на втората по резултати партия БСП, а при втори неуспех да бъде съставено правителство преценява сам на кого да връчи третия мандат.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #16

    Аз пък гарантирам, че и твоята съдба ще е като на физкултурника-милиционер, като на Буда от Банкя, като на Фидоска от ПУЦа в Монтана, въобше, като на цялата престъпна герберска сган! не вярвам, че ще се измъкнеш!

  2. Анонимен
    #15

    Плевньо, ти нищо не можеш да гарантираш.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #14
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #13
  5. Анонимен
    #12

    Ако не се стигне до осъдителни присъди в Костинброд, Цацаров трябва да подаде оставка и да му се забрани да заема държавни длъжности.

  6. Анонимен
    #11

    Докато институциите дадат отговор, ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР подмени вота на избирателите.

  7. Анонимен
    #10

    Бъди президент на място и признай, че главният прокурор изпълни политическа поръчка, и че случеят Костинброд е един голям балон.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #9
  9. emma
    #8

    Този човек буди само съжаление! Без воля,без характер,наведен,изплашен/има от какво/.Колко тривиални,безинтересни,клиширани речи произнася.Винаги може да се предположи какво "нищо" ще изговори.Толкова ли безинтересни са българите? Как нямахме късмет поне с един Президент? С харизма,чар,интелигентност,излъчване,смислен,убедителен,благ,но и твърд??? Тя жена му май по-става за този пост...

  10. Анонимен
    #7

    Май всички ще си останем с убеждението ,че Плевнелиев и Райков "работиха" за тези изборни резултати и сега бързаме да правим правителство... и България нямала нужда от нови избори??? Що г-н Президент- нали ГЕРБ е оставила държавата в "перфектно състояния", как преценихте че нямаме нужда от нови избори???

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.