Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът за избора на главен прокурор: "Жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред"

Борисов поиска "буквичките да не играят" по време на процедурата

59 коментара
сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска въвеждане на "жребий" и "буквичките да не играят" по време на изслушването и избора на нов главен прокурор от Висшия съдебен съвет, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет в сряда. Проблемът възникна пред половин месец, когато ВСС прие скандални нови правила за избор на главен прокурор.  С изказването си пред членовете на кабинета премиерът обаче показа, че не е съвсем в час с текущите скандали в съдебната власт.

"Поздравявам и министър (Диана) Ковачева за това, че в избора на главен прокурор, и се надявам това да го приемете, да има жребий. Изрично това да го подчертаваш. По азбучен ред също не е правилно. Какво е виновен, примерно, Дянков, че са го кръстили Симеон, а Аню Ангелов, примерно, Аню? И той се явява, примерно, ако кажем сега по азбучен ред, всички останали отпадате, защото имаме един с "А". Погледнато реално, какво право му дава това? То не е никакво право, напротив, дава му предимство, а целта на избора е да няма предимства и затова се надявам да го приеме това Висшият съдебен съвет – жребият е най-точната дума. Тогава вече буквичките не играят, защото това ти дава предимство. Аз съм Бойко – и веднага след Аню Ангелов съм аз, значи, примерно, сменям го министъра с някой, който започва с "Т" и ставам пръв", казва премиерът по време на заседанието на МС.

Диана Ковачева му припомня, че и при "съдебни делби" също се използва жребий. "Затова те поздравявам – жребий, бъркат в буркана, и на който му дойде ред. Това е жребий", казва Борисов и веднага минава на темата "национална сигурност".

Единственото нещо, което става ясно от изказването на премиера е, че иска някакъв жребий. Борисов не уточнява защо поздравява Диана Ковачева, която до момент не е взела никакво отношение към приемането на правилата за гласуване за главен прокурор. По време на дебати по правилата министърката дори не подложи на гласуване някои от предложенията на противниците на тези правила. Тези правила бяха прокарани с подкрепата на всички представители на ГЕРБ във ВСС и бяха предложени от бившия депутат на ГЕРБ Юлиана Колева.

Въпросните разпоредби бяха приети пред половин месец от ВСС. С тях съветът прие, че кандидатите за главен прокурор ще бъдат гласувани по реда на внасянето на кандидатурите им, а не по азбучен ред, както пишеше в старите правила. Веднага, след като мнозинството във ВСС наложи това, бе внесена и кандидатурата на Сотир Цацаров. Ако нямаше промяна на правилата, кандидатът на опозицията във ВСС Галина Тонева щеше да бъде подложена на гласуване първа.

Съмненията към новите правила са, че те помагат за решаване на избора в полза на Цацаров още с първото гласуване. Пловдивският съдия трябва да събере 17 гласа. Към момента на писането на правилата и издигането на кандидатурата му, той нямаше тези гласове. Целта на мнозинството бе да успее да окаже натиск и да разубеди един-двама от колебаещите се членове на ВСС, за да се осигурят необходимите гласове за пловдивският съдия. В крайна сметка кандидатите за главен прокурор станаха трима преди ден, след като бе издигнат и шефа на апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов. Това направи въпроса с правила безпредметен, защото най-вероятно ще се стигне до балотаж.

По неофициални информации от ВСС Сарафов е бил вдигнат, за да се покаже състезателност, ако евентуално Галина Тонева не се кандидатира.

Любопитен факт около изказването на Бойко Борисов срещу правилата е, че малко преди това Сотир Цацаров също поиска въвеждането на жребий. В продължение на две седмици премиерът обаче показа, че не обръща внимание на останалите критиките срещу решенията на ВСС по темата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #59

    54 Ми казал съм му да отваря уста само на зъболекар ама-на отваря си устатата ежедневно-по навик щото всеки ден лапа,ама не мухи де.....че иде края и нема лабаво

  2. Анонимен
    #58

    http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=27897664

  3. Анонимен
    #57

    Невъзможна наглост,простотия и самозабравяне. Срам ме е!Българи, събудете се-страната се управлява от престъпна мафия, която ще превърне България в оазис на мизерия и отчаяние. Никой няма да инвестира в държава на мафията. Прочетете какво пишат за нас на онези, които искат да си влагат парите https://www.bivol.bg/cq-borisov-1.html

  4. Анонимен
    #56

    Тоя от Пловдив е човек на свинаря-олигарх-комунист Гергов.Забележете,че на всички тия на високи постове,жените им са нотариуси-така си оправдават чрез тях доходите.Майните са нахални и комбинативни хора-Пешо Стоянов,тоя сега,гергов,брат му на Пешо,Муравей и разни други измислени "капацитети".

  5. Анонимен
    #55

    Невероятно нахалство и простотия! Не домати, а картечници! 50-ти не се напъвай, не те бива в римите.

  6. Анонимен
    #54

    Тотално ми писна от този мутраген. Няма ли някой от приближените му да го спре да си отваря устата, защото ръси лъжа след лъжа и глупост след глупост. Нима не разбират, че този енергиен вампир наричан от народа Боко Тиквата е като Франкенщайн, чудовище, което накрая убива създателите си.

  7. Анонимен
    #53

    50,praw si,no ne si dobar poet.

  8. Анонимен
    #52

    ЕЙ, стига сте се плюнчили! Пък Боко, пък ГЕРБ, пък БСП, ДСБ!Стига словоблудствия! УТРЕ -СЪБОТА 17:00 на ДОМАТЕНА РЕВОЛЮЦИЯ (виж Facebook) пред т. нар. Народно Събрание!

  9. Анонимен
    #51

    Ми те италиянците са ни го казали - МИСЛИ! http://www.stigabe.com/index.php?tmp=667010045&t=120906

  10. Анонимен
    #50

    Буркан Бойк "Пак направих ни за срам. Главният прокурор ще се тегли във буркан. Ако не направите тъй,ще ви се скарам. На съдебната власт се подигравам. Аз съм некадърен лидер. Сякаш съм се напил със сидер, ама трезвен изръсих тая простотия. Има ли от мене по-голяма тъпотия?!"

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.