Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Премиерът ще е единствен "цар" на спецслужбите у нас

Бойко Борисов пусна майтап за пълнене на пресата: Исках Дянков да наблюдава Цветанов, но колегите не дадоха

89 коментара
Срещата на КСНС, сн. БГНЕС

Министър-председателят ще е единственият "цар" на спецслужбите, които ще бъдат координирани от Съвета по сигурността към Министерския съвет (МС) и след една година ще се сдобият с ново законодателство. Първият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС), организиран от новия президент Росен Плевнелиев в сряда, бе посветен на реформите в сектора по сигурността.

Законодателният пакет трябва да бъде внесен в парламента до края на тази година и гласуван до април 2013 г., малко преди да изтече мандатът на сегашното правителство.

По този начин, както отбеляза президентът, 22 след демократичните промени спецслужбите излизат от "сивия сектор". "Революцията" се отнася за Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО), които са подчинени на държавния глава и досега работят без адекватна регламентация. Затова не е чудно, че около тях спорадично избухват шумни скандали, а доскоршният директор на НРС Кирчо Киров е даден на прокурор заради финансови нарушения.

КСНС е стигнал до съгласие разузнаването (НРС) да мине към МС, а НСО да остане към президента.

Дейността на всички служби ще се координира от Съвета по сигурността към МС, който се води от премиера, който пък от своя страна няма да има правото да "преупълномощава" който и да било друг.

Не стана ясно дали досега премиерът е упълномощавал секретаря на съвета или друг да изпълнява функциите му и какви са били последиците от това.

Темата за концентрацията на власт в сектор "Сигурност" обаче стана актуална в последните дни покрай уволнението на досегашния шеф на Съвета по сигурността Румен Миланов. Той се занимаваше с подготвянето на законите и предлагаше да има отделен вицепремиер за спецслужбите, макар че сегашният вицепремиер Цветан Цветанов отговаря в правителството за целия сектор "Сигурност".

От вторник съветник на Цветанов бе назначен за секретар на Съвета по сигурността на мястото на Миланов. Това засили предположенията, че конфликт между Цветанов и Миланов е причина за отстраняване на последния и че силовият вицепремиер и вътрешен министър, който освен службите в МВР има думата и за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), ще остане пълновластен "господар" на всички служби и няма да има контрапункт.

"22 години след революцията, най-накрая ще има закон за разузнаването"

Плевнелиев съобщи, че ще бъдат подготвени анблок четири закона - общ Закон за националната сигурност и устройствени закони – за НСО, НРС и служба "Военна информация" към МО.

Очаква се Законът за националната сигурност да регламентира работата на всички спецслужби, в това число и контраразузнаването (ДАНС).

Военният министър Аню Ангелов вече изготви закон за военното разузнаване, но той ще бъде преработен и съобразен с цялостната визия за сектора. Досега НРС и НСО действаха едва по няколко члена на Закона за отбраната, което се превърна в удобно статукво, оправдаващо техния непрозрачен начин на управление, а всеки опит да се промени положението се приемаше от президента Георги Първанов като посегателство към неговите правомощия. Започването на работа по законите съвпадна с установените злоупотреби в НРС, за които бившият шеф на службата ген. Кирчо Киров бе освободен и като съветник на премиера Борисов.

"22 години след революцията го обявяваме. Няма закон за НРС и НСО, ясно е защо не го е имало. С пълен консенсус от днес сме си дали много ясен и кратък срок. Надявам се, че ще бъде направено бързо в рамките на тази година, а приемането му - да е април догодина", заяви премиерът Бойко Борисов.

Плевнелиев от своя страна също даде обещание службите да излязат от "сивия сектор". Очаква се да бъде регламентирани възможности за сериозен парламентарен контрол над тях.

Законите обаче ще се приемат едва в края на мандата на това правителство, ако всичко върви по план, а прилагането им ще остане за следващото правителство.

Само премиерът ще координира службите

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че Цветан Цветанов е оттеглил предложенията си, осигуряващи повече правомощия за силовия вицепремиер и добави, че те са били подготвени от “хора, които вече не са по постовете си“, визирайки Румен Миланов. Освен това Плевнелиев и Борисов заявиха, че никога не е имало идея да бъде регламентиран пост на отделен вицепремиер, отговарящ само за специалните служби.

Докладът на вицепремиера Цветанов, подготвен за заседанието на КСНС, предлагаше формално службите да се координират от Съвета по сигурността към Министерския съвет, председателстван от Бойко Борисов, но да има и неформално консултативно звено.

Неформалното звено трябваше да се оглавява от секретаря на Съвета по сигурността – досега постът заемаше Румен Миланов, от вторник е Георги Кръстев.

Плевнелиев заяви обаче, че е налице ясна воля службите да се координират от премиера чрез Съвета по сигурност към МС.

"Нека да съм ясен: Съветът за сигурност към МС не е шапка на службата. Той е на подчинение на Министерски съвет и директно на подчинение на министър-председателя. Всички се обединихме около това, че е необходимо ефективно взаимодействие между службите и в никакъв случай работа "на парче". Това може да стане единствено и само в МС чрез Съвета по сигурност като звено за координиране на политики и приоритети. Същевременно обаче всички сме категорично на мнението, че министър-председателят не може и не бива да преупълномощява - точната дума, около която много дебатирахме - когото и да било във връзка с неговите компетенции като председател на Съвета за сигурност", заяви Плевнелиев.

"Исках Дянков да наблюдава Цветанов, но колегите не го допуснаха"

Борисов определи като несериозни информациите, че Цветан Цветанов, който е не само негов заместник в правителството, но и в партия ГЕРБ, е искал да контролира службите. За да още по-убедителен, пусна следния "майтап":"Исках Дянков да наблюдава Цветанов в този съвет, не го допуснаха останалите колеги. На шега го казвам, за да си напълните вестниците. А и то е толкова сериозно, колкото това, което питахте преди малко президента".

След това, на въпрос кой ще кадрува в службите, премиерът отговори лаконично: "Аз".

В края на март вече бившият съветник на премиера Румен Миланов предложи нов вицепремиер да поеме координацията на службите, което стана причина за обтягане на отношенията му с Цветанов.

След като бе уволнен от постовете секретар на Съвета по сигурността, съветник на премиера и шеф на антикорупционното аналитично звено БОРКОР, Миланов отново предупреди във вторник, че "концентрацията на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна".

Той работи повече от година по законите за спецслужбите, но сега не е ясно колко от идеите му ще бъдат възприети.

Цветан Цветанов от своя страна също каза, че никога не е била обсъждана темата отделен вицепремиер да поеме службите.

"Съветът за сигурност при премиера с устройствен закон за службите ще даде възможност за изпълване с по-голямо съдържание на координацията и формирането на политики, които се взимат от правителството. КСНС при президента ще може винаги да се стреми към постигане на консенсус. В съвета няма да могат да се вземат преки задачи и кадрови въпроси", каза Цветанов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #89

    Факт е, че Гоце беше близък с Милошевич, Саддам Хюсеин и сирийския сатрап , като дори искаше последния да го награди с орден ‘ Стара планина ‘ ! Имаше една поговорка, която гласеше : ‘ Ако не познаваш някого , виж му приятелите ! ‘

  2. Анонимен
    #88

    Концентрирането на много власт в едни ръце не типично за демокрацията. Странат ни демократична ли е или не.

  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #87
  4. Анонимен
    #86

    Изключително вредно и опасно за България решение. Нормално е разузнаването да бъде към изпълнителната власт, но в цивилизованите демократични страни, подобен род служби са под стриктиния контрол на парламента. В България сега един човек, върху който никой в държавата не упражнява контрол, концентрира в себе си цялата власт. Е да е честито на големите "демократи", които две десетилетия само плещят за демокрация, а са съгласни на диктатура.Виждам, че и другарят Костов - "виден домекрат" е на снимката.

  5. Анонимен
    #85

    Браво на пожарникаря и физкултурника! След като навремето не са били годни за работа в специалните служби сега успяха да ги оглавят. Така е във всяка сфера в България при гробарите и затова сме в това положение - жалка картинка.

  6. Анонимен
    #84

    Цели 3 години са на власт, а ще правят закони точно преди да се махнат от нея.Нали така ги съветва Уорлик. Защото не е ясно кое е по-добре - без закони да са при президента или със закони да са при БОКО?

  7. Анонимен
    #83

    Нали Боко, Плевнята и Крадецо цяло година тръбяха, че през 2012 всичко ще е готово за службите и ще имат закони. Сега изведнъж взеха да плямпат за 2013 г. Ама тогава я камилата, я камиларя...

  8. Анонимен
    #82

    До №73 ЦИНГА МАНГА ФУК, ПЪЛНИ ГАЩИ С ЛУК! Ти ли бе разстройство щеше да направиш това?

  9. Анонимен
    #81

    "Цар-помияр". Службите отдавна са подчинени и се отчитат директно на ЦРУ и МОСАД.Още от времето когато селянчето от Веселиново - Жельо Желев и тройния агент на КГБ, ЦРУ и Мосад - Стоян Ганев дадоха "онзи списък" с тайните агенти на щатите. Тия ни вземат за ахмаци. Перкат се през ръцете само когато някой им бръкне в канчето. Безродници.

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #80

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.