Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

При третия опит безплатната концесия за Западния парк в София мина

Бъдещият инвеститор може да вземе европари за столичния Дисниленд

7 коментара
При третия опит безплатната концесия за Западния парк в София мина

От трети опит безплатната концесия за лъскавата част на Западния парк в София беше одобрена от Столичния общински съвет (СОС).

“Доста дълго време го вкарвахме и го изкарвахме, време е да свършим вече”, призова колегите си Роберт Янакиев от ГЕРБ. Така 33-мата съветници на ГЕРБ получиха подкрепа от Капка Сидерова и Маргарита Николова и още двама общински съветници. НДСВ, ВМРО, БСП и част от Синята коалиция гласуваха против или се въздържаха.

София ще даде т.нар. представителна част от 500 дка на парка на концесионер без такса срещу минимално вложение от 2.7 млн. лв. за 25 години. Инвестиционната програма ще има най-голяма тежест при определянето на бъдещия инвеститор, като ще има 50% тежест от оценката. Още 35% се дават за годишната програма за поддържането на парка. Останалите 15% са за срока на концесия.

Бъдещият инвеститор ще може да кандидатства за финансиране по европейската инициатива “Джесика”, по която средствата за София са 26 млн. лв. По тази инициатива се финансират публично-частни партньорства между местната власт и бизнеса. Принципно няма проблем за общината да кандидатства, но София е заложила за финансиране с тези пари реконструкцията на Женския пазар, изграждането на подземен паркинг, спортна зала и плувен басейн, каза главният архитект Петър Диков пред Mediapool.

Всички анекси с бъдещия концесионер ще минават задължително за одобрение през СОС, решиха съветниците. Тази поправка беше приета след като Любка Качакова от НДСВ посочи, че концесията ще бъде трудна за контролиране, защото договорът може да се променя с анекси без знанието на съветниците.

Знакова концесия

Това е знакова концесия за София, която ще носи една нова политика, воля, амбиция и готовност, че общината може да защитава интересите на столичани, изтъкна Лорита Радева от ГЕРБ.

Инвестицията трябва да бъде направена през първите три години на концесията, като се изградят атракционът и спортните обекти. След изтичането на концесията на концесионера няма да бъде плащано за построените от него обекти. Неустойка няма да се дължи и при прекратяване на договора по вина на концесионера, а изграденото от него остава за общината. За да не се повтори случая със спирането на влека на Витоша, бъдещият концесионер няма да има право да затваря парка за повече от 30 дни, посочи още Лорета Радева.

От изказвания на съветници от ГЕРБ стана ясно, че тази концесия ще бъде тест за бъдещи публично-частни партньорства.

“Концесия се е превърнала в мръсна дума, защото практиката е показала, че това е средство за обогатяване. Изгонихме Вълка, дойдоха хиените.... Имаме уникалния шанс да променим значението на тази мръсна дума. Притеснението ми обаче е върху контрола на концесията”, каза Росен Малинов от БСП.

Останалата част от парка остава зона “Камбоджа”

Няма да подкрепя тази концесия, защото с нея няма да се спре изсичането на Западния парк и останалата част ще остане зона “Камбоджа”, както е известна, каза Ангел Джамбазки от ВМРО. Той посочи, че се дава само лъскавата част от парка. Бих подкрепил концесия за целия парк при условие да се залеси и охранява, каза Джамбазки. Лоша практика е да се дава само атрактивната част и останалото да се чудим какво да го правим, подкрепи го и Атанас Атанасов от ДСБ.

За останалата част от парка ще се грижи Столична община, като освободените средства за поддръжката на представителната част ще бъдат насочени към тези територии, отговори им Фандъкова. Досега годишно София даваше по около 600 000 лева за издръжката на Западен парк.

Заложена е бомба с условието, че “страна по договора е СОС, представляван от кмета Йорданка Фандъкова”, каза Атанасов. Това е нарушение на Закона за местното самоуправление, според който СОС се представлява от председателя си, аргументира се Атанасов. Той напомни, че двата органа – кметството и общинският съвет, са независими един от друг и целта им е да се контролират взаимно.

Юристи от ГЕРБ обаче му отговориха, че това е изискване на Закона за концесиите. Те признаха, че действително има противоречие между двата закона, но това е проблем на законодателя.

“Заложената норма на възвращаемост би се изплатила не след 25 години, а след 50. Някой лъже и то генерално”, заключи Любомир Дацов от НДСВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Димитрова Детските ми и младежки години преминаха в Западният парк. Весело прекарвахме в игри,песни,танци,спорт и развлечения.В парка отгледах децата и внуците си.Обичам ги този голям и много приятен парк.Много ми се иска да доживея неговото реставриране и модернизиране.Нека има спортни съоръжения, велопътеки,повече игрушки за децата,лятна естрада,както преди, нека се възстанови езерото с рибките и статуите на белите лебеди.Но преди всичко да бъде добре охраняван с конна полиция, за да се чувстват хората сигурни и спокойни.

  2. Анонимен
    #6

    Спомням си моите родители, заедно със съседи излизаха на разходка в Западен парк около 20.ч На парка не му трябва участък който да се нарича Камбоджа.Усигорете спокойствие на хората. А не бизнес за наште хора.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #5
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #4
  5. Анонимен
    #3

    "Няма да подкрепя тази концесия, защото с нея няма да се спре изсичането на Западния парк и останалата част ще остане зона “Камбоджа”, както е известна, каза Ангел Джамбазки от ВМРО. Той посочи, че се дава само лъскавата част от парка. Бих подкрепил концесия за целия парк при условие да се залеси и охранява, каза Джамбазки. Лоша практика е да се дава само атрактивната част и останалото да се чудим какво да го правим, подкрепи го и Атанас Атанасов от ДСБ."

  6. Анонимен
    #2

    "Няма да подкрепя тази концесия, защото с нея няма да се спре изсичането на Западния парк и останалата част ще остане зона “Камбоджа”, както е известна, каза Ангел Джамбазки от ВМРО. Той посочи, че се дава само лъскавата част от парка. Бих подкрепил концесия за целия парк при условие да се залеси и охранява, каза Джамбазки. Лоша практика е да се дава само атрактивната част и останалото да се чудим какво да го правим, подкрепи го и Атанас Атанасов от ДСБ."

  7. Анонимен
    #1

    Добре че Качакова чете всичко,та е предложила тази промяна. Тая е лошо куче. Няма да им е лесно с нея.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.