Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проверката на Инспектората на ВСС е сведена до формални заключения

0 коментара
Проверката на Инспектората на ВСС е сведена до формални заключения

Наказателните съдии от Софийския градски съд (СГС) възразиха единно срещу проверката на инспектората на ВСС. Те твърдят, че "резултатите от нея се свеждат до формални заключения".

Съдиите са внесли възражение до главния инспектор на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), в което искат допълнителна "обстойна и задълбочена проверка на дейността им", тъй като не са отчетени броят и видът на разглежданите от всеки от тях дела, тяхната тежест и сложност.

Инспекторатът провери Наказателното отделение на СГС заради скандала, свързан с избора на Владимира Янева за шеф на съдилището и по-специално заради делото "Софийски имоти". Инспекторите констатираха, че не само Янева, но и други магистрати системно бавят дела и писането на мотиви.

Самата Янева обаче, която е сред предложените от инспекторите за наказание, се солидаризира с колегите си и ги защити, включително и опонента си Мирослава Тодорова, посочена сред общо деветте "провинили" се магистрати. Тримата съдии от СГС, които пък бяха предложени на ВСС за награда от съдебния инспекторат, отказаха да бъдат отличени.

В общото си възражение до ВСС и инспектората наказателните магистрати пишат, че в проверката делата са посочени формално и са неглижирани изцяло конкретните данни за естеството им в контекста на дължимата преценка за натовареността на съдията.

Те изразяват недоволство от това, че броят на наказателните частни дела - а не и конкретният им вид, е приет като единствен критерий при преценката за натовареност на отделните съдии. Частните производства обаче са с различна сложност и тежест, заявяват съдиите.

Ангажираността на отделните съдии в съдебни заседания, участието им и в едноседмични дежурства в летния график също са фактори, които би следвало да имат значение за констатациите на проверяващите, но не личи да са били съобразени, възразяват съдиите.

Според тях при проверката не е бил извършен никакъв анализ и обобщение на делата, приключили с влязъл в сила съдебен акт. Съдиите заявяват, че не са съгласни с констатации, които "единствено възпроизвеждат статистическата информация".

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет трябва да има предвид цялостното натоварване на съдиите при проверките си, заяви същевременно в четвъртък председателят на Върховния административен съд Георги Колев.

Той отбеляза все пак, че няма как да не бъдат образувани дисциплинарни производства след проверката, а дали ще има наказания, ще реши ВСС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.