Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата категорично ще поиска имунитета на Цветанов

Доказателства за престъплението на бившия МВР шеф ще бъдат представени на новия парламент

126 коментара
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще поиска имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, след като той се закълне като народен представител. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който във вторник изнесе лекция пред студенти от УНСС.

 

"Прокуратурата е казала ясно и просто, че ще поиска имунитета на лицето, за което говорите, от Народното събрание. Категорично ще го направи", каза Цацаров в отговор на въпрос дали държавното обвинение ще използва момента преди клетвата, за да повдигне обвинение на Цветанов.

 

Главният прокурор уточни, че иска да бъдат представени доказателствата срещу бившия МВР-шеф пред новия парламент. "Не искайте прокуратурата да използва празнини от ден, два, три, за да направи нещо, тя ще го направи. Съвсем ясно ще представи пред Народното събрание защо иска свалянето на дадения имунитет", добави Цацаров, като уточни, че "противното е нечестна игра".

 

Прокуратурата има възможност да предяви обвинение срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и в дните между обявяването на решението на ЦИК, че е избран за депутат до полагането на клетва като народен представител. През това време той не се ползва с имунитет. Цветанов бе официално обявен за мишена на прокуратурата заради скандала с незаконното мобилно подслушване в МВР, но имунитетът му като кандидат за депутат засега го пази от дело.

 

На 30 април прокуратурата обяви, че спира делото срещу тримата бивши шефове на спецдирекцията в МВР, която се занимава с подслушването - СДОТО. Причината бе, че са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветан Цветанов. Държавното обвинение обяви, че той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата при прилагането на мобилни специални разузнавателни средства (СРС).

 

До разследването се стигна, след като лидерът на БСП Сергей Станишев препрати до Цацаров в края на март анонимен сигнал, получен от служител в МВР. В него бе посочено, че като вътрешен министър Цветанов устно е разпореждал да бъдат подслушвани нерегламентирано политици, бизнесмени и магистрати.

 

Образуваната проверка прерастна в средата на април в четири досъдебни производства срещу ексшефовете на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, настоящия им наследник Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, който бе изтрил част от записите от един от автомобилите за мобилно подслушване.

 

Последва реакция от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който опроверга констатациите на прокуратурата, че е потвърдила "2/3 от сигнала", заявявайки в интервю за в. "24 часа", че въпросната техника не можела да прави гласови записи, че нищо не е било изтривано, а просто било архивирано, както и, че разминаванията в пътните книжки на служебните коли се дължали не на нарушения, а на задачи, свързани с националната сигурност, които изпълнявали извънредно.

 

Веднага след публикуването на интервюто му, той спешно бе привикан на разпит в прокуратурата. Впоследствие главният прокурор обяви, че главсекът на МВР пред медиите е опровергал становището на разследващите, но по време на разпита му не го сторил. След това Георгиев рязко спря да дава публични изявления, подобно на времето, когато министър бе Цветанов.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

126 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #126

    121-ви: ха-ха, я пак опитай!

  2. Анонимен
    #125

    123-ти: смешник - глупав и нагъл. Пфу!

  3. Анонимен
    #124

    Вижте и чуйте този затлъстял прокурор, той вече се помисли за Наполеон на Балкианите. А какво ще прави с трактора, той не си го спомня.

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #123
  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #122
  6. Анонимен
    #121

    Вот тебя имунитет, Сотирчо! "...той съзнателно е допускал шефовете на СДОТО да не си изпълняват задълженията и да нарушават правилата..." е "престъпление", което никой съд не може да осъди!

  7. Анонимен
    #120

    Цветанов трябва да си понесе отговорността, но защо Бойко не го закачат? Той е присъствал на тази тройна среща или четворна, не се знае и е упражнявано натиск върху прокурор за прекратяване на наказателно дело. Друг е въпроса, че и прокурора не си е бил на мястото.

  8. Анонимен
    #119

    ВСИЧКИ ЛИ СА МАФИОТИ КОИТО ИСКАТ АРЕСТА НА ЦЕТАНОВ,ЗАЩОТО ОКТОПОДА ,НАГЛИТЕ , КИЛЪРИТЕ ,КОКАИНОВИТЕ МАФИОТИ ТОВА ИСКАТ?

  9. Анонимен
    #118

    Цацаров и Сарафов незабавно да си подадът остовките и да се раследват за организирана група за манипулация на изборите !

  10. Анонимен
    #117

    Само едно ми е интересно дали като го задържат ще го свалят на земята и ще си правят снимки с него ? Може и да се случи като се има в предвид как се разпореждаше с полицията и има много полицаи които са му навити много.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.