Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата откри доказателства за престъпления на Цветан Цветанов

451 коментара
Цветанов излиза от разпита си в столичното следствие преди седмица. Сн.: БГНЕС

Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов за участието му в скандала за незаконното подслушване в МВР, съобщиха от държавното обвинение. В съобщението се посочва, че за заместник-председателя на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията има данни за злоупотреба със служебно положение към подчинените му служители на специализираната служба за подслушването в МВР – СДОТО.

Според прокуратурата Цветанов съзнателно е допуснал нарушението на правилата за събиране на специални разузнавателни средства (СРС) в СДОТО.

От прокуратурата обаче не съобщават официално какви данни имат, за да уличат бившия вътрешен министър в поръчки на незаконни СРС. По неофициална информация на Mediapool двама служители на СДОТО са свидетелствали срещу бившия си шеф.

Досега обвиняеми за скандала за незаконното подслушване бяха само тримата бивши директори в Специализираната дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) – Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

След като прокуратурата обяви намерението си да привлече и Цветанов като обвиняем, делото ще бъде спряно до провеждането на изборите на 12 май, защото той се ползва с имунитет на кандидат-депутат, а няма разписани правила за отнемане на такъв имунитет.

Единственият начин разследването да продължи е шефът на предизборния щаб на ГЕРБ да се оттегли от листите на партията си. Другият вариант е, след като бъде съставено 42-ото Народно събрание, то да свали имунитета по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.

 

До края на деня Цветанов, който е на предизборна обиколка във Варненско, не пожела да коментира съобщението на държавното обвинение. Самият той неколкократно се закани през последните седмици, че ако прокуратурата открие негова вина във връзка с използването на незаконни СРС-та ще напусне политиката. От Европейската комисия също отказаха коментар във вторник, уточнявайки, че следят случая.

 

"Предизборната кампания мина всякакви граници. За разлика от опозицията, ГЕРБ не се занимава с компромати и винаги сме се ръководили от интересите на държавата", каза единствено бившият МВР шеф по време на среща с избиратели от Аксаково.


От прокуратурата припомнят, че в качеството си на вътрешен министър Цветан Цветанов е бил задължен от Закона за СРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на специални разузнавателни средства. В началото на април прокуратурата излезе с доклад от проверката за незаконното подслушване, в който се казваше, че е възможно МВР да подслушва незаконно.

 

Изнесени бяха стряскащи данни, които показваха огромно разминаване в пътните листове на автомобилите за мобилно подслушване на СДОТО. Освен това шефът на четвърти отдел в СДОТО Радко Димитров се е опитал да повреди с отвертка записи от СРС, за да не попаднат в проверяващите. Той също беше обвинен за действията си.

Веднага след излизането на доклада Цветанов отхвърли изцяло всякаква вина за нередностите в специализираната дирекция за подслушване. Той стовари всичко върху своите бивши подчинени и обясни, че единствената форма на контрол, която е бил длъжен да осъществява, е за спазването на срокове за следене и подслушване. Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов застана изцяло зад Цветанов.

Преди седмица бившият вътрешен министър изкара цял ден в разпити в столичното следствие и специализираната прокуратура. Облаците около хора близки до върха или на самия връх в ГЕРБ обаче станаха значително по-гъсти.

Бившият шеф на ГДБОП и дясна ръка на Цветанов Станимир Флоров вече е разследван заради стари разработки срещу него за корупция. За капак изтече и скандален запис от среща в Банкя на Бойко Борисов, вече бившия градски прокурор на София Николай Кокинов и обвиняемия бивш земеделски министър Мирослав Найденов. От него стават ясни механизмите за влияние на ГЕРБ в съдебната система.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

451 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #451

    Бог да го съди! Никой не е избягнал Божия съд за смъртните си грехове. В забравена от Бог България, за него човешки съд няма да има, но Божия съд той и всички грешници, като него, не ще избегнат.

  2. Анонимен
    #450

    Ако бяха съкровище... иманяри щяха да дофтасат първи. Става реч за свидетелства, улики, evidence. И за раздуване на червени балони. Лукав ойл? 448 Прокуратурата откри.... Доказателствата да не са съкровище. Най-обезценената и девалвирала стока през последните години е обвиненията на прокуратурата. "Прокуратурата откри доказателства за престъпления на Цветан Цветанов" Красен Николов

  3. Анонимен
    #449

    И стига с тия СРС-та.... Почти всички стабилни държави с имперска политика, като САЩ, Русия, Турция - имат техническа възможност да подслушват телефони и улавят сигнали на прословутите Арабски сателити. Проблема с подслушването у нас е не във факта на това, а в обстоятелството, че те подслушват полуграмотни и предубедени лигльовци, които не правят разлика между фактура и касова бележка.

  4. Анонимен
    #448

    Прокуратурата откри.... Доказателствата да не са съкровище. Най-обезценената и девалвирала стока през последните години е обвиненията на прокуратурата. И няма как да бъде иначе. Прокурорите са най-обикновени хора. Сред тях има пияници, гейове, некадърници, диваци, простаци, расли на село и т.н. Има и от друг материал, но той си кротува, за да не го смаже невежеството и простотията.

  5. Анонимен
    #447

    Това е истината:

    Без емоции: огромният брой разрешени СРС-та през последните години (10 пъти по-голям от този в САЩ) говори за система, при която просто не се налагат незаконни СРС-та. Незаконните СРС-та в България най-вероятно се правят от Лукойл -говори се за сериозна шпионска апаратура, внесена през частното пристанище на Лукойл на Росенец, което е под руски контрол, а не под български. След скандала с Мишо Бирата рискът за някои едри играчи бе елиминиран чрез "инфаркт" на Мишо Бирата именно

  6. Анонимен
    #446

    N429, BRAVO! Pro4etete N429, stiga piste glyposti!

  7. Анонимен
    #445

    442, по-спокойно бе човек, подрипваш като ущипана мома! Айде рипни още веднъж - аз гласувам за ДСБ, защото програмата им е добра и имат човешкия потенциал, който да я изпълни. Гласуването за партийки като ДБГ е наливане на гласове за БСП и ДПС. Обаче явно са ви обещали нещичко оттам, та агитирате агресивно и невъзпитано, както си ви е обичая.

  8. Анонимен
    #444

    Престъпленията на Цветанов са нищо в сравнение на престъпленията на Сергей Станишев описани от Едвин Сугарев и искането му прокуратурата да се занимае с него. Цацаров има два вида прокурори. Едните с черни стъкла и капаци на очите, които нищо не виждат за Станишев и други с увеличителни стъкла да виждат нещо в нищото.

  9. Анонимен
    #443

    Как добре му ходят решетките- но засега му липсват раираната пижама и кокетното боненце за плешивата куфалница.

  10. И.Иванов, Швеция
    #442

    НА АНОНИМЕН СКЛЕРОТИЧЕН """ Анонимен 15:50 | 01.05.2013 А какво беше това ДБГ, та не мога да се сетя? """ ДБГ Е ПОЛИТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ "ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ", ЗА КОЯТО В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ ЩЕ ГЛАСУВАТ ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ СВОИ ГОДНИ ПАРТИИ СИНИ СИМПАТИЗЬОРИ С УМ И РАЗУМ В ГЛАВИТЕ СИ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ИМ ДОПАДА ИЗЦЯЛО ИЛИ НЕ, ЗА ДА НЕ ДОПУСНАТ УНИЩОЖИТЕЛЕН ЗА ДЪРЖАВАТА ИМ ВТОРИ МАНДАТ ЗА ОКОНЧАТЕЛНО ОКОПАВАНЕ НА ВЛАСТ НА ПРЕСТЪПНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ НА ГЕРБ ЗА ОКОНЧАТЕЛНА РЕСТАВРАЦИЯ НА КОМУНИЗЪМ И ПУТИНИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА ИМ !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.